ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βερολίνο: Αντιεμβολιαστές, ακροδεξιοί και συνωμοσιολόγοι αντιτίθενται στα μέτρα για τον κορονοϊό

Δικαστήριο στη Γερμανία επέτρεψε τελικά την πραγματοποίηση σήμερα στο Βερολίνο διαδήλωσης κατά των μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι γερμανικές αρχές είχαν απαγορεύσει τη διεξαγωγή της διαδήλωσης αυτής, αφού άλλη αντίστοιχη κινητοποίηση από τους ίδιους διοργανωτές είχε διαλυθεί στις αρχές του μήνα καθώς οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή είχαν αψηφήσει τα μέτρα που ισχύουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19 και δεν κρατούσαν τις αποστάσεις ούτε φορούσαν μάσκα.

Οι αρχές του Βερολίνου ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι απαγορεύουν τη διεξαγωγή της κινητοποίησης αυτής «για λόγους δημόσιας υγείας», καθώς θεωρούσαν ότι θα ήταν αδύνατο να τηρηθεί η απαραίτητη απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των διαδηλωτών.

Ωστόσο χθες Παρασκευή δικαστήριο δικαίωσε τους διοργανωτές της κινητοποίησης, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει a priori «άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

Οι διοργανωτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συμμετέχοντες τηρούν την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους, όμως δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Με τίτλο «γιορτή της ελευθερίας και της ειρήνης» η εκδήλωση αυτή στην οποία αναμένονται χιλιάδες άνθρωποι -μεταξύ τους αντιεμβολιαστές, συνωμοσιολόγοι, ακόμη και ακροδεξιοί-θα πραγματοποιηθεί στην πύλη του Βρανδεμβούργου.

Ήδη χθες περίπου 1.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στο ίδιο σημείο, με την αστυνομία να τους κάνει συχνά συστάσεις να τηρούν τις αποστάσεις.

 

Έκκληση σε βία

Σε προηγούμενη αντίστοιχη διαδήλωση την 1η Αυγούστου είχαν συμμετάσχει περίπου 20.000 άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές της ακροδεξιάς. Η αστυνομία είχε τότε διαλύσει το πλήθος διότι δεν σεβόταν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αρκετές χιλιάδες αστυνομικοί αναμένεται να αναπτυχθούν και σήμερα για να φροντίσουν για την ασφάλεια της διαδήλωσης και έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα επέμβουν ξανά, αν οι συμμετέχοντες δεν τηρούν τα μέτρα για τον περιορισμό της covid-19.

Η Μπάρμπαρα Σλόβικ υπεύθυνη της αστυνομίας του Βερολίνου, ζήτησε από τους διαδηλωτές «να ενεργήσουν με υπεύθυνο και λογικό τρόπο», καταγγέλλοντας τις εκκλήσεις σε βία που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Διοργανωτής της διαδήλωσης είναι ο Μίχαελ Μπάλβεγκ, ένας επιχειρηματίας που δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο πολιτικό χώρο και είναι επικεφαλής του κινήματος Querdenken-711 (Σκεπτόμενοι αντικομφορμιστές-711) που πρωτοεμφανίστηκε στη Στουτγάρδη. Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόπειρα απαγόρευσης της συγκέντρωσης «επίθεση στο Σύνταγμα» της Γερμανίας, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα στην έκφραση.

Οι υποστηρικτές του έχουν εξεγερθεί κατά της «δικτατορίας» των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, τα οποία θεωρούν ότι καταπατούν τις ελευθερίες τους. Ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο.

 

Αντιδιαδηλώσεις

Πολλοί πολιτικοί από την ακροδεξιά έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στη διαδήλωση αυτή αλλά και την ικανοποίησή του που τελικά θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Ο Λάιφ- Έρικ Χολμ, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), έκανε λόγο στο Twitter «για νίκη της ελευθερίας». Άλλο στέλεχος του κόμματος, η Μπέατριξ φον Στορχ, εξέφρασε την ικανοποίησή της που «το κράτος δικαίου προστάτευσε το δικαίωμα του συναθροίζεσθε απέναντι στην αυθαιρεσία» της αριστερής δημαρχίας του Βερολίνου.

Πολλές οργανώσεις της αριστεράς έχουν καλέσει από την πλευρά τους σε αντιδιαδηλώσεις.

Σήμερα «θα είναι σημαντικό να δείξουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή προς τους ρατσιστές, τους αντισημίτες, τους ακροδεξιούς και τους ναζί», τόνισε η Άνε Χελμ επικεφαλής του τομέα του Βερολίνου του κόμματος Die Linke (Αριστερά).

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Eυρωπαία επίτροπος: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επιστρέψουν τα παιδιά στις τάξεις τους με ασφάλειαΚόσμος

Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Stampa αναφέρεται στα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του c...

Πιο κορυφαίο διεθνές Μουσείο βγάζει στο σφυρί (!)  εκθέματα για να αντέξει στην πανδημία; - Ρεπορτάζ του Κ. ΑργυρούΚόσμος

Ο διευθυντής του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, με αφορμή το άνοιγμά του μετά από πέντε μήνες, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πώλησης κάποιων έργων τέχνης προκειμένου να αντιμετ...

Η ανοσιακή απάντηση έναντι του SARS-CoV-2 ποικίλλει σημαντικά μεταξύ ασθενών με ήπια νόσο COVID-19Κόσμος

Ερευνητές από το Public Health Clinical Centre της Σανγκάης στην Κίνα, διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ ήπιας νόσου COVID-19 και της μετέπειτα ανάπτυξης αντισωμάτων. Τα ευρήματα της...

Σουηδία: Επεισόδια στο Μάλμο έπειτα από μια σειρά αντιμουσουλμανικών ενεργειώνΚόσμος

Επεισόδια ξέσπασαν χθες Παρασκευή στο Μάλμο της Σουηδίας έπειτα από μια σειρά ισλαμοφοβικών ενεργειών και μερικές ώρες αφού απαγορεύθηκε στον επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος τη...

Στην 57η επέτειο της ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν ισότηταΚόσμος

Με αισθήματα απέχθειας και αποφασιστικότητας, ένα πλήθος διαδηλωτών κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκε χθες Παρασκευή στην καρδιά της Ουάσιγκτον για να απαιτήσει τον τερματισμό της α...

Βρετανία – κορωνοϊός: Εφιαλτικό σενάριο με 85.000 νεκρούς (!) το χειμώνα -Διέρρευσε έκθεση εμπειρογνωμόνωνΚόσμος

Έως και 85.000 νεκρούς από το νέο κορωνοϊό ενδέχεται να θρηνήσει το χειμώνα η Βρετανία, σύμφωνα με το «χειρότερο σενάριο», που περιλαμβάνεται σε έκθεση, η οποία διέρρευσε. Με την π...

«Αφρισε» ο Τραμπ: «Αλήτες» οι διαδηλωτές κατά του ρατσισμού στην Ουάσιγκτον Κόσμος

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ σ’ όσους διαδήλωναν την Πέμπτη το βράδυ στην Ουάσιγκτον, την ώρα που ο ίδιος εκφωνούσε ομιλία στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. ...

Η Μέρκελ προειδοποιεί: Η πανδημία θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες!Κόσμος

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανό να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες –το φθινόπωρο και τον χειμώνα– και πρόσθεσε...