Δρομολόγια πλοίων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ολλανδία: Τέλος η χαλαρότητα απέναντι στον ιο

 

Με σχεδόν 2.000 κρούσματα ημερησίως και το δείκτη R να ανεβαίνει στο 1,4 ο Μαρκ Ρούττε αναγκάστηκε να απευθύνει έκκληση στους συμπατριώτες του να σταματήσουν να παίρνουν αψήφιστα τον κορωνοϊό.

Η Ολλανδία ήταν από τις χώρες, που αντιμετώπισε με σχετικά ήπιους περιορισμούς την πρώτη φάση της πανδημίας, κάτι ανάμεσα στην μεγάλη χαλαρότητα των Σουηδών και τα σχετικά αυστηρά μέτρα των Γερμανών. Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα ανεβαίνουν κατακόρυφα και από τις 25 περιφέρειες της χώρας οι 6 βρίσκονται στην αποκαλούμενη «κατηγορία 2» και οι υπόλοιπες στην «κατηγορία 1». Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει περίπου 2.000 κρούσματα την ημέρα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούττε εάν ο αριθμός των λοιμώξεων συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό, (το R είναι στο 1,4) σε τρεις εβδομάδες, θα υπάρχουν 10.000 λοιμώξεις την ημέρα.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός κάλεσε τους συμπατριώτες του να αλλάξουν συμπεριφορά μετά τη σχετική χαλαρότητα που επικράτησε το καλοκαίρι.

«Οι τόποι εργασίας γίνονται πιο γεμάτοι, οι άνθρωποι θέλουν να συναντηθούν και να διασκεδάσουν», είπε ο Ρούττε. «Αλλά πάνω από το 10% των λοιμώξεων οφείλονται στην εργασία. Και υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο λέμε στους ανθρώπους να εργάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο από το σπίτι». Παρόλο που οι νοσηλείες παραμένουν σε χαμηλό ποσοστό, οι πρώτοι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία για να διασφαλιστεί ότι η τακτική θεραπεία για τους υπόλοιπους ασθενείς, όπως για καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς, μπορεί να προχωρήσει, δήλωσε ο Ρούττε.

Ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιονγκ χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση εξαιρετικά ανησυχητική και προέβλεψε ότι περισσότερες περιοχές μπορεί να προστεθούν στην κατηγορία 2 τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εστιών, που σχετίζονται με καφετέριες και μπαρ αυξάνεται, δήλωσε ο ντε Γιονγκ. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να κλείνουν τις πόρτες τους τα μεσάνυχτα, έτσι ώστε όλοι οι πελάτες να έχουν φύγει το αργότερο έως τις 1 π.μ.

Ενώ οι καφετέριες και τα μπαρ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι στιγμής, ο τριπλασιασμός του ποσοστού μόλυνσης καθιστά ζωτικής σημασίας τη λειτουργία τους, δήλωσε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός. «Αν είναι αργά το απόγευμα και οι άνθρωποι έχουν πιει ένα ποτό, είναι πολύ πιο δύσκολο να τηρήσουμε τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτό το μέτρο θα είναι επαρκές. »
«Πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό το εγγενές συναίσθημα ότι η καταπολέμηση του κοροναϊού είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Ρούττε σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει ιδιαίτερα τις νεώτερες ηλικίες

Παράλληλα ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για τις έξι πιο επιβαρυμένες περιοχές,

Δηλαδή το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ, τη Χάγη, το Χάρλεμ, το Λάιντεν, το Ντελφτ και την Ουτρέχτη. Σε αυτές τις περιοχές, καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ πρέπει να κλείσουν τις πόρτες τους τα μεσάνυχτα, να ανάψουν τα φώτα και να σβήσουν τη μουσική. Όλοι πρέπει να έχουν γυρίσει σπίτι μέχρι τις 1πμ.
Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται σε καφετέριες και μπαρ, και σε άλλες επίσημες περιστάσεις, θα περιορίζεται σε 50, εκτός από συγκεντρώσεις, κηδείες, σχολεία και θρησκευτικές συναντήσεις. Συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων - όπως μια συναυλία σε ένα πάρκο - πρέπει να δηλώνονται και να εγκρίνονται από τις αρχές.
Τα καταστήματα φαγητού σε πακέτο πρέπει να κλείνουν στις 2 π.μ. και να σταματούν να πωλούν αλκοόλ στις 1 π.μ. Τοπικοί αξιωματούχοι μιλούν επίσης με τις φοιτητικές οργανώσεις και τα πανεπιστήμια σχετικά με συμπληρωματικά μέτρα.

Στις παραπάνω περιοχές εκτός από τα μέτρα της κεντρικής κυβέρνησης έχουν ανακοινωθεί και πρόσθετα από τις τις τοπικές αρχές.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους κανόνες υγιεινής σε καταστήματα, καντίνες αθλητικών συλλόγων και σε καφετέριες και εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης παντού  απολυμαντικού χεριών και της χρήσης της σήμανσης δαπέδου για τις αποστάσεις. Προγραμματίζονται περισσότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι από την αστυνομία.
Στα καταστήματα, τα καλάθια και τα καροτσάκια θα απολυμαίνονται τακτικά.
Τα δημόσια ιδρύματα, όπως οι βιβλιοθήκες και οι πισίνες θα έχουν ειδικές ώρες λειτουργίας για τους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα με συνθήκες υγείας. Τα καταστήματα και τα μουσεία θα κληθούν να κάνουν το ίδιο.
Τα πάρκα θα είναι κλειστά τη νύχτα για να σταματήσουν να γίνονται παράνομα πάρτι.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την εκτίμηση, ότι μπροστά σε μια θεωρούμενη ως σίγουρη δεύτερη φάση της πανδημίας, οι Ολλανδοί θα λειτουργήσουν λιγότερο χαλαρά από ότι την περασμένη άνοιξη, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις και από άλλες γειτονικές χώρες.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

  Ανήσυχοι εξακολουθούν να εμφανίζονται οι καταναλωτές στην Ευρώπη σχετικά με δραστηριότητες που συνεπάγονται εγγύτητα με άλλους.   Οι περισσότεροι θα περιμένουν τουλάχιστον 18 μήν...

image descriptionΚόσμος

Περισσότερα από 2.500 έγγραφα εμπλέκουν τραπεζικούς κολοσσούς όπως η Deutsche Bank, η JP Morgan και η HSBC - Συναλλαγές τρις και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Αστρονομικά ποσά βρώμικου...

image descriptionΚόσμος

Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι συνελήφθη πρόσωπο το οποίο βαρύνουν υποψίες ότι ταχυδρόμησε φάκελο που περιείχε θανατηφόρο δηλητήριο - ρικίνη - στον Ρεπουμπλικάνο πρό...

image descriptionΚόσμος

  Η αυτόνομη κυβέρνηση της Μαδρίτης ζητά τώρα πιο ενεργή ανάμιξη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας που δείχνει πάλι να ξεφεύγει εκτός ελέγχου. Πιθανή η κήρυξη κατάσ...

image descriptionΚόσμος

Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά του νέου κορονοϊού, με την ονομασία Coronavir, προϊόν της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm, το οποίο θα χορηγείται με συνταγή ...

image descriptionΚόσμος

Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) συνέστησε με τη σειρά της τη δεξαμεθαζόνη, ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές, για τη θεραπεία των ασθενών με ...

image descriptionΚόσμος

Η Πολωνία ηγείται της ομάδας του Βίζεγκραντ, πίσω από την οποία κρύβονται και μια σειρά άλλες χώρες που αρνούνται να δεχτούν ένα μοντέλο δίκαιης κατανομής και υποχρεωτικής μετεγκατ...