ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tαραχή στην Ευρώπη ενόψει ενός άτακτου Brexit – Στον αέρα διμερές εμπόριο 900 δις!

Ανατρέπει τα δεδομένα στο παρά πέντε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δηλώνοντας χθες ότι η Μ. Βρετανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία.

Η δήλωση Τζόνσον δυναμιτίζει την προοπτική μιας συντεταγμένης εξόδου από την Ε.Ε. και απειλεί να προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα όχι μόνο στη Μ. Βρετανία, σε μια περίοδο που οι οικονομίες δοκιμάζονται διεθνώς λόγω της πανδημίας του Covid19. Η Ε.Ε. δηλώνει πάντως έτοιμη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για εμπορική συμφωνία. Εκπρόσωπος του Τζόνσον, ωστόσο, δήλωσε πως «πρακτικά οι εμπορικές συνομιλίες έχουν τελειώσει».

Στην περίπτωση μη συμφωνίας το διμερές εμπόριο ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την Ε.Ε., το οποίο ανέρχεται σε 900 δισ. δολάρια τον χρόνο, κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος, προκαλώντας αβεβαιότητα, αναστάτωση στα σύνορα και ουρές χιλιομέτρων. Η επιβολή δασμών σε τρόφιμα και ποτά από την Ε.Ε. απειλεί να εκτινάξει τις τιμές τους, ενώ λόγω της οικονομικής στενότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 πολλές μικρές κυρίως επιχειρήσεις δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για επαρκή αποθήκευση προϊόντων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι αρνήθηκε να διαπραγματευτεί σοβαρά, προσθέτοντας ότι έως ότου οι Βρυξέλλες αλλάξουν ρότα δεν θα υπάρξει συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή η Μ. Βρετανία θα βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit από την 1η Ιανουαρίου 2021 που τελειώνει η ισχύουσα μεταβατική περίοδος, με τον κίνδυνο να δημιουργηθούν χαοτικές συνθήκες στις αλυσίδες τροφοδοσίας και επιπτώσεις για τη Μ. Βρετανία, την Ε.Ε. αλλά και πέραν αυτής.

Η υπόθεση Brexit ταλανίζει τη Μ. Βρετανία επί μια πενταετία. Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη ήταν αφιερωμένη πρωτίστως στο ζήτημα αυτό και παρόλο που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε από πριν θέσει την προχθεσινή ημερομηνία ως καταληκτική για την επίτευξη συμφωνίας, υπήρχε η ελπίδα για παράταση μέχρι το τέλος του μήνα, με προοπτική να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η πρόσφατη απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά, το οποίο προβλέπει παράκαμψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ε.Ε. σε ζητήματα εμπορίου που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία, είχε υπονομεύσει εξαρχής τις συνομιλίες Ηνωμένου ΒασιλείουΕ.Ε. και είχε δημιουργήσει έντονη καχυποψία στις Βρυξέλλες για το κατά πόσο το Λονδίνο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Επισημάνσεις Τζόνσον

«Έφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε χθες ο Μπόρις Τζόνσον, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, που θα σήμαινε επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στο εμπόριο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Με υψηλό φρόνημα και πλήρη εμπιστοσύνη, θα προετοιμαστούμε για την εναλλακτική και θα ευημερήσουμε ως ανεξάρτητη ελεύθερα συναλλασσόμενη χώρα, ελέγχοντας και ορίζοντας τους δικούς μας νόμους», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για τη λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση. Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην Ε.Ε.) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς αν αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις, ο Τζόνσον απάντησε: «Αν υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή προσέγγισης, ασφαλώς πάντα θέλαμε να ακούσουμε, αλλά δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όσα προέκυψαν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες».

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ότι η Μ. Βρετανία ως η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και γεωγραφικά δίπλα στην Ευρώπη, αποτελεί πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από τον απομακρυσμένο Καναδά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει μία ανάλογη εμπορική συμφωνία.

Στην περίπτωση μη συμφωνίας το διμερές εμπόριο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε., το οποίο ανέρχεται σε 900 δισ. δολάρια τον χρόνο, θα βυθιστεί στην αβεβαιότητα, προκαλώντας αναστάτωση στα σύνορα και ουρές χιλιομέτρων, μετατρέποντας την κομητεία του Κεντ στα νοτιοανατολικά της χώρας σε ένα τεράστιο πάρκινγκ.

Η Ε.Ε., της οποίας η οικονομία ανέρχεται συνολικά σε 18,4 τρισ. δολάρια, έναντι 3 τρισ. δολάρια του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλώνει πως μια συμφωνία είναι ακόμη εφικτή, αλλά ο Τζόνσον θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις.

Γαλλογερμανικό μήνυμα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Μ. Βρετανία. «Είδαμε φως τις τελευταίες ημέρες, αλλά και σκιές», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής. Ο χρόνος πιέζει και θα ήταν «καλύτερα και για τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Αλλά όχι με όποιο τίμημα», πρόσθεσε. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας πως οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι ενωμένοι στις απόψεις τους για το Brexit και ότι έχουν επιφορτίσει τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Μ. Βρετανία για δύο εβδομάδες. «Δεν υπάρχουν αντιθέσεις. Δεν υπήρξε καμία ούτε όσον αφορά τις συμφωνίες αποχώρησης ούτε τη μελλοντική σχέση, αλλά ομόφωνη στήριξη στον διαπραγματευτή μας Μισέλ Μπαρνιέ», επισήμανε ο Μακρόν. «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία, αλλά όχι με κάθε τίμημα».

Εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε, ωστόσο, χθες το απόγευμα, ότι «οι εμπορικές συνομιλίες έχουν τελειώσει». «Οι εμπορικές συνομιλίες τελείωσαν: η Ε.Ε. πρακτικά τις τερμάτισε, λέγοντας πως δεν θέλουν να αλλάξουν τη διαπραγματευτική τους θέση», είπε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού. 

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαβάστε επίσης

«Επείγουσα Έγκριση Χρήσης» έλαβε τεστ της Eurofins για την COVID-19 που γίνεται στο σπίτιΚόσμος

"Επείγουσα Έγκριση Χρήσης" χορηγήθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε νέο τεστ για την COVID-19, που γίνεται στο σπίτι με δείγμα που λαμβάνεται από τη μ...

Βολιβία: Ο Λουίς Άρτσε, από το κόμμα του Έβο Μοράλες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογέςΚόσμος

Ο Λουίς Άρτσε, υποψήφιος του κόμματος του πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, κέρδισε χθες, Κυριακή, τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο με περισσότερο από το 57% των ψή...

Γαλλία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε Κόσμος

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε την Παρ...

Χάος στα νοσοκομεία της Τσεχίας -Έκκληση στους ξενιτεμένους γιατρούς της - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Τα νούμερα ρεκόρ των νέων μολύνσεων προκαλούν χάος στα νοσοκομεία, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη κυρίως σε αναισθησιολόγους και ιατρούς ΜΕΘ Ο Τσέχος Υπουργός Υγείας, Ρόμαν Πρύμουλα κ...

Γαλλία: Σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος είχε ο 18χρονος τζιχαντιστής που αποκεφάλισε τον καθηγητήΚόσμος

Σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να είχε ο 18χρονος που αποκεφάλισε τον 47χρονο καθηγητή στη Γαλλία, το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τους Sunday Times o Τσετσένος ισλαμ...

Πάνω από 400.000 τα κρούσματα παγκοσμίως μέσα σε 24 ώρες, στο επίκεντρο της πανδημίας η ΕυρώπηΚόσμος

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν σήμερα το ψυχολογικό όριο των 400.000 σε 24 ώρες, την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης θέτει νέους περιορισμούς για να περιορίσει την πανδ...