ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μάχη με το χρόνο στα χαλάσματα ενώ ο Λίβανος βυθίζεται στο απόλυτο οικονομικό χάος

Μάχη με το χρόνο δίνουν πλέον οι διασώστες προκειμένου να εντοπίσουν πιθανώς επιζώντες από τους δεκάδες ανθρώπους που αγνοούνται στα χαλάσματα των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.

Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 5.000 τραυματίες και για 135 νεκρούς, ο αριθμός των οποίων, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.

Η Βηρυτός, μετά τη χειρότερη έκρηξη στην ιστορία μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις δύο επόμενες εβδομάδες, ενώ τα σωστικά συνεργεία εργάζονται στα όρια της εξάντλησης, προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες. Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει διευκρινιστεί, αξιωματούχοι από το Λίβανο, ωστόσο, κάνουν λόγο για «πολλούς ανθρώπους».


Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις απ’ όλον τον κόσμο οργανώνουν αποστολές βοήθειας στο Λίβανο, καθώς στην παρούσα συγκυρία, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθεί στις έκτακτες και κρίσιμες ανάγκες που έχουν προκύψει.

 

 

Θεωρίες συνωμοσίας

Σε μια χώρα όπου οι βομβιστικές επιθέσεις, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι πολιτικές δολοφονίες βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στην ημερήσια διάταξη, τα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες της προχθεσινής τραγωδίας δεν άργησαν να τροφοδοτήσουν κάθε είδους θεωρίες. Το Ισραήλ, διά του υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς, έσπευσε από την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη, ενώ και ο μεγάλος αντίπαλός του στον Λίβανο, η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, απέφυγε να αποδώσει ευθύνες σε οποιαδήποτε πλευρά και απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα. Πολιτικοί αναλυτές δεν απέφυγαν τον πειρασμό να θυμίσουν ότι η έκρηξη συνέβη τρεις ημέρες πριν από την αναμενόμενη για την Παρασκευή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου το 2005 σε μια πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε τεράστιο κύμα διαδηλώσεων εναντίον της Δαμασκού, οδηγώντας στην αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από τη χώρα.

 

 

Οργή για την εγκληματική αδράνεια

Η οργή και η απογοήτευση γίνονται όλο και πιο έντονες στη Βηρυτό καθώς αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι της πόλης με 135 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ήταν προβλέψιμη και είχε υπάρξει το αντικείμενο επανειλημμένων προειδοποιήσεων.

Με την πρωτεύουσα του Λιβάνου να μετράει τις πληγές της, μια σειρά εγγράφων συνέδεσε την έκρηξη με μια τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου που έχει χαρακτηριστεί και ως «πλωτή βόμβα» και βρισκόταν αποθηκευμένη στο λιμάνι από το 2014.

Μόλις πριν από έξι μήνες, αξιωματούχοι που επιθεώρησαν το σύνολο των αποθηκευμένων εμπορευμάτων προειδοποίησαν ότι αν δεν απομακρυνόταν θα μπορούσε να «ανατινάξει ολόκληρη τη Βηρυτό».

Η αποκάλυψη ότι η αμέλεια της κυβέρνησης μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στη χειρότερη έκρηξη στην ιστορία της Βηρυτού, προκάλεσε νέο κύμα οργής απέναντι στους πολιτικούς του Λιβάνου, δεδομένου ότι ο λαός ήδη βρίσκεται εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης η οποία έχει βυθίσει τη μισή χώρα στη φτώχεια.

Διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού επιτέθηκαν σε μια συνοδεία οχημάτων του πρώην πρωθυπουργού της χώρας και συγκρούστηκαν με τους σωματοφύλακές του, στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη του ευρύτερου θυμού που χτίζεται απέναντι στους πολιτικούς του Λιβάνου στον απόηχο της καταστροφής.

 

 

Υπόσχεση για «διαφανή έρευνα»

Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν υποσχέθηκε διαφανή έρευνα με τις πρώτες διερευνήσεις να δείχνουν χρόνια αμέλεια και αδράνεια στο λιμάνι της Βηρυτού, εκεί που φυλάσσονταν αποθηκευμένες οι φονικές ποσότητες της νιτρικής αμμωνίας που πυροδότησε τη «Χιροσίμα του Λιβάνου».

Την ίδια στιγμή, σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν όλοι οι αξιωματούχοι του Λιμένα της Βηρυτού οι οποίοι είχαν στην ευθύνη τους την αποθήκευση και ασφάλεια υλικού στο λιμάνι.

Δεν είναι σαφές πόσους αξιωματούχους θα αφορά η απόφαση ούτε το επίπεδο αρχαιότητάς τους στις εν λόγω θέσεις. Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, χθες, προσθέτουν οι πηγές.

 

 

Βυθίζεται στο χάος

Σε πλήρη παράλυση απειλεί να βυθίσει την οικονομία του Λιβάνου η έκρηξη στη Βηρυτό καθώς η χώρα μαστιζόταν ήδη από βαθύτατη κρίση, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στο εξωτερικό και πυροδοτώντας ογκώδεις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του «διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος».

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε θες στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συλλογικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Στο Λίβανο, περίπου  το μισό του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ένα 35 % βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.

Τον Μάρτιο  για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Λίβανος κήρυξε στάση πληρωμών, αδυνατώντας να αποπληρώσει ένα ομόλογο κάτι που ανεμένετο να επαναληφθεί και με δεύτερο που είναι εν αναμονή.

Ο λόγος του δημοσίου χρέους προς  το ΑΕΠ είχε φτάσει το 170% (92 δις δολάρια) και είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο.

Τον Μάρτιο μάλιστα η χώρα είχε ξεκινήσει συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης, οι συνομιλίες όμως είχαν παγώσεο.

Από τον Μάρτιο, αναφέρει ο Guardian , οι τιμές στα  περισσότερα αγαθά έχουν τριπλασιαστεί, ενώ το νόμισμα απώλεσε πάνω από το 80% της αξίας του.

Όσοι έχουν ακόμη δουλειά τα βγάζουν μήνα με το μήνα. Τα εμπορικά κέντρα είναι άδεια, η εγκληματικότητα αυξάνεται .

Η καταστροφή του λιμανιού της Βηρυτού  θα καταστρέψει περαιτέρω την χειμαζόμενη οικονομία της χώρας πόσω μάλλον ελλείψει χερσαίων εμπορικών διαδρομών: Η Συρία είναι κατεστραμμένη, με το δε Ισραήλ η χώρα βρίσκεται παγίως σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Λίβανος βασίζεται πάρα πολύ σε εισαγωγές για την επάρκεια των τροφίμων. Ενδεικτικά, το 90% των καταναλισκόμενων σιτηρών είναι εισαγόμενο.

 


Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Συγκλονιστική φωτό : Η μαία με τα 3 μωρά στην αγκαλιά για να τα σώσει, στο γεμάτο συντρίμμια νοσοκομείο στη Βηρυτό Κόσμος

  Οι φωτογραφίες από τη Βηρυτό, από την έκρηξη που συγκλόνισε την πόλη, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μια από αυτές ξεχωρίζει. Μια μαία με τρία νεογνά στην αγκαλιά, τρέχει να τα σώσε...

Βηρυτός: Πληροφορίες για μία Ελληνίδα νεκρή και δύο Έλληνες τραυματίες Κόσμος

  Σύμφωνα με πληροφορίες από την Βηρυτό δύο Ελληνες νοσηλεύονται τραυματισμένοι σε νοσοκομείο, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει μία Ελληνίδα νεκρή από τις εκρήξ...

Βηρυτός: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί, πάνω από 4.000 τραυματίες και πολλοί αγνοούμενοιΚόσμος

    Οι δύο γιγαντιαίες εκρήξεις χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στοίχισαν τη ζωή...

Εκρήξεις στη Βηρυτό: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί, σχεδόν 4.000 τραυματίες και πολλοί αγνοούμενοιΚόσμος

Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν το πρωί να αναζητούν επιζώντες σε μια θάλασσα από συντρίμμια μετά τις ισχυρές εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν χθες το απόγευμα την πρωτεύουσα του Λιβάνου...

Ισοπεδώθηκε η Βηρυτός από την έκρηξη - Σοκάρουν οι φωτογραφίες - Τι γνωρίζουμε μέχρι τώραΚόσμος

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η Βηρυτός στον Λίβανο μετά την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι της πόλης. Ισχυρή έκρηξη έπληξε σήμερα την πρωτεύουσα του Λι...

Αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της «φρέναρε» την Covid-19 σε ζώαΚόσμος

Η αμερικανική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο παίζουν Ελληνοαμερικανοί και Έλληνες επιστήμονες, ανακοίνωσε ότι το «κοκτέιλ» αντισωμάτων κατά της Covi...

Ισπανία: Σε εξορία ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος που ερευνάται για διαφθοράΚόσμος

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ενημέρωσε τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε, ότι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα ανάκτορα, λίγες εβδομάδες αφότου ...