ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξηλώνονται τα αγάλματα των αποικιοκρατών και των δουλεμπόρων - Νέο κίνημα στην Ευρώπη μετά τη δολοφονία Φλόιντ

Ένα νέο άγαλμα έπεσε. Στην πόλη Αμβέρσα του Βελγίου, το άγαλμα του Λεοπόλδου II, του πρώην βασιλιά του Βελγίου που κατέκτησε το Κονγκό και διέπραξε φρικαλεότητες, αποσύρθηκε την Τρίτη, 9 Ιουνίου, ανήμερα της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ, στις ΗΠΑ.


Η κυβέρνηση το απέσυρε από μια πλατεία και το τοποθέτησε στην αποθήκη ενός τοπικού μουσείου, πριν βανδαλιστεί και καταστραφεί από διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ και στρέφονται κατά του αποικιοκρατικού παρελθόντος της δυτικής Ευρώπης.

 

 

Εγκλήματα του Λεοπόλδου σε βάρος των ιθαγενών στο Κονγκό

Εδώ και πολλές ημέρες και άλλα αγάλματα γνωρίζουν την ίδια τύχη ανά τον κόσμο. Το κίνημα εναντίον του ρατσισμού Black Lives Matter έφερε στην καρδιά της παγκόσμιας επικαιρότητας, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, το ζήτημα των αγαλμάτων που αναπαριστούν γνωστούς αποικιοκράτες.
Το άγαλμα του βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδου ΙΙ είχε πρόσφατα βανδαλιστεί στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ο εν λόγω βασιλιάς (1865-1909) ήταν γνωστός γιατί απέκτησε ως προσωπική ιδιοκτησία το Κονγκό στην Αφρική, ενώ επέβαλε υποχρεωτική εργασία τους κατοίκους του, ξεπερνώντας κάθε όριο βαναυσότητας.
Στο Βέλγιο κυκλοφόρησε, μάλιστα, ένα κείμενο υπογραφών για να ξηλωθούν όλα τα αγάλματα από την εποχή της αποικιοκρατίας. Συγκέντρωσε πάνω από 65 000 υπογραφές, σε μια ημέρα, στο σάιτ Change. Σε άρθρο του το BBC σημειώνει ότι η αποικιοκρατική πρακτική των Βέλγων, στην κεντρική Αφρική, ήταν εξαιρετικά βίαιη, ακόμη και τα ήθη της εποχής.
«Για τους περισσότερους Βέλγους, είναι ο βασιλιάς ιδρυτής επειδή ίδρυσε το Βέλγιο, αλλά το έκανε εν πολλοίς με τα χρήματα που έκλεψε στο Κονγκό», δήλωσε η Mireille-Tsheusi Robert, πρόεδρος της αντιρατσιστικής οργάνωσης BAMKO.
Άλλες αντιρατσιστικές οργανώσεις στο Βέλγιο ζητούν τώρα να αποζημιωθεί η Δημοκρατία του Κονγκό, το οποίο υπήρξε προσωπική ιδιοκτησία του βασιλιά Λεοπόλδου, πριν το παραχωρήσει στο Βέλγιο.
Η ατομική κυριαρχία του Λεοπόλδου στο Κονγκό διατηρήθηκε ως το 1908. Χιλιάδες ιθαγενείς εργάτες, καθημερινά εκτελούνταν ή ακρωτηριάζονταν με διαταγή του ίδιου του Λεοπόλδου με την δικαιολογία ότι δεν ήταν αρκετά παραγωγικοί στη δουλειά τους.


Ο συνολικός αριθμός των εκτελέσεων του Λεοπόλδου απέναντι στους ιθαγενείς του Κονγκό κατά τη διάρκεια της ατομικής του κυριαρχίας εκτιμάται σε 10 εκατομμύρια οι περισσότεροι με τα χειρότερα βασανιστήρια. Ο αριθμός των κομμένων άκρων των ιθαγενών σκλάβων ήταν τόσο μεγάλος που έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιείται ως μετρικό σύστημα.

Ο Λεοπόλδος προσπάθησε να κρύψει τις φρικαλεότητες του στους ιθαγενείς του Κονγκό από την παγκόσμια κοινή γνώμη. Σταδιακά τα εγκλήματα των ανθρώπων του Λεοπόλδου έγιναν γνωστά στη Δύση. Ήδη, το 1896, η γαλλική «la Concarde» έκανε αποκαλύψεις για «φρικαλεότητες».

 

 

Η βρετανική αποικιοκρατία στο στόχαστρο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλά αγάλματα ξηλώθηκαν ή βανδαλίστηκαν, Την περασμένη Κυριακή, το άγαλμα του Εντουαρντ Κόλστον, δουλέμπορου στα τέλη του 17ου αιώνα, δωρητή της πόλης του Μπρίστολ, στα νοτιο-δυτικά της Αγγλίας, γκρεμίστηκε από το βάθρο του και κατέληξε στο νερό από τους διαδηλωτές.

 

 

Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Λονδίνο, το άγαλμα του Σκωτσέζου έμπορου και πλοιοκτήτη του 18ου αιώνα, Ρόμπερτ Μίλιγκαν, γνωστού κάτοχου σκλάβων, καλύφθηκε με μία κουβέρτα και ένα πλακάτ με το σύνθημα «Black Lives Matter».


Eνας γερανός αποκαθηλώνει το άγαλμα του Σκωτσέζου έμπορου, Ρόμπερτ Μίλιγκαν, έξω από το Μουσείο των Ντόκλαντς του Λονδίνου, ενώ ο συγκεντρωμένος κόσμος χειροκροτεί/Φωτογραφία ΑΡ

Το βράδυ της Τρίτης, ανήμερα της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ, διαδηλωτές στην Οξφόρδη σκόπευαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του Cecil Rhodes, μεγιστάνα χρυσορυχείων και αποικιοκράτη πολιτικού, ο οποίος έδρασε στην Νότια Αφρική, τον 19ο αιώνα. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Λονδίνου, Σαντίκ Καν, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι θα ελεγχθούν όλα τα αγάλματα και οι ονομασίες δρόμων της πόλης, με σκοπό να εξαλειφθεί κάθε σύνδεση με το παρελθόν της δουλείας, και κάνοντας λόγο για μία «άβολη αλήθεια» της Ιστορίας την οποία η βρετανική πρωτεύουσα πρέπει να αντιμετωπίσει.


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/xilonoyn-ta-agalmata-tis-apoikiokratias-ena-neo-kinima-meta-tin-dolofonia-floint

 

Διαβάστε επίσης

Μια συγνώμη για την ελεφαντίναΚόσμος

Η είδηση  συγκλόνισε όλη την υφήλιο και προκάλεσε αποτροπιασμό. Κάποιοι "άνθρωποι" έδωσαν στην έγκυο ελεφαντίνα να φάει ανανά στον οποίο είχαν σκόπιμα βάλει  μέσα εκρηκτικά. Το άτυ...

Κορωνοιός: Ο ιός της μοναξιάς χτυπάει τους νέους στη Βρετανία – Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Δύο και πλέον χρόνια μετά την σύστασή του στη Μεγάλη Βρετανία το Υπουργείο Μοναξιάς δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, που επιδεινώθηκε λόγω κορωνοϊού.     Ηταν κάτι ...

Ελεύθερος με εγγύηση 750 χιλ. δολαρίων αστυνομικός που εμπλέκεται στον φόνο του ΦλόιντΚόσμος

Ο ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς της Μινεάπολις που κατηγορούνται για τον φόνο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ αφέθηκε χθες Τετάρτη ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση. ...

Θρίλερ: Πλοίο μεταφέρει όπλα στη Λιβύη συνοδεία τουρκικών πολεμικών -Από κοντά η φρεγάτα «Σπέτσαι» Κόσμος

  Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα κανονικό θρίλερ, στα ανοιχτά της Λιβύης, με πρωταγωνιστές εμπορικό πλοίο με σημαία Τανζανίας και τρεις τουρκικές φρεγάτες που το συνοδεύουν. Σύμφωνα με π...