ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολωνία - πρόσφυγες: Στήνει ...«φράχτη» στην Ευρώπη- Ρεπορτάζ Κώστας Αργυρός

Η Πολωνία ηγείται της ομάδας του Βίζεγκραντ, πίσω από την οποία κρύβονται και μια σειρά άλλες χώρες που αρνούνται να δεχτούν ένα μοντέλο δίκαιης κατανομής και υποχρεωτικής μετεγκατάστασης και μιλούν για «εθελοντική βάση»

Στα μέσα της εβδομάδας και μιλώντας για την «Κατάσταση της Ενωσης» η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να μεταδώσει ένα κλίμα αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας για μια σειρά ζητήματα, ανάμεσα σε αυτά και το προσφυγικό. Eπιβεβαίωσε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θέλει να καταργήσει τον λεγόμενο «Κανονισμό του Δουβλίνου», βάσει του οποίου η ευθύνη διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου ανήκει στην πρώτη χώρα της ΕΕ όπου εισέρχονται οι αιτούντες άσυλο. «Θα καταργήσουμε τον κανονισμό του Δουβλίνου και θα τον αντικαταστήσουμε με ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης της ΕΕ για τη μετανάστευση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Μίλησε επίσης για «κοινές δομές ασύλου και επαναπατρισμού» και «έναν νέο ισχυρό μηχανισμό αλληλεγγύης». «Αν είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς - χωρίς συμβιβασμούς στις αρχές μας - μπορούμε να βρούμε αυτή τη λύση», είπε.

Οπως όλα δείχνουν ωστόσο, η διάθεση για συμβιβασμούς είναι περιορισμένη με την Πολωνία να ηγείται της ομάδας χωρών, που αρνούνται να δεχτούν ένα μηχανισμό δίκαιης κατανομής και υποχρεωτικής μετεγκατάστασης.

«Οι προτεραιότητές μας είναι σταθερές: ολοκληρωμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων, συνεργασία με τρίτες χώρες, αποτελεσματικές επιστροφές και πρόληψη δευτερογενών μετακινήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας Πολωνός διπλωμάτης στον ιστότοπο EURACTIV.
Η Βαρσοβία υποστηρίζει στα λόγια την «απτή αλληλεγγύη» στην ΕΕ σε αντίθεση με την αλληλεγγύη που βασίζεται σε υποχρεωτικά μέτρα. Πίσω της έχουν στοιχηθεί μια σειρά από χώρες και το αδιέξοδο μοιάζει αναπόφευκτο.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι έχει πει επανειλημμένα ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί πρόσφυγες. Ωστόσο, μετά την πυρκαγιά στο στρατόπεδο προσφύγων της Μόρια, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα βοηθούσε στέλνοντας λυόμενα σπίτια για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του καταυλισμού.
Πολωνοί διπλωμάτες υπενθυμίζουν την αντίστοιχη συζήτηση του 2018 για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, όταν μετά από εβδομάδες διπλωματικού αγώνα,, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι τα κέντρα μεταναστών θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε εθελοντική βάση από τις χώρες της ΕΕ και ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να επανεγκατασταθούν αποκλειστικά και μόνο στις χώρες, που θα δεχτούν να τους πάρουν.
Τα συμπεράσματα ανέφεραν τότε ότι «όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης, θα είναι σε εθελοντική βάση».
Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα συμφωνίας ενός προγράμματος, που θα ανάγκαζε να πληρώνουν οικονομικές συνεισφορές οι χώρες που δεν θα δέχονται πρόσφυγες, ο ίδιος Πολωνός διπλωμάτης είπε ότι δεν θέλει να κάνει τέτοιου είδους εικασίες.
Η Επιτροπή είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη Μόρια, ανακοίνωσε ότι αυτό θα γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 23 Σεπτεμβρίου.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον δήλωσε την Τετάρτη ότι το νέο σύστημα θα δώσει προτεραιότητα στην «υποχρεωτική αλληλεγγύη», αλλά δεν ανέλυσε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη και κυρίως πώς θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις των περισσότερων κρατών μελών.
Ουσιαστικά υπέρ της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης στο πλαίσιο της «απτής αλληλεγύης» φέρονται να τάσσονται μόνο οι χώρες που αντιμετωπίζουν άμεσα το πρόβλημα (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα) και η Γερμανία που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δεχεί ακόμα 1.553 με δικαίωμα ασύλου από τα ελληνικά νησιά.

Διαβάστε επίσης

«Καυτή» εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά – Αντίστροφη μέτρηση για το διάλογοΚόσμος

  Θέμα ωρών θεωρείται η ανακοίνωση της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας για τον καθορισμό ΑΟΖ.   Ο Νίκος Δένδιας συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσ...

Απρόθυμοι οι ευρωπαίοι καταναλωτές να επιστρέψουν στην προηγούμενη καθημερινότητά τουςΚόσμος

  Ανήσυχοι εξακολουθούν να εμφανίζονται οι καταναλωτές στην Ευρώπη σχετικά με δραστηριότητες που συνεπάγονται εγγύτητα με άλλους.   Οι περισσότεροι θα περιμένουν τουλάχιστον 18 μήν...

FinCen Files: Κορυφαίες τράπεζες εμπλέκονται σε ξέπλυμα αστρονομικών ποσών βρώμικου χρήματοςΚόσμος

Περισσότερα από 2.500 έγγραφα εμπλέκουν τραπεζικούς κολοσσούς όπως η Deutsche Bank, η JP Morgan και η HSBC - Συναλλαγές τρις και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Αστρονομικά ποσά βρώμικου...

Συνελήφθη ύποπτη για την αποστολή φακέλου με θανατηφόρο δηλητήριο στον Λευκό ΟίκοΚόσμος

Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι συνελήφθη πρόσωπο το οποίο βαρύνουν υποψίες ότι ταχυδρόμησε φάκελο που περιείχε θανατηφόρο δηλητήριο - ρικίνη - στον Ρεπουμπλικάνο πρό...

Κορωνοιός: Ισπανικός…εμφύλιος στη Μαδρίτη – Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

  Η αυτόνομη κυβέρνηση της Μαδρίτης ζητά τώρα πιο ενεργή ανάμιξη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας που δείχνει πάλι να ξεφεύγει εκτός ελέγχου. Πιθανή η κήρυξη κατάσ...

Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά της Covid-19 - Θα πωλείται στα φαρμακεία με συνταγήΚόσμος

Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά του νέου κορονοϊού, με την ονομασία Coronavir, προϊόν της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm, το οποίο θα χορηγείται με συνταγή ...

Η ΕMA συστήνει την δεξαμεθαζόνη για τους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα της Covid-19Κόσμος

Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) συνέστησε με τη σειρά της τη δεξαμεθαζόνη, ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές, για τη θεραπεία των ασθενών με ...