ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκκληση Μέρκελ υπέρ σκληρότερων περιορισμών - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Η καγκελάριος ζήτησε πρόωρο κλείσιμο των σχολείων και στη συνέχεια όλων των καταστημάτων μετά τα Χριστούγεννα και έως τις 10 Ιανουαρίου, τη μέρα που ανακοινώθηκε αριθμός-ρεκόρ των νεκρών από την πανδημία.

 

Μιλώντας σήμερα στη γερμανική Βουλή σε ασυνήθιστα δραματικούς τόνους η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε υπέρ ενός σκληρότερου lockdown αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και τουλάχιστον ως τις 10 Ιανουαρίου. Ουσιαστικά υιοθέτησε τις προτάσεις της Ακαδημίας Επιστημών «Λεοπολντίνα», η οποία ανακοίνωσε αυτές τις ημέρες ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι αρκετά για να αποφευχθεί ένα νέο κύμα εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων.

 

Η έκκληση της καγκελαρίου της Γερμανίας έγινε την ημέρα που στην χώρα ανακοινώθηκαν 590 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την Γερμανία για όλη την περίοδο της πανδημίας. Παρά την εφαρμογή ενός lockdown light από τις αρχές Νοεμβρίου η πανδημία δεν δείχνει τάσης υποχώρησης. Απλώς έχει σταματήσει η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των θανάτων κάτι που προκαλεί έντονες ανησυχίες και προβληματισμό στους υπεύθυνους για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

 

Η Μέρκελ είπε ότι θεωρεί σωστό να κλείσουν τα μαγαζιά μετά τα Χριστούγεννα μέχρι τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου και επίσης να ελαχιστοποιηθεί η διδασκαλία με φυσική παρουσία στα σχολεία. Για να γίνει αυτό, οι διακοπές των Χριστουγέννων πρέπει να επεκταθούν ή να μετατραπούν σε ψηφιακά μαθήματα, «ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί», τόνισε η καγκελάριος. Ζήτησε μάλιστα να ξεκινήσουν από τις 16 Δεκεμβρίου οι σχολικές διακοπές έτσι ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο νέων μολύνσεων στα παιδιά πριν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις για τα Χριστούγεννα. Η απόφαση αυτή όμως δεν είναι δική της αρμοδιότητα και για αυτό το λόγο η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θέλει να συνομιλήσει άμεσα με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, προκειμένου να ληφθούν ενιαίες αποφάσεις.


Η έκκληση της μέσα στη Βουλή και στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ήταν ασυνήθιστα συναισθηματική για την κ. Μέρκελ. «Όταν η επιστήμη μας ζητά να υποστούμε μια εβδομάδα μειωμένων επαφών πριν από τα Χριστούγεννα, πριν δούμε τη γιαγιά και τον παππού», είπε ο καγκελάριος, πρέπει να ξανασκεφτούμε για το αν οι σχολικές διακοπές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τρεις ημέρες νωρίτερα. «Τι θα μπορούμε να πούμε στο μέλλον, κοιτάζοντας πίσω ένα γεγονός μοναδικό στον αιώνα, αν δεν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση για αυτές τις τρεις μέρες;»

 

Η Ανγκέλα Μέρκελ με φωνή σχεδόν ραγισμένη προειδοποίησε για τον μεγάλο κίνδυνο, ειδικά για τους ηλικιωμένους. «Αν έχουμε πολλές επαφές τώρα πριν από τα Χριστούγεννα και αποδειχτεί ότι ήταν τα τελευταία Χριστούγεννα με τους παππούδες, τότε θα ζήσουμε με την σκέψη ότι έχουμε χάσει κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε».

 

Η καγκελάριος δήλωσε ακόμα ότι και η ίδια στεναχωριέται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει φέτος το γνωστό κλίμα με τις Χρισοτυγεννιάτικες αγορές και τα ξύλινα περίπτερα, που πουλούσαν ζεστό κρασί και γλυκά, αλλά δυστυχώς η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα. Τέλος η καγκελάριος, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς μια μέρα νωρίτερα, χαρακτήρισε απόλυτα αναγκαίο το γεγονός ότι η χώρα θα αναγκαστεί να δανειστεί για το επόμενο έτος τουλάχιστον 180 δισ. προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, εγκαταλείποντας έτσι τον χρυσό κανόνα για μηδενικά ελλείμματα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Τέσσερα χρόνια φυλακή προτείνουν για τον Σαρκοζί οι Γάλλοι εισαγγελείςΚόσμος

Ποινή της τάξης των δύο χρόνων στη φυλακή και ακόμη δύο με αναστολή προτείνουν οι εισαγγελείς για το σκάνδαλο διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας για το οποίο βαρύνεται ο πρώην πρόεδ...

Ντοκιμαντέρ του Netflix ρίχνει φως στο παρασκήνιο του ροζ σκανδάλου του Στρος Καν με την καμαριέραΚόσμος

Ντοκιμαντέρ του Netflix ρίχνει φως στο παρασκήνιο - Η αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στην πτώση του ισχυρού άνδρα και όλα τα σενάρια - Για πρώτη φορά βγαίνει στο φως και η δική...

Η Μελβούρνη υποδέχθηκε την πρώτη διεθνή πτήση έπειτα από 5 μήνες περιορισμών λόγω της πανδημίαςΚόσμος

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, η Μελβούρνη, υποδέχθηκε σήμερα την πρώτη διεθνή πτήση σε διάστημα πέντε μηνών, με την άφιξή της να αποτελεί τεστ για τη βελτίωση του συστή...