ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντιμέτωπος με σκληρή κριτική ο Τραμπ στις ΗΠΑ - Τον "άδειασε" ο υπουργός άμυνας της χώρας

Με τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ να διογκώνονται, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με σοβαρό πολιτικό ζήτημα στη χώρα του, καθώς ο υπουργός άμυνας τον "αδειάζει" στο ζήτημα της  ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στις περιοχές-θέατρα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, ενώ ο πρ. υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, ασκεί στον Τραμπ σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς του. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους αναφορικά με το αν θα κατεβάσει στρατό ή όχι στις πόλεις, για να σταματήσει τις βίαιες διαδηλώσεις.


Ερωτώμενος σε συνέντευξη που παραχώρησε, για το αν επιμένει πως θα το πράξει, αν χρειαστεί, για να επιβάλει τον «νόμο και την τάξη», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Εξαρτάται, αλλά δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε».

 


Τζορτζ Φλόιντ: «Ο χρόνος θα δείξει αν ο Τραμπ έχασε την εμπιστοσύνη του στον Έσπερ»

 

Ο χρόνος θα δείξει εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς τον υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπέρ, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΕνάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.

«Εάν χάσει την εμπιστοσύνη του στον γραμματέα Έσπερ, είμαι σίγουρη ότι όλοι εσείς θα είστε οι πρώτοι που θα ξέρετε... σε περίπτωση που ο πρόεδρος χάσει την πίστη του, θα μάθουμε όλοι γι 'αυτό στο μέλλον» σημείωσε η κ. ΜακΕνάνι.


Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο Έσπερ δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την απόφαση του Τραμπ να επικαλεστεί τον Νόμο περί εξέγερσης για να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την καταστολή των διαδηλωτών στις ΗΠΑ.

 

Ο Έσπερ είπε ότι τα ενεργά στρατεύματα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε τέτοιες επιχειρήσεις μόνο ως έσχατη λύση και οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση προς το παρόν.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα σχόλια του Έσπερ σήμερα το πρωί δημιούργησαν εκνευρισμό στον Λευκό Οίκο.

 

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

 

Στο μεταξύ, απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί στην Ουάσιγκτον στις 11 μ.μ. τοπική ώρα, σήμερα Τετάρτη, μέχρι τις 6 π.μ. την Πέμπτη.


Κατά τις δύο τελευταίες νύχτες, οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον στις 7 μ.μ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, Πίτερ Νιούσαμ, δήλωσε ότι 19 άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη, κυρίως λόγω παραβιάσεων της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Συνολικά, 418 άτομα συνελήφθησαν από το Σάββατο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος.

 

 

Σκληρή κριτική στον Τραμπ άσκησε ο πρ. υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις

 

Κριτική προς τον Ντόναλντ Τραμπ ασκεί μέσω άρθρου του σε εφημερίδα ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζεϊμς Μάτις, λέγοντας πως σπέρνει διχόνοια.
Σκληρή κρτική προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, άσκησε σε άρθρο του σε εφημερίδα ο πρώην υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, κατηγορώντας τον πως απειλεί το σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Έχω παρακολουθήσει τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, θυμωμένος και τρομαγμένος», έγραψε ο Μάτις σε δήλωσή του στην εφημερίδα The Atlantc.

 

«Οι λέξεις «Ίση δικαιοσύνη βάσει νόμου» είναι χαραγμένες στο αέτωμα του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό ακριβώς απαιτούν οι διαδηλωτές. Είναι μια υγιής και ενοποιημένη απαίτηση – πίσω από την οποία όλοι πρέπει να σταθούμε. Δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή μας από έναν μικρό αριθμό παραβατών», πρόσθεσε.

Ο Μάτις κατηγόρησε επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο ότι διχάζει τους Αμερικανούς και τους εναντιώνει μεταξύ τους.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στη ζωή μου που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό - ούτε καν προσποιείται ότι προσπαθεί. Αντιθέτως, προσπαθεί να μας χωρίσει. Βλέπουμε τις συνέπειες τριών ετών αυτής της σκόπιμης προσπάθειας. Βλέπουμε τις συνέπειες τριών ετών χωρίς ώριμη ηγεσία. Μπορούμε να ενωθούμε χωρίς αυτόν, αντλώντας από τις δυνάμεις που είναι εγγενείς στην κοινωνία μας. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, όπως έδειξαν οι τελευταίες ημέρες, αλλά το οφείλουμε στους συμπολίτες μας. Σε προηγούμενες γενιές που έδωσαν το αίμα τους για να υπερασπιστούν την υπόσχεσή μας και προς τα παιδιά μας», πρόσθεσε ο Μάτις.

«Ο στρατός δεν πρέπει να βρίσκεται απέναντι στους πολίτες»
Ο Μάτις επίσης, συνέκρινε τη ναζιστική ιδεολογία με τις αμερικανικές αξίες της ενότητας και συνεργασίας.

«Οι οδηγίες που δόθηκαν από τα στρατιωτικά τμήματα στα στρατεύματά μας πριν από την εισβολή της Νορμανδίας, υπενθύμισαν στους στρατιώτες ότι πως το ναζιστικό σύνθημα για να μας καταστρέψει… ήταν «Διαίρει και Βασίλευε». Η αμερικανική μας απάντηση είναι «Στην Ένωση υπάρχει Δύναμη». «Πρέπει να καλέσουμε αυτήν την ενότητα για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση - με αυτοπεποίθηση ότι είμαστε καλύτεροι από τους πολιτικούς μας».

Ο πρώην υπουργός σχολίασε επίσης τη βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών τη Δευτέρα το βράδυ, ώστε ο Τραμπ να μπορεί να περπατήσει και να τραβήξει φωτογραφία μπροστά από την Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην πόλη της Ουάσιγκτον.

«Όταν μπήκα στο στρατό, πριν από περίπου 50 χρόνια», ανέφέε, «έδωσα όρκο να υποστηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα. Ποτέ δεν ονειρευόμουν ότι τα στρατεύματα που θα έδιναν τον ίδιο όρκο θα διατάσσονταν σε οποιαδήποτε περίπτωση να παραβιάσουν τα Συνταγματικά δικαιώματα των συμπολιτών τους - πολύ λιγότερο για να δώσουν μια παράξενη φωτογραφία για τον εκλεγμένο αρχηγό, με τη στρατιωτική ηγεσία να στέκεται δίπλα».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας τόνισε επίσης τη σημασία της χρήσης του στρατού μόνο σε «πολύ σπάνιες περιπτώσεις».

«Πρέπει να απορρίψουμε οποιαδήποτε σκέψη για τις πόλεις μας ως «πεδία μαχών» όπου ο στρατός καλείται να «κυριαρχήσει». Στην πατρίδα, πρέπει να χρησιμοποιούμε τον στρατό μας μόνο όταν του ζητηθεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, από κρατικούς κυβερνήτες. Η στρατιωτικοποίηση της απάντησής μας, όπως είδαμε στην Ουάσιγκτον, δημιουργεί μια σύγκρουση - μια ψευδή σύγκρουση - μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής κοινωνίας. Διαβρώνει το ηθικό έδαφος που εξασφαλίζει έναν αξιόπιστο δεσμό μεταξύ ένστολων ανδρών και γυναικών και την κοινωνία που ορκίζονται να προστατεύσουν, και της οποίας αποτελούν μέρος και οι ίδιοι. Η διατήρηση της δημόσιας τάξης ανήκει στο πολιτικό κράτος και τους τοπικούς ηγέτες που κατανοούν καλύτερα τις κοινότητές τους και είναι υπόλογοι σε αυτούς», σημείωσε ο Μάτις.

 

 

Κριτική κι από τον πρ. πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ 

 

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πολιτική που ακολουθεί από πρώην πολιτικά στελέχη. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Τζίμι Κάρτερ, δήλωσε πως «στεκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων κι όλων όσοι αισθάνονται απελπισία μπροστά στις πανταχού παρούσες φυλετικές διακρίσεις και στην ωμή απανθρωπιά».

Ο 95χρονος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σε δήλωσή του πέταξε το μπαλάκι στον Τραμπ, λέγοντας πως όσοι έχουν ηθική συνείδηση, θα σταματήσουν την ρατσιστική βία στην χώρα. «Οι άνθρωποι με εξουσία, προνόμια και ηθική συνείδηση πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουν «φτάνει πια» σε μια αστυνομία κι ένα δικαστικό σύστημα που κάνουν διακρίσεις για φυλετικούς λόγους, στις ανήθικες οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στους λευκούς και τους μαύρους, στις ενέργειες της κυβέρνησης που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση εξίσου καλή με τον λαό της κι είμαστε καλύτεροι από αυτό», είπε.

Ο Τζίμι Κάρτερ, άλλοτε κυβερνήτης στην Τζόρτζια, θύμισε πως όταν αναλάμβανε το αξίωμα, το 1971, είχε πει: «Η εποχή των φυλετικών διακρίσεων τέλειωσε».

«Με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση, επαναλαμβάνω αυτές τις λέξεις, σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα», πρόσθεσε.

 

 

Πληροφορίες από sputniknews.gr και iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Αστέρες της σόουμπιζ πληρώνουν τις εγγυήσεις διαδηλωτών που συλλαμβάνονταιΚόσμος

  Σε ένδειξη  αλληλεγγύης για τις διαδηλώσεις  που ακολούθησαν τη  δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ , πολλοί εκπρόσωποι της αμερικανικής  σόουμπιζ  ανακοινώνουν δωρεές ύψους  εκατοντάδω...

Ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος διαδηλώνει κατά του ρατσισμού και της αδικίαςΚόσμος

Στους δρόμους του Μπρούκλιν βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, μετέχοντας σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Στο μήνυμά του που α...

Υπόθεση Μάντλιν Μακάν: Τι λένε οι γονείς της για την ανακοίνωση για νέο ύποπτοΚόσμος

Οι γονείς της Μάντλιν Μακάν, η οποία το 2007 εξαφανίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από την Ποτρογαλία σε ηλικία τριών ετών, δήλωσαν σήμερα ότι η ανακοίνωση για την ύπαρξη ε...

«Διάγγελμα» Ομπάμα για Τζορτζ Φλόιντ: Τι είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ( video)Κόσμος

  Με όσα είπε, αλλά και όσα υπονόησε έδειξε ότι ξέρει όσο κανείς άλλος το παιχνίδι της πολιτικής επικοινωνίας και της ψύχραιμης τοποθέτησης   Ο Δημοκρατικός πρώην  πρόεδρος των ΗΠΑ...

Απαγγέλλονται κατηγορίες και στους άλλους τρεις αστυνομικούς για το θάνατο του ΦλόιντΚόσμος

Ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότας αναμένεται να ανακοινώσει ότι αυξάνει τις κατηγορίες εναντίον του πρώην αξιωματικού που πίεζε με το γόνατό του τον Τζορτζ Φλόιντ σε ανθρωποκτονί...

«Βόμβα» Κομισιόν: Δεν είναι υψηλού επιπέδου απειλή ο κορωνοϊός για τους εργαζομένουςΚόσμος

Ως απειλή χαμηλού επιπέδου για τους εργαζομένους κατέταξε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο κορωνοϊό. Πρόκειται για μια απόφαση, που θα επιτρέψει στους εργοδότες στην ΕΕ να ε...

Guardian: Μία αμφιλεγόμενη εταιρεία στατιστικής παρέσυρε ΠΟΥ και κράτη σε λάθη για την πανδημίαΚόσμος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ορισμένες κυβερνήσεις άλλαξαν τους χειρισμούς τους καθώς και τις μεθόδους θεραπείας για την COVID-19, με βάση αμφιβόλου ποιότητας στοιχεία από μί...

ΗΠΑ: Αντιδράσεις από το εσωτερικό των Ε.Δ. για την απόφαση Τραμπ να χρησιμοποιήσει τον στρατόΚόσμος

Το Πεντάγωνο προσπάθησε την Τρίτη να τηρήσει αποστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την πολεμική ρητορική του υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ και την ανάπτυξη στρατιωτ...

Μαζικές οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ - Αδιαφορούν οι διαδηλωτές για την απαγόρευση κυκλοφορίας - Στην Ουάσινγκτον 1.600 στρατιώτεςΚόσμος

Φουσκώνει το ποτάμι της οργής στις ΗΠΑ καθώς ο κόσμος που διαδηλώνει σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας πολλαπλασιάζεται.  Για 8η συνεχή βραδιά, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, δια...