H καραντίνα δίχασε τους Ευρωπαίους και... γαστρονομικά - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού
Το φαγητό και το σπιτικό μαγείρεμα απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία κατά τη διάρκεια του lockdown μια τάση που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με την πλειοψηφία των πολιτών να αλλάζει πάντως συνήθειες προς το υγιεινότερο.
H EIT Food, μια πρωτοβουλία για την καινοτομία τροφίμων που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) στις Βρυξέλλες, δημοσίευσε αυτές τις μέρες μια έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στις διατροφικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων καταναλωτών. Η έρευνα αφορά 5.000 καταναλωτές σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες και δείχνει ότι τα μέτρα «κλειδώματος» ενδέχεται να έχουν προκαλέσει μια διαρκή αλλαγή συμπεριφοράς σε σχέση με την
κατανάλωση τροφίμων - που χαρακτηρίζεται από σημαντικές μεταβολές στα πρότυπα αγορών, στην προετοιμασία γεύματος και στις διατροφικές συνήθειες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια κοινοπραξία κορυφαίων πανεπιστημίων στην Ευρώπη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Ώρχους της Δανίας. Οι δέκα χώρες που ερωτήθηκαν ήταν Ισπανία, Σουηδία, Γερμανία, ΗΒ, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Φινλανδία, Ρουμανία. Η νέα έκθεση έρχεται λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση της στρατηγικής Farm to Fork από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προωθεί τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος διατροφής που θα διευκολύνει τους καταναλωτές να επιλέγουν υγιεινές και βιώσιμες
δίαιτες, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή και προσιτή τροφή.
Ο καθηγητής Κλάους Γκρούνερτ, Επικεφαλής του Τμήματος Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Ώρχους, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι η COVID-19 έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αγοράζουν, σχεδιάζουν και καταναλώνουν το φαγητό τους».
Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι παρατηρούνται δύο εντελώς αντίρροπες τάσεις. Από τη μια εκείνοι που αποφάσισαν να ασχοληθούν περισσότερο με την ποιοτική και υγιεινή διατροφή και από την άλλη εκείνοι, που κατανάλωσαν περισσότερο «έτοιμο φαγητό». Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα ενώ ο ένας στους τρεις δήλωσε ότι κατανάλωσε περισσότερα φρούτα και λαχανικά ένα ποσοστό 29% παραδέχτηκε ότι κατανάλωσε περισσότερα έτοιμα «προκατασκευασμένα» γεύματα. Αντίστοιχο (29%) ήταν και το ποσοστό εκείνων που ομολόγησαν ότι κατανάλωσαν περισσότερο αλκοόλ. Η πλάστιγγα πάντως έγειρε φανερά υπέρ της απόφασης για υγιεινότερη διατροφή στο μέλλον.
Οι οικονομικές δυσκολίες επηρεάζουν τη διατροφή
Οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) έχασαν μέρος ή όλο το εισόδημά τους και περισσότεροι από τους μισούς (55%) δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν κάθε μήνα. Παρ'όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ανέφεραν ότι αγοράζουν περισσότερα σχεδόν σε κάθε κατηγορία τροφίμων, καθώς το lockdown και η αύξηση της τηλε-εργασίας σε όλη την Ευρώπη οδήγησαν τους ανθρώπους να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και να τρώνε λιγότερο. Η μεγαλύτερη αλλαγή συμπεριφοράς ήταν ο τρόπος με τον οποίο ψωνίζουμε, με σχεδόν τους μισούς καταναλωτές να αναφέρουν αύξηση των διαδικτυακών αγορών (45%), μαζικότερες προμήθειες (47%) και προσεκτικά προγραμματισμένα ταξίδια για ψώνια (45%). Οι ευρωπαίοι καταναλωτές ξοδεύουν επίσης περισσότερο χρόνο στην κουζίνα με πάνω από το ένα τρίτο (36%) να αναφέρει ότι απόλαυσε το χρόνο μαγειρέματος. Επίσης τρεις στους δέκα (29%) κάθονταν να τρώνε μαζί ως νοικοκυριό πιο συχνά.
Σύμφωνα με την έρευνα, η αυξημένη σημασία, που έχει παίξει το φαγητό στη ζωή μας θα συνεχιστεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτών δήλωσε ότι θα είναι πιο σημαντικό να έχουμε χρόνο να μαγειρεύουμε σπιτικά γεύματα (27%) και να συνεχίζουμε να τρώμε πιο ποικίλα τρόφιμα (30%) μετά την πανδημία. Η προσιτή τιμή θα παραμείνει προτεραιότητα για πολλούς, με το 32% να λέει ότι η πρόσβαση σε τρόφιμα σε χαμηλές τιμές δεν θα πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της υγείας και της καλής διατροφής.
Εκτός από την προτεραιότητα της υγείας τους, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ανέφεραν ορισμένες αλλαγές που θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ισορροπία του πλανήτη. Για παράδειγμα, πάνω από το ένα τρίτο (35%) δήλωσε ότι η αγορά τροφίμων τοπικής παραγωγής έχει γίνει πιο σημαντική για αυτούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Και φαίνεται ότι η τάση για τοπικά ψώνια πρόκειται να συνεχιστεί, με σχεδόν εννέα στους δέκα (87%) να αναφέρουν ότι ήταν πολύ πιθανό να συνεχίσουν να το κάνουν και μετά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η μελέτη δείχνει ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να στηρίξουν λύσεις, τις οποίες μπορεί να προωθήσει η βιομηχανία για να οικοδομήσει ένα καλύτερο σύστημα τροφίμων «από το αγρόκτημα στο πιρούνι». H «ευθραυστότητα» του σημερινού συστήματος αναδείχθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η εκτίμηση είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα θελήσουν να επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση μετά την πανδημία, η οποία αποκάλυψε και τη σημασία της σωστής διατροφής για την υγεία συνολικά.