ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πώς τα σκυλιά αναγνωρίζουν το αφεντικό τους; Έρευνα ανατρέπει ό,τι πιστεύαμε

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία αποκαλύπτει ότι οι εγκέφαλοι των τετράποδων φίλων μας δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόσωπο του αφεντικού τους. Οι σκύλοι καταφέρνουν μονάχα να αντιληφθούν τη διαφοροποίηση του είδους τους από τους ανθρώπους.
Η νευρωνική δραστηριότητα των σκύλων δεν παρουσιάζει κάποια ευαισθησία μπροστά στα ανθρώπινα πρόσωπα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Neuroscience».

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τα σκυλιά είναι τόσο καλά στην ανάγνωση των ανθρώπινων συναισθημάτων, ενώ δεν φαίνεται να έχουν εγκέφαλο σχεδιασμένο να επικεντρώνεται στα ανθρώπινα πρόσωπά» επισημαίνει ο καθηγητής, Αττίλα Άντικς, που μαζί με άλλους επιστήμονες εκπόνησε την εν λόγω μελέτη.


Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Lorand Eotvos της Ουγγαρίας, μελέτησε τις εγκεφαλικές αντιδράσεις περίπου 20 σκύλων για αρκετούς μήνες, δείχνοντάς τους βίντεο από τους συναδέλφους τους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ζώα επικεντρώνονται στην ιδιαιτερότητα και όχι στην ποικιλία των ανθρώπινων προσώπων. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός τους αναλύει απλώς αν είναι σκύλος ή άνθρωπος, αλλά δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα πρόσωπα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως παρά την αποκάλυψη αυτή, ένα σκυλί εξακολουθεί να είναι σε θέση να αναγνωρίσει το αφεντικό του αλλά όχι μέσω της όρασης.

«Ένας από τους κύριους τρόπους για να μάθουν ποιο είναι το αφεντικό τους είναι μέσω της μυρωδιάς» εξηγεί η Σοφί Σκοτ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο UCL.

 

 

Πηγή: sputniknews.gr 

Διαβάστε επίσης

Λευκοί έφιπποι αστυνομικοί τραβούσαν Αφροαμερικανό με σκοινί στο ΤέξαςΚόσμος

Αγωγή εναντίον της πόλης Γκάλβεστον και της αστυνομίας εκεί κατέθεσε ένας Αφροαμερικανός τον οποίο δύο λευκοί, έφιπποι αστυνομικοί έδεσαν και τραβούσαν με ένα σκοινί πέρυσι, μια υπ...

Κορονοϊός: Αναστέλλεται η κλινική δοκιμή πειραματικού εμβολίου της Johnson & JohnsonΚόσμος

Η φαρμακευτική βιομηχανία Johnson Johnson ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αναστέλλει προσωρινά την κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της εναντίον του κορονοϊού, καθώς ένας από τ...

Το Παρίσι καλεί την Τουρκία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ στην Αν. ΜεσόγειοΚόσμος

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστ...