ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Mayflower»του 21ου αιώνα δεν χρειάζεται καπετάνιο (βίντεο) - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Στο Γκντανσκ της Πολωνίας κατασκευάζεται το πρώτο πλήρως αυτόνομο σκάφος, που «θέλει» να διασχίσει τον Ατλαντικό χωρίς πλήρωμα, στηριγμένο στον ήλιο, τον αέρα και την «δική» του τεχνητή νοημοσύνη.

 

Ηταν Σεπτέμβριος του 1620 όταν το ιστιοφόρο «Mayflower» ξεκινούσε από το Πλύμουθ της Αγγλίας ένα επικό ταξίδι για το «Νέο Κόσμο» με πλήρωμα 31 ανδρών και με 102 επιβάτες. Ηταν οι αποκαλούμενοι «προσκυνητές», που ήθελαν να εποικήσουν την περιοχή Βιρτζίνια στη σημερινή Μαχασουσέτη.
Εφτασαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά από δύο περίπου μήνες, αλλά δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν για τον τελικό τους προορισμό λόγω της βαρυχειμωνιάς.

 

 

Πέρασαν ένα πολύ δύσκολο χειμώνα και μόνο τον Μάρτιο του 1621 μπόρεσαν να δέσουν στο σημείο, όπου θα έχτιζαν το καινούριο Πλύμουθ στην περιοχή που θα ονομαζόταν Νέα Αγγλία. Η ιστορία έχει εμπνεύσει αρκετούς θαλασσοπούρους και έχει μάλιστα κάνει ορισμένους να προχωρήσουν και στην κατασκευή πανομοιότυπων «Mayflower II».

 

Το καινούριο «Mayflower», που κατασκευάζεται τώρα στο Γκντανσκ στην Πολωνία με τον ίδιο τελικό προορισμό θα είναι όμως ένα πολύ διαφορετικό σκάφος. Πλήρως ηλεκτρονικό, μη επανδρωμένο, και σχεδόν εξολοκλήρου από αλουμίνιο. Πρόκειται για ένα trimaran που θα επιδιώξει να καλύψει την απόσταση των 5.150 χιλιομέτρων σε 12 ημέρες όπως υπολογίζουν οι κατασκευαστές του με μια σταθερή ταχύτητα 10 ναυτικών κόμβων ανά ώρα (18,5 χλμ/ώρα). Χωρίς καπετάνιο, πλήρωμα και επιβάτες.

 

 

Θα είναι το πρώτο αυτόνομο πλοίο πλήρους μεγέθους, που θα διασχίσει τον Ατλαντικό. Θα τροφοδοτείται από ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης, που χρησιμοποιεί αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά θα διαθέτει και μια εφεδρική γεννήτρια ντίζελ.

 

 

Ενας λάτρης της περιπέτειας

 


Ο Γκετς Λίντσενμάιερ, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας Aluship, που κατασκευάζει το σκάφος σε συνεργασία με την ΙΒΜ, που είναι υπεύθυνη για το λογισμικό του βλέπει πολλά κοινά με το πρωτότυπο «Λουλούδι του Μάη:
«Ένα κοινό πράγμα και στα δύο έργα είναι η αίσθηση περιπέτειας. Το αρχικό Mayflower μετέφερε ανθρώπους, που πίστευαν σε ένα ιδιαίτερο μέλλον και ήταν αποφασισμένοι για αυτό το λόγο να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο».
Οι επόμενοι μήνες θα αξιοποιηθούν για τον πλήρη εξοπλισμό του με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το σκάφος όχι μόνο θα είναι εξοπλισμένο με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «AI Captain» της IBM, αλλά θα στηριχθεί επίσης από το υπερσύγχρονο σύστημα αδρανούς πλοήγησης και ακρίβειας GNSS (Global Navigation Satellite System), ενώ θα διαθέτει ωκεανογραφικά και μετεωρολογικά όργανα, SATCOM, RADAR και επίσης την τεχνολογία LIDAR.

 

 

 

Ενας τομέας με μέλλον

 


Η τεχνολογία των αυτόνομων σκαφών εκτιμάται ότι έχει τεράστια δυναμική για τα επόμενα χρόνια αν και πολλά από τα σημερινά «υβριδικά» μοντέλα δεν είναι παρά κάπως πιο εξελιγμένα ρομπότ, τα οποία όμως δε μπορούν να ανταποκριθούν σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Για την ΙΒΜ θα είναι μια κρίσιμη δοκιμασία του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αφού οι υπεύθυνοι θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους στο σκάφος να αποφασίσουν αυτόνομα σε κάποιες δύσκολες περιστάσεις.
Οι δοκιμές ελπίζεται να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο για να γίνουν και οι τελικές βελτιώσεις και οι ρυθμίσεις πριν το πλοίο μεταφερθεί στο αγγλικό Πλύμουθ από όπου και θα αποπλεύσει επίσημα στις 6 Σεπτεμβρίου ακριβώς την ίδια ημέρα, αλλά 400 χρόνια αργότερα, από το σκάφος πρόγονο και εμπνευστή του.

 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι 100 πιο ασφαλείς χώρες σήμερα -Σε ποια θέση βρίσκεται η ΕλλάδαΚόσμος

  Η Ελβετία είναι η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο αυτή τη στιγμή για τον κορωνοϊό, με το Νότιο Σουδάν να είναι η πιο επικίνδυνη χώρα και την Ελλάδα να βρίσκεται σε σχετικά υψηλή θέση...

Ποτάμι οργής για τον Τζορτζ Φλόιντ: Μεγαλειώδης διαδήλωση στον Λευκό Οίκο (φωτογραφίες)Κόσμος

Η οργή για τη δολοφονία Φλόιντ, που έχει λάβει διαστάσεις εξέγερσης και διαμαρτυρίας κατά του ριζωμένου ρατσισμού στην κοινωνία των ΗΠΑ, εξακολουθεί να εκδηλώνεται με μεγάλες διαδη...

Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας (φωτογραφίες)Κόσμος

  Από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν σήμερα την πανδημία για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, σε μια παγκόσμια κινητοποίηση άνευ προηγου...

Εξώφυλλο στο Spiegel ο «Εμπρηστής» Ντόναλντ Τραμπ -Με αναμμένο σπίρτο και αδιάφορο ύφος για τον Τζορτ Φλόιντ [εικόνα] Κόσμος

  Ως τον «Εμπρηστή» των ΗΠΑ παρουσιάζει σήμερα στο εξώφυλλό του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τον Ντόναλντ Τραμπ, επικρίνοντάς τον για την αντίδρασή του απέναντι στο κύμα δια...

ΗΠΑ: Νέες διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα κατά του ρατσισμού - Καθημερινά τα περιστατικά αστυνομικής βίαςΚόσμος

Ενώ στις ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα μαζικές συγκεντρώσεις κατά των φυλετικών ανισοτήτων και της αστυνομικής βίας, δικαστής Περιφερειακού Δικαστηρίου διέταξε χθες, Πα...