ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας λόγω των S-400

Η Ουάσινγκτον προχώρησε σήμερα στην πολυαναμενόμενη κίνησή της επιβάλοντας κυρώσεις εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας SSB για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

 

Η απόφαση της Ουάσινγκτον θεωρείτο ειλημμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters και τα τιμωρητικά μέτρα συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το αμερικανικό Κογκρέσο.

"Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ (...) δεν θα ανεχθούν μεγάλες συναλλαγές με τους τομείς ρωσικής άμυνας και μυστικών πληροφοριών", υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωσή του.

Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Αμερικανικού προσωπικού, πρόσθεσε ο Πομπέο.

Ο ίδιος παράλληλα παρότρυνε την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο.

Η κίνηση της Ουάσινγκτον αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα και δυνητικά να βλάψει την τουρκική οικονομία, που ήδη πλήττεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Οι αμερικανικές κυρώσεις, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Η πλήρης ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

"Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εν αναμονή της απομάκρυνσης από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.

Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Άρθρο 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των μυστικών πληροφοριών της Ρωσίας. Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική μας συνεργασία δεκαετιών στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής της Τουρκίας των S-400 το συντομότερο δυνατό".

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μάικ Πομπέο, αναφέρει: "Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο CAATSA. Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας".

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

«Το τεστ της σκάλας»: Εάν ανεβαίνετε με τα πόδια 4 ορόφους σε λιγότερο από ένα λεπτό έχετε υγιή καρδιάΥγεία

Όσοι ανεβαίνουν με τα πόδια τα σκαλοπάτια τεσσάρων ορόφων σε λιγότερο από ένα λεπτό έχουν καλή υγεία καρδιάς, σύμφωνα με Ισπανούς επιστήμονες. Εάν, όμως, κάνουν πάνω από ενάμισι λε...

ΗΠΑ: «Περιορισμένο» πλήθος για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, υπό τη σκιά της πανδημίαςΚόσμος

Η διοργανωτική επιτροπή της ορκωμοσίας του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σήμερα ότι η δυνατότητα να παραστούν με φυσική παρουσία θεατές σε αυτήν την τελετ...

Οι Ισπανοί εγκαταλείπουν τα κέντρα των μεγαλουπόλεων - Ρεπορτάζ Κώστα ΑργυρούΚόσμος

H πανδημία αλλάζει τις οικιστικές προτιμήσεις με πολλά νέα ζευγάρια να αναζητούν κατοικίες στα προάστια με περισσότερο χώρο, μπαλκόνια ή αυλές, και με την προοπτική περισσότερης ερ...

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογέςΚόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, αφού ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε τις ψήφους του Σώματος των Ε...

Η Γερμανία θέλει ταχύτερη αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στην ΕΕΚόσμος

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ασκεί πίεση στον αρμόδιο επιπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου εναντίον του νέου κ...

Κατεβάζει ρολά ως τις 19 Ιανουαρίου και η Ολλανδία - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Αυστηρότερα μέτρα και αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες σε μια χώρα που είχε αντιμετωπίσει σχετικά «χαλαρά» το πρώτο κύμα της πανδημίας.   Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγ...

Ουρές έξω από τράπεζες τροφίμων στο Μιλάνο, καθώς η κρίση βαθαίνει ενόψει των ΧριστουγέννωνΚόσμος

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται έξω από τις τράπεζες τροφίμων και τα κέντρα παροχής βοήθειας στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, το Μιλάνο, καθώς η οικονομική απόγνωση που έχει προ...