ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διχάζει τους Ολλανδούς ένα ολικό lockd down - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Μια «εναλλακτική» ομάδα ειδικών ζητά από την κυβέρνηση να κλείσει για δύο εβδομάδες σχολεία και καταστήματα προκειμένου να φρενάρει την εκθετική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων και να «σωθούν» οι εορτές των Χριστουγέννων

H Ολλανδία ανήκει στις χώρες, όπου τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων covid-19 με το σχετικό νούμερο να αγγίζει πενταψήφια επίπεδα και η δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου «σκληρού» lockdown έχει πλέον ανάψει.

Μια ομάδα ειδικών  για τις μολυσματικές ασθένειες με το τίτλο «Red Team», η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από την επίσημη επιτροπή λοιμωξιολόγων πρότεινε χθες ένα αυστηρότερο «κλείδωμα» σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, λέγοντας ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν έχουν αρκετό αντίκτυπο.
Την Πέμπτη, καταγράφηκαν περισσότερα από 9.000 θετικά τεστ από τον οργανισμό δημόσιας υγείας RIVM, και παρόλο που ο ρυθμός αύξησης φαίνεται να επιβραδύνεται σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι απαιτείται «σύντομο, απότομο» κλείδωμα.

Η «Κόκκινη Ομάδα» έχει διαβιβάσει τις δικές της συστάσεις για την αντιμετώπιση του ιού στην κυβέρνηση για τις επόμενες εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός Μάρκ Ρούττε την χαρακτήρισε ως την ομάδα που «μας κρατά σε εγρήγορση», δείχνοντας ότι κάθε άλλο παρά απορρίπτει τις σχετικές προτάσεις.

Ο εκπρόσωπος της «Red Team» Βιμ Σέλεκενς δηλώνει ανοιχτά ότι τα πρώτα μέτρα που εισήγαγε η κυβέρνηση δεν είχαν αρκετά αποτελέσματα και προτείνει να κλείσουν όλα τα καταστήματα, εκτός από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, όπως και τα σχολεία για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Θεωρεί ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να βοηθήσει στο να επιστρέψει σε ένα βαθμό η «κανονικότητα στις ζωές μας» μετά από 14 ημέρες. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματα δοκιμών και ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι της επίσημης επιτροπής θεωρούν ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθεί αν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης.. «Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική με τα στοιχεία μιας ημέρας», είπε η εκπρόσωπος της Ανγια Σράιγερ: «Το μερικό lockdown εισήχθη πριν από μια εβδομάδα και οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους. Μόνο τότε θα γίνει αισθητό το αποτέλεσμα και θα μπορέσουμε να το εκτιμήσουμε συνολικά».

Πάντως σε μερικές πόλεις, όπως το Τβέντε οι τοπικές αρχές ζητούν την άδεια για να προχωρήσουν σε ένα πιο δραστικό «κλείδωμα» τώρα, με την ελπίδα να έχει υπάρξει μια ύφεση της επιδημίας μέχρι το Δεκέμβριο. Σε πολλές πόλεις, όχι μόνο της Ολλανδίας το βλέμμα είναι στραμμένο στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και οι ειδικοί προσπαθούν με διάφορα μοντέλα και υπολογισμούς να προβλέψουν πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η κορύφωση της πανδημίας και ένα ολοκληρωτικό «κλείδωμα» τις ημέρες των εορτών. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης μοιάζει έτοιμο να αποδεχθεί σκληρότερα μέτρα τώρα, αν με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελπίζει σε έως ένα βαθμό «φυσιολογικά Χριστούγεννα».

Το μερικό κλείσιμο στην Ολλανδία ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, με προβλεπόμενη διάρκεια τις τέσσερις εβδομάδες και η κυβέρνηση είχε τονίσει ότι θα επανεκτιμήσει την κατάσταση πιθανότατα την επόμενη Τρίτη.

Διαβάστε επίσης

Η Ευρώπη στο έλεος του κορωνοϊού - Ο χάρτης των κρουσμάτων και τα μέτρα σε κάθε χώραΚόσμος

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε δέκα ημέρες και για πρώτη φορά ξεπέρασε την Πέμπτη τα 200.000 ημερήσια κρούσματα, σύμφωνα με έναν απολ...

Σε οριακή κατάσταση οι μονάδες εκτάκτων περιστατικών στα Ιταλικά νοσοκομείαΚόσμος

Οι ιταλοί γιατροί που ασχολούνται με επείγοντα περιστατικά, δήλωσαν σήμερα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας ότι οι αντίστοιχες μονάδες των νοσοκομείων είναι υπερπλήρεις, γεμάτες ασθεν...

Ερντογάν: Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνουςΚόσμος

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε σήμερα -εκ νέου- κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι ...

Η Ευρώπη αναζητά αυτάρκεια σε σπάνιες πρώτες ύλες - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Στόχος να περιοριστεί η εξάρτηση απο τρίτες χώρες για σπάνια ορυκτά όπως το λίθιο, το κοβάλτιο ή το νικέλιο, που είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχν...