ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επισήμως Brexit: Ψηφίστηκε η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση – Σε ισχύ από σήμερα στις 11 το βράδυ

Λίγες μόνον ώρες έμειναν μέχρι την ενεργοποίηση της εμπορικής συμφωνίας Μεγάλης Βρετανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.
 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για ένα «νέο ξεκίνημα στην ιστορία της χώρας» λίγο μετά την υπογραφής της συμφωνίας και ενσωμάτωσής στην νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

O Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι μια ευρωπαϊκή χώρα μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, διότι είναι η πεμπτουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Αυτό δεν είναι το τέλος της Βρετανίας ως μιας ευρωπαϊκής χώρας», είπε ο Τζόνσον στο BBC. «Είμαστε με πολλούς τρόπους η πεμπτουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού ή όπως άλλως θέλετε να το θέσετε και θα συνεχίσουμε να είμαστε».
 
Ο Τζόνσον ευχαρίστησε τους βουλευτές που υπερψήφισαν την συμφωνία σε μία μόλις μέρα προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από τις 23:00 σήμερα το βράδυ, όταν και τελείωνε ουσιαστικά η μεταβατική περίοδος που ίσχυε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που υπερψηφίσατε το ιστορικό αυτό νομοσχέδιο και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλο το προσωπικό εδώ στο κοινοβούλιο όσο και σε ολόκληρη την κυβέρνηση που το έκαναν αυτό δυνατό. Το πεπρωμένο της σπουδαίας αυτής χώρας τώρα είναι στα χέρια μας», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Συνέχισε δε λέγοντας: «Αναλαμβάνουμε αυτό το καθήκον και με το συναίσθημα της ευθύνης και του σκοπού προκειμένου να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το συμφέρον του βρετανικού κοινού. Στις 23:00 της 31ης Δεκεμβρίου σηματοδοτείται ένα νέο ξεκίνημα για την ιστορία της χώρας και μία νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως τον μεγαλύτερο σύμμαχό μας. Αυτή η στιγμή ήρθε και εμείς πρέπει τώρα να την αδράξουμε».
 
Την ίδια ώρα, τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Sir Lindsay Hoyle ανακοίνωνε πως η συμφωνία για το Brexit έλαβε και την έγκριση της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η συμφωνία Μεγάλης Βρετανίας-Ε.Ε. «πέρασε» εύκολα χθες, με 521 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και μόλις 73 να την καταψηφίζουν ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι 44 Σκωτσέζοι εθνικιστές οι οποίοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις ανακινούν το ζήτημα ενός νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.
 
Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας αριθμεί 1.200 σελίδες, και υπεγράφη από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες το πρωί πριν μεταφερθεί στο Λονδίνο με αεροσκάφος RAF.

Παρά το πανηγυρικό κλίμα, ωστόσο, οι εορτασμοί κάθε είδους, όπως έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο όταν και το Ηνωμένο Βασίλειο έπαψε επισήμως να είναι μέλος της της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα λάβουν χώρα μιας και η πανδημία του κορωνοϊού έχει «γονατίσει» την Γηραία Αλβιώνα η οποία έχει έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα εξάπλωσής της λόγω της νέας μετάλλαξης.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Βόρεια Κορέα: Συναυλία και σόου πυροτεχνημάτων για την Πρωτοχρονιά με χιλιάδες συγκεντρωμένους (βίντεο)Κόσμος

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας Πιονγκιάνγκ  για να παρακολουθήσουν συναυλία κι ένα σόου πυροτεχνημάτων, με αφορμή την Πρωτοχρονιά, ...

Brexit: Τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά στα τελωνεία - Ποια προϊόντα υποβάλλονται σε Ειδικό Φόρο ΚατανάλωσηςΚόσμος

Εγκύκλιο με οδηγίες για τη νέα κατάσταση που θα επικρατήσει στις σχέσεις ΕΕ και Βρετανίας εξέδωσε η ΑΑΔΕ, καθώς από 1 Ιανουαρίου 2021 θα εφαρμοστεί το Brexit και πλέον το εμπόριο μ...

 Πώς θα γιορτάσει την αλλαγή του χρόνου ο πλανήτης - Έτσι υποδέχθηκαν το 2021 η Νέα Ζηλανδία και η ΑυστραλίαΚόσμος

Ο πλανήτης ετοιμάζεται σήμερα να αποχαιρετήσει το 2020, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κρονοϊού, η οποία αναγκάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους να γιορτάσουν το νέο έτ...

Brexit: Τι φέρνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις -Τι αλλάζει στις συναλλαγές από την ΠρωτοχρονιάΚόσμος

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και όσες προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες από το «Νησί», καθώς το Brexit φέρνει ανατρ...

Νορβηγία: Κατολίσθηση άνοιξε τεράστιο κρατήρα καταπίνοντας πολλά σπίτια (βίντεο)Κόσμος

Δέκα ανθρωποι τραυματίσθηκαν, ο ένας σοβαρά, και 21 αγνοούνται έπειτα από κατολίσθηση στην νότια Νορβηγία, που άνοιξε έναν τεράστιο κρατήρα καταβυθίζοντας περισσότερα από δέκα σπίτ...