ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΕ: Το Βερολίνο θέλει ταχεία απεμπλοκή του σχεδίου ανάκαμψης

Η Γερμανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζήτησε σήμερα «ταχεία απεμπλοκή» του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» την παράλυση στην οποία έχει περιέλθει η διαδικασία εξαιτίας των βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει σήμερα «συμφωνία ή ξεκάθαρα μηνύματα» από τις δύο χώρες, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη. Στην αντίθετη περίπτωση θα κινηθεί προς το Plan B για να υπερκεράσει τα βέτο, προωθώντας μία λύση που θα αφήνει εκτός την Βουδαπέστη και την Βαρσοβία. Το θέμα θα απασχολήσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

«Οι κοινωνικές και οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης γίνονται κάθε μέρα και περισσότερο ορατές», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, πριν από τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του.

«Θα ήταν ανεύθυνο να καθυστερήσει περισσότερο αυτή η ουσιαστικής σημασίας υποστήριξη προς τους πολίτες μας. Οφείλουμε θα ξεμπλοκάρουμε γρήγορα αυτήν την οικονομική υποστήριξη, την τόσο κρίσιμης σημασίας για τα κράτη μέλη», είπε.

Βαρσοβία και Βουδαπέστη, οι οποίες κατηγορούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για συστηματική παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, εννοούν να επιτύχουν την κατάργηση του νέου μηχανισμού που συνδέει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση του κράτους δικαίου, η εφαρμογή του οποίου θα τους στερούσε τα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία τους εξασφαλίζουν πλουσιοπάροχη υποστήριξη.

Υπόλογα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ελευθερία του Τύπου...) προβάλλουν το βέτο τους στην απόφαση για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία απαιτεί ομοφωνία των 27, και στον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ύψους 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συνδέεται με το σχέδιο ανάκαμψης.

Για να παρακάμψει τα βέτο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα αποκλείσουν την Ουγγαρία και την Πολωνία από το σχέδιο ανάκαμψης, μέσω μίας διακυβερνητικής συμφωνίας ή μίας συμφωνίας «ενισχυμένης συνεργασίας».

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Τέσσερα χρόνια φυλακή προτείνουν για τον Σαρκοζί οι Γάλλοι εισαγγελείςΚόσμος

Ποινή της τάξης των δύο χρόνων στη φυλακή και ακόμη δύο με αναστολή προτείνουν οι εισαγγελείς για το σκάνδαλο διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας για το οποίο βαρύνεται ο πρώην πρόεδ...

Εκκληση Μέρκελ υπέρ σκληρότερων περιορισμών - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Η καγκελάριος ζήτησε πρόωρο κλείσιμο των σχολείων και στη συνέχεια όλων των καταστημάτων μετά τα Χριστούγεννα και έως τις 10 Ιανουαρίου, τη μέρα που ανακοινώθηκε αριθμός-ρεκόρ των ...

Ντοκιμαντέρ του Netflix ρίχνει φως στο παρασκήνιο του ροζ σκανδάλου του Στρος Καν με την καμαριέραΚόσμος

Ντοκιμαντέρ του Netflix ρίχνει φως στο παρασκήνιο - Η αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στην πτώση του ισχυρού άνδρα και όλα τα σενάρια - Για πρώτη φορά βγαίνει στο φως και η δική...

Η Μελβούρνη υποδέχθηκε την πρώτη διεθνή πτήση έπειτα από 5 μήνες περιορισμών λόγω της πανδημίαςΚόσμος

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, η Μελβούρνη, υποδέχθηκε σήμερα την πρώτη διεθνή πτήση σε διάστημα πέντε μηνών, με την άφιξή της να αποτελεί τεστ για τη βελτίωση του συστή...