ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

To εμβόλιο ως απόλυτο εκλογικό όπλο του Tραμπ- Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

 

Η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από τις Πολιτείες να ετοιμαστούν να διανείμουν ένα εμβόλιο κατά του κορονωϊού έως την 1η Νοεμβρίου, δύο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

 

Καθώς οι ΗΠΑ μπαίνουν στην τελική ευθεία των προεδρικών εκλογών, ένα πιθανό εμβόλιο κατά του Sars-CoV-2 φαίνεται ότι εξελίσσεται σε κεντρικό προεκλογικό εργαλείο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει κατηγορήσει το «βαθύ κράτος» ότι προσπαθεί να εμποδίσει την παρασκευή και κυκλοφορία του για να τον βλάψει πολιτικά.

 

Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα σε αμερικανικά μέσα, όπως η The Wall Street Journal, οι The New York Times και το Politico η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από τις κυβερνήσεις των Πολιτειών να είναι έτοιμες για την διανομή του νέου εμβολίου έως την 1η Νοεμβρίου - δύο ημέρες πριν από την ημέρα των Εκλογών.

Μια επιστολή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που επικαλούνται πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία ζητά από τις πολιτειακές αρχές να καταργήσουν τυχόν εμπόδια διανομής μέχρι τότε. Ο Τραμπ και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ελπίζουν για ένα εμβόλιο έως το τέλος του έτους.

 

Τώρα φαίνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ποντάρει σε μια... προεκλογική εμφάνιση του εμβολίου, που θα  μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του. Ενα εμβόλιο πριν από την εκλογή έχει αναφερθεί από τους συμβούλους της εκστρατείας του Τραμπ ως «το Άγιο Δισκοπότηρο», σύμφωνα με τους Times.

Στην συγκεκριμένη επιστολή, ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ζητά από τους κυβερνήτες να ξεπεράσουν οποιαδήποτε γραφειοκρατία που θα εμπόδιζε τα κέντρα διανομής να είναι έτοιμα πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

«Το CDC ζητά επειγόντως τη βοήθειά σας για την επιτάχυνση των αιτήσεων για αυτές τις εγκαταστάσεις διανομής και, εάν είναι απαραίτητο, σας ζητά να εξετάσετε το ενδεχόμενο παραίτησης από τις απαιτήσεις που θα εμπόδιζαν την πλήρη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων έως την 1η Νοεμβρίου 2020», αναφέρει ενδεικτικά η επιστολή.

Η εταιρεία McKesson Corp. που εδρεύει στο Ντάλας και οι θυγατρικές της έχουν εξασφαλίσει κυβερνητική σύμβαση για τη διανομή του εμβολίου, σύμφωνα με τη The  Wall Street Journal.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να επιταχύνει την ανάπτυξη και την έγκριση ενός εμβολίου μέσω του Operation Warp Speed, ενός κυβερνητικού προγράμματος που είχε αρχική εσωτερική προθεσμία τον Οκτώβριο, σύμφωνα έγγραφο που είδαν οι The New York Times.

Πάντως κορυφαίοι επιστήμονες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τις συνέπειες που μπορεί να είχε μια «βιασύνη» στην κυκλοφορία του εμβολίου.

Ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ, όπως ο Δρ Αντονυ Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, μιλούν συνήθως για έγκριση εμβολίου έως το τέλος του έτους, ή στις αρχές του 2021.

Αλλά και κορυφαία στελέχη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο επείγων χαρακτήρας της προσπάθειας θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, κάτι που τους έφερε στο στόχαστρο των επιθέσεων του Τραμπ.

Ο Πολ Οφφιτ καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων της FDA, δήλωσε στους Times στις αρχές Αυγούστου ότι υπάρχουν  πολλοί ειδικοί μετέχοντες αυτής της διαδικασίας που είναι πολύ ανήσυχοι από την προοπτική μιας εσπευσμένης κυκλοφορίας.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιμένουν ότι η υγεία των ανθρώπων ήταν η υψηλότερη προτεραιότητα του προέδρου και ότι το χρονοδιάγραμμά του «δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική».

Πάντως μια βεβιασμένη διάθεση θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια, η οποία είναι ήδη ασταθής. Μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos Mori, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των Αμερικανών δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να μην κάνουν εμβόλιο όταν αυτό καταστεί διαθέσιμο.

 

Ο Τραμπ πάντως επιμένει με διάφορα tweets ότι  ανώνυμοι αξιωματούχοι σκόπιμα καθυστερούν τις κλινικές δοκιμές για να επηρεάσουν τις εκλογές εις βάρος του.

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Η Curevac προβλέπει ότι έως τα τέλη του έτους θα μπορεί να παράγει σε κλίμακα το εμβόλιό της κατά της COVID-19Κόσμος

Η γερμανική βιοτεχνολογική εταιρία Curevac αναμένει ότι θα είναι σε θέση μέχρι τα τέλη του έτους να παράγει σε κλίμακα το εμβόλιο κατά της COVID-19 το οποίο αναπτύσσει, δήλωσε σήμε...

Ίχνη ζωής μετά από έναν μήνα στη Βηρυτό - Διασώστες σκάβουν με γυμνά χέρια Κόσμος

Διασώστες στη Βηρυτό σκάβουν σήμερα με γυμνά χέρια στα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε από την τεράστια έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μια ημέ...

Πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο ανοικτά της Σρι Λάνκα - 5 Έλληνες ανάμεσα στα μέλη του πληρώματοςΝαυτιλία

  Ένας ναυτικός, υπήκοος Φιλιππίνων, αγνοείται μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε supertanker στα ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα και πιστεύεται πως είναι νεκρός, δήλωσε εκπρόσωπος τ...

Δε σβήνουν τα κόκκινα φανάρια στο 'Aμστερνταμ - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

  Η υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε σχετικό αίτημα μιας πρωτοβουλίας χριστιανικών οργανώσεων νεολαίας. Υπέρ της διατήρησης της πορνείας αλλά με ρυθμισμένο νομικό καθεστώς η πλειοψηφί...

 Σοκ με τη «Μήδεια» στη Γερμανία που δολοφόνησε τα 5 παιδιά της -Τα δηλητηρίασε με χάπιαΚόσμος

Μόλις δέκα λεπτά άντεξε ο δήμαρχος του Σόλινγκεν στο διαμέρισμα όπου βρέθηκαν νεκρά τα πέντε παιδιά στο έγκλημα που έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη Γερμανία. Δέκα λεπτά που του προκάλ...

 Στόλτενμπεργκ: Συμφωνία για συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας - Διαψεύδει η ΑθήναΚόσμος

«Υστερα από συζητήσεις που είχα με τον Ελληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμό...

Κομισιόν: Τον Νοέμβριο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Πόσες δόσεις θα λάβει η ΕλλάδαΚόσμος

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επενδύει σε έξι πιθανά εμβόλια - Η προτεραιότητα στη διανομή ορίζεται με βάση την εθνική πολιτική εμβολιασμού των κρατών-μελών   Τον Νοέμβριο αναμένεται, καλ...

Γερμανία: Μητέρα σκότωσε πέντε από τα παιδιά της στην πόλη ΖόλινγκενΚόσμος

  Η γερμανική αστυνομία βρήκε τα πτώματα πέντε παιδιών σε διαμέρισμα στη δυτική πόλη Ζόλινγκεν, ανέφερε σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοσή της η μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική ταμπλόιντ...