ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην ΕΕ περίπου το 20% των τροφίμων πετιέται ή σπαταλάται

Στην Ε.Ε., περίπου 20% των τροφίμων που παράγουμε πετιέται ή σπαταλάται, ενώ πάνω από το 50% της συνολικής σπατάλης (47 εκατομμύρια τόνοι), προέρχεται από τα νοικοκυριά. τονίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), σε ανακοίνωση του, με αφορμή την σημερινή, πρώτη Παγκόσμια Μέρα κατά της σπατάλης τροφίμων, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ. 
Προκειμένου τα Ηνωμένα Έθνη να βοηθήσουν τους καταναλωτές να σπαταλάνε λιγότερα τρόφιμα, έχουν επινοήσει μία απλή μέθοδο: προγραμματίζουμε τα γεύματά μας, ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης, αποθηκεύουμε με κατάλληλο τρόπο το φαγητό μας.
Πολυάριθμες ευρωπαϊκές Ενώσεις Καταναλωτών - μέλη της BEUC, Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών- συμβάλλουν, επίσης, σε αυτή την προσπάθεια. Προκειμένου να ωφελήσουν τόσο το περιβάλλον όσο και την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, τα μέλη των Ενώσεων βοηθούν τους καταναλωτές να περιορίσουν την ποσότητα των τροφίμων, που καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων.

    Η στρατηγική της ΕΕ από το χωράφι στο πιάτο, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2020, αποσκοπεί στο να βοηθήσει τη μάχη ενάντια στην σπατάλη τροφίμων και ειδικότερα:
-Αναθεωρεί τους ισχύοντες κανόνες για την αναγραφή της ημερομηνίας λήξης (πρόταση ως το 2022). Μία μελέτη του 2018 που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι περίπου 10% από τα 88 εκατομμύρια τόνους των τροφίμων που πετιούνται, στην Ευρώπη, οφείλονται στην αναγραφή της ημερομηνίας λήξης(είτε εξαιτίας της παρερμηνείας της από τους καταναλωτές είτε εξαιτίας της ακατάλληλης χρήσης των τροφίμων από τις επιχειρήσεις εστίασης). 
-Θέτει στόχους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. 
-Ερευνά την σπατάλη τροφίμων, στο στάδιο παραγωγής και αναζητά τρόπους αποφυγής της. 
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, τους τελευταίους μήνες, μετά την πανδημία του COVID-19, o τρόπος που βλέπουμε το φαγητό μας έχει αλλάξει προς το καλύτερο, να και 
είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν αυτή η τάση θα διαρκέσει. Τα καλά νέα είναι ότι το 28% των Βέλγων καταναλωτών είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την σπατάλη τροφίμων, από τότε που επιβλήθηκε το πρώτο λοκντάουν. Επίσης, 2 στους 3 Ελβετούς καταναλωτές επιθυμούν να υπάρχουν περίεργου σχήματος φρούτα και λαχανικά, στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Το ισχυρό ευρώ επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη στην ευρωζώνηΚόσμος

Το ισχυρό ευρώ θα μπορούσε να γίνει βάρος για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, σύμφωνα με την Κομισιόν. «Μια περαιτέρω ανατίμηση του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος, ενόψει της εύθραυστης ...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πούτιν και Μακρόν καλούν σε άμεση κατάπαυση του πυρόςΚόσμος

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν χθες Τετάρτη να υπάρξει «πλήρης» αναστολή των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δήλωσαν διατεθειμένοι ...

Ο ιός έβγαλε τον... ευαίσθητο εαυτό της Μέρκελ - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Σε μια ασυνήθιστα για την ίδια συναισθηματική και προσωπική ομιλία η καγκελάριος της Γερμανίας, προειδοποίησε εκ νέου τους πολίτες για τις συνέπειες, που θα είχε οποιαδήποτε απερισ...

Το υπό δοκιμή κοκτέιλ αντισωμάτων μειώνει τα επίπεδα του κορονοϊού ανακοίνωσε η RegeneronΚόσμος

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals -στην οποία κορυφαίο ρόλο σε διοικητικό και ερευνητικό επίπεδο έχουν επιστήμονες ελληνικής καταγωγής- ανακοίνωσε ότι τ...

Η Walt Disney απολύει 28.000 εργαζομένους στα θεματικά της πάρκα επικαλούμενη τον αντίκτυπο της πανδημίαςΚόσμος

Η διοίκηση του γιγαντιαίου ομίλου Walt Disney Co ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα προχωρήσει στις απολύσεις 28.000 εργαζομένων στα θεματικά του πάρκα, καθώς υφίσταται βαρύ πλήγμα από τ...

Οι βρετανικές φοιτητικές εστίες έγιναν... κρατητήρια - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

  Η εμφάνιση πολλών κρουσμάτων σε φοιτητές πανεπιστημίων υποχρέωσε τις αρχές να περιορίσουν χιλιάδες από αυτούς σε καραντίνα στα δωμάτια τους, πριν καλά καλά ξεκινήσει η ακαδημαϊκή...