ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δέσμη μέτρων της Κομισιόν για την απασχόληση των νέων

 

…και έκκληση προς τις κυβερνήσεις να δώσουν άμεση προτεραιότητα στο ζήτημα, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία για να μην «χαθεί» μια γενιά

 

Στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η ανεργία των νέων αυξήθηκε από 16,0% το 2008 σε ανώτατο ποσοστό 24,4% το 2013. Έκτοτε, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του (14,9%) ακριβώς πριν από την πανδημία. Ωστόσο, η ανεργία των νέων παρέμεινε σταθερά υπερδιπλάσια σε σχέση με τη γενική ανεργία. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία των νέων στην ΕΕ ανερχόταν σε 15,4% τον Απρίλιο του 2020. Πολλοί εκφράζουν φόβους για κατακόρυφη αύξησή της το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων για να δώσει στους νέους όλες τις πιθανές ευκαιρίες προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ και να ευδοκιμήσουν στο πλαίσιο της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Τώρα είναι η ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στην επόμενη γενιά» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή αξιοποιεί αυτή την ευκαιρία για να εντάξει την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση στο DNA των ενωσιακών πολιτικών για τη νεολαία και για την απασχόληση. Με το πρόγραμμα NextGenerationEU και τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ, η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει σημαντικές ενωσιακές δυνατότητες χρηματοδότησης για την απασχόληση των νέων. Εναπόκειται τώρα στα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις αυτές. Τουλάχιστον 22 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να δαπανηθούν για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων.

 

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε τα ακόλουθα: «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βοηθήσουμε την επόμενη γενιά Ευρωπαίων να ευημερήσει και να εισέλθει στην αγορά εργασίας, ιδίως σ' αυτήν την εποχή κρίσης. Προτείνουμε σαφείς και συγκεκριμένους τρόπους για να μπορέσουν οι νέοι μας να αποκτήσουν τις επαγγελματικές ευκαιρίες που τους αξίζουν. Επενδύοντας στη νεολαία σήμερα, θα συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής, ανθεκτικής και συμπεριληπτικής αγοράς εργασίας για το αύριο».

 

Ο κ. Νικολά Σμιτ, Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, δήλωσε: «Τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των μέτρων στήριξης που προσφέρουμε στους νέους. Το οφείλουμε στα εκατομμύρια πτυχιούχους και σε όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας να κινητοποιήσουμε όλη τη στήριξη που μπορούμε να τους προσφέρουμε. Οι νέοι μας χρειάζονται τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες για να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους.»

 

Η δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων δομείται γύρω από τέσσερις άξονες που αποτελούν από κοινού μια γέφυρα προς την απασχόληση για την επόμενη γενιά:

  • Η ΕΕ θέσπισε το 2013 τις «Εγγυήσεις για τη νεολαία» και έκτοτε δημιούργησε γέφυρες προς την αγορά εργασίας για περίπου 24 εκατομμύρια νέους. Η πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με μια γέφυρα προς την απασχόληση ενισχύει τις Εγγυήσεις για τη νεολαία και βελτιώνει τις δυνατότητες προσέγγισης των ευάλωτων νέων σε ολόκληρη την ΕΕ, καλύπτοντας τώρα τα άτομα ηλικίας από 15 έως 29 ετών. Η σύσταση τηρεί τη δέσμευση σύμφωνα με την οποία αν κάποιος εγγραφεί στο πρόγραμμα «Εγγυήσεις για τη νεολαία», θα λάβει προσφορά εργασίας, εκπαίδευσης, μαθητείας ή κατάρτισης εντός τεσσάρων μηνών.
  • Η πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση έχει στόχο να καταστήσει τα συστήματα πιο σύγχρονα, ελκυστικά, ευέλικτα και κατάλληλα για την ψηφιακή και την πράσινη οικονομία. Μια πιο ευέλικτη και επικεντρωμένη στον εκπαιδευόμενο επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση θα προετοιμάζει τους νέους για τις πρώτες θέσεις εργασίας τους και θα παρέχει σε περισσότερους ενηλίκους ευκαιρίες για προώθηση ή αλλαγή της σταδιοδρομίας τους.
  • Η νέα ώθηση για τη μαθητεία θα ωφελήσει τόσο τους εργοδότες όσο και τους νέους, με την προσθήκη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε ευρύ φάσμα τομέων. Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για Θέσεις Μαθητείας έχει προσφέρει περισσότερες από 900.000 ευκαιρίες μαθητείας. Η ανανεωμένη Συμμαχία θα προωθήσει τις εθνικές συμμαχίες, θα στηρίξει τις ΜΜΕ και θα ενισχύσει τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων: συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και εργοδοτικών οργανώσεων. Ο στόχος είναι να διατηρηθούν οι προσφορές μαθητείας τώρα, διότι οι μαθητευόμενοι τους οποίους εκπαιδεύουμε σήμερα θα είναι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης σε λίγα χρόνια.
  • Τα πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων περιλαμβάνουν, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, κίνητρα για την απασχόληση και την έναρξη νέων δραστηριοτήτων, και, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τη δημιουργία ικανοτήτων, δίκτυα νέων επιχειρηματιών και διεπιχειρησιακά κέντρα κατάρτισης.

 

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη στήριξη της απασχόλησης των νέων κάνοντας χρήση των σημαντικών δυνατοτήτων χρηματοδότησης που θα υπάρξουν στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU και του μελλοντικού προϋπολογισμού της ΕΕ.

Για παράδειγμα, η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη χρηματοδότηση:

  • επιχορηγήσεων και δανείων εκκίνησης για νέους επιχειρηματίες, προγραμμάτων καθοδήγησης και εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων
  • πριμοδοτήσεων για τις ΜΜΕ που προσλαμβάνουν μαθητευόμενους
  • σεμιναρίων κατάρτισης για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων που ζητούνται στην αγορά εργασίας
  • προγραμμάτων δημιουργίας ικανοτήτων στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης
  • προγραμμάτων κατάρτισης σε θέματα διαχείρισης σταδιοδρομίας στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης
  • επενδύσεων σε υποδομή και τεχνολογία ψηφιακής μάθησης

 

 

Διαβάστε επίσης

Η Volkswagen ακυρώνει την επένδυση στην Τουρκία - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

  Σημαντικό πλήγμα για την τουρκική οικονομία, αλλά και τον πρόεδρο Ερντογάν προσωπικά, αφού επρόκειτο για ένα σχέδιο ύψους δισεκατομμυρίων αλλά και με ιδιαίτερο «συμβολισμό»   Οτι...

Μακελειό με 24 νεκρούς σε επίθεση ενόπλων σε κέντρο απεξάρτησης στο Μεξικό Κόσμος

Μια επίθεση ενόπλων άφησε τουλάχιστον 24 ανθρώπους νεκρούς και 7 τραυματίες χθες σε κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών πόλη Ιραπουάτο στην πολιτεία Γκουαναχουάτο του κεντρικού Μεξικού,...

Εκτός ελέγχου η πανδημία στις ΗΠΑ – Πάνω από 50.000 νέα κρούσματα, 706 νεκροίΚόσμος

Εκτός ελέγχου φάινεται πως είναι η πανδημία του κοροναϊού στις ΗΠΑ καθώς τουλάχιστον 52.898 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφησαν τις προηγούμενες 24 ώρες – αριθμός ρεκόρ από τη...

Αγιά Σοφιά: Το Ανώτατο Δικαστήριο πετάει το μπαλάκι στον Ερντογάν -Σε 15 μέρες η απόφαση Κόσμος

  Πριν αρχίσει... τελείωσε η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για το εάν η Αγία Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη θα μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί. Συγκεκριμένα στην συ...

Αγία Σοφία, μουσείο ή τζαμί; -Συνεδριάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας Κόσμος

  Συνεδριάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας με θέμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος. Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας καλείται να κατ...

Αυστραλία-κορονοϊός: Σε καραντίνα για ένα μήνα τίθενται 300.000 κάτοικοι σε προάστια της ΜελβούρνηςΚόσμος

Οι αυστραλιανές αρχές θα θέσουν σε καραντίνα περισσότερους από 300.000 κατοίκους προαστίων βορείως της Μελβούρνης από αργά σήμερα το βράδυ και για ένα μήνα για να περιοριστεί ο κίν...

Βουλευτής από την Ουκρανία: Στειρώστε τους ανέργους, κάνουν «παιδιά χαμηλής ποιότητας» για τα επιδόματαΚόσμος

Τις ιδέες της «Σιδηράς Κυρίας» Μάργκαρετ Θάτσερ φάινεται ότι ζήλεψε η βουλευτής της ουκρανικής κυβέρνησης Γκαλίνα Τρετιακόβα. Άλλωστε, οι νεοναζιστικές αντιλήψεις περί ευγονικής πρ...