ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν μιλά τώρα για «ειρηνική επίλυση»: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο μέτωπο και στο τραπέζι

 

Το ότι είναι «εφικτή η ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», διεμήνυσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν.

 


«Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα», έγραψε στα social media o εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας.

 

«Είναι εφικτή η ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της», συμπλήρωσε.
Τσαβούσογλου: Δεν περιμένουμε κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής

 

Την ίδια ώρα, την πεποίθηση ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 4-25 Σεπτεμβρίου εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως και αν συμβεί δεν θα αποτρέψει την Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αιχμηρά σχόλια για Ελλάδα και Γαλλία.

 

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε για τις κυρώσεις πως «Δεν περιμένω να μας επιβληθούν κυρώσεις στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Αν συμβεί, θα στοχεύσει στα πλοία και στους ανθρώπους μας, έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Μας έχουν αποτρέψει τέτοια πράγματα παλαιότερα; Όχι!»

 

Επίθεση σε Ελλάδα και Γαλλία

 

Σύμφωνα με την Sabah, ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να κάνει αιχμηρά σχόλια για την Ελλάδα και τη Γαλλία: «Η Ελλάδα κινείται κι ενεργεί σαν μικρή χώρα. Αν είχαν καλές προθέσεις, δεν θα αρνούνταν τον Χάρτη της Σεβίλλης για τις θαλάσσιες ζώνες. Μια χώρα που έχει δίκιο, όπως εμείς, είναι έτοιμη να το υπερασπιστεί απέναντι σε όλους. Υπάρχουν κυρώσεις, που καθοδηγούνται από τη Γαλλία, την Ελλάδα και τη Νότια Κύπρο. Αυτές οι τρεις χώρες δουλεύουν πάνω σε αυτές τις κυρώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που λένε όχι σε αυτές τις κυρώσεις».

 

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε σε Μακρόν και Γαλλία: «Ο Μακρόν δεν είναι ειλικρινής πολιτικός. Έχει χάσει την κοινή αίσθηση λογικής, είναι, πλέον, ανισόρροπος. Ο Χαφτάρ, τον οποίο υποστήριζε στη Λιβύη, βρίσκεται τώρα στο έδαφος. Απέτυχε να αποτελέσει σοβαρό παράγοντα στη Συρία. Είμαι κι εγώ αναστατωμένος και αυτό οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές της Γαλλίας, η οποία προσπαθεί τώρα να αναλάβει την ηγεσία της ΕΕ αντί της Γερμανίας. Όλοι γελούν όταν ακούνε το όνομα της Γαλλίας και αυτό αποδυναμώνει τη θέση της. Ενημερώσαμε και τον Πομπέο γι' αυτά, μας είπε πως τα γνωρίζει».

 

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε εκ νέου λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως οι εντάσεις δεν θα σταματήσουν αν η Αθήνα δεν εγκαταλείψει την επιμονή της στον Χάρτη της Σεβίλλης. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να ξεκινήσουν απευθείας συζητήσεις. Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν θετικές και μετριοπαθείς. Αν επιμείνουν σε προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα πρέπει να αποσυρθεί από τον Χάρτη της Σεβίλλης, διαφορετικά οι εντάσεις θα συνεχιστούν».

 

Επίσης, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πει ναι σε έναν μηχανισμό που υποστηρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αν δεν το δεχτούν αυτό, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας και αυτοί θα προκαλούν εντάσεις. Η Ελλάδα πρέπει να λογικευτεί. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μας αγνοεί. Οι χώρες που εμπιστεύονται η μια την άλλη, κάθονται στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις».

 

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η μη έκδοση νέας Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, οφείλεται στο ότι το τούρκικο ερευνητικό «Χρειάζεται συντήρηση».

 

«Δεν εκδώσαμε νέα Navtex, επειδή το Oruc Reis χρειάζεται συντήρηση. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για νέα Navtex υπό αυτά τα δεδομένα. Κάποιοι αντιλήφθηκαν την κίνηση αυτή σαν οπισθοχώρηση, και η αντιπολίτευση της χώρας σκέφτηκε έτσι, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

 


Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Καθοριστικός ο ρόλος Μέρκελ για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο -Μπαράζ επαφών με Ελλάδα, Τουρκία, ΚύπροΚόσμος

«Φορτσάρει» η Γερμανία και ειδικότερα η Άνγκελα Μέρκελ η οποία αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων με σκοπό την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και την αποκλιμάκ...

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για το προσφυγικό και τις εξελίξεις στην ΝΑ ΜεσόγειοΚόσμος

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.   Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό-μεταναστε...

Το 40% της μετάδοσης του κορονοϊού γίνεται πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με διεθνή μελέτηΚόσμος

Περίπου το 40% των περιστατικών μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 συμβαίνει πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 στους φορείς του ιού, ενώ ένα πρόσθετο 35% συμβαίν...

NASA: Η ανακάλυψη φωσφίνης στην Αφροδίτη, το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωήςΚόσμος

Η ανακάλυψη, στα όξινα νέφη της Αφροδίτης, ενός αερίου που συνδέεται με την ύπαρξη ζωής, της φωσφίνης, είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζ...

Μέρκελ: Την Τετάρτη αποφασίζει για τη Μόρια - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Διχασμένη η κυβέρνηση για το μέγεθος της «ουσιαστικής συμβολής» που χρειάζεται να επιδείξει η Γερμανία για την ανθρωπιστική κρίση στη Λέσβο Οποιος βρεθεί αυτές τις μέρες στη Λέσβο ...

Σε κρίσιμη κατάσταση οι δύο αστυνομικοί που έπεσαν θύματα ενέδρας στο Λος ΆντζελεςΚόσμος

Ένας ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά δύο αστυνομικούς από το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες (LASD) καθώς εκείνοι κάθονταν στο περιπολικό αργά το Σάββατο...