ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποτάμι οργής στις ΗΠΑ: Προσωρινό lockdovn στον Λευκό Οίκο καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Η οργή για τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ξεπέρασε τα όρια της Μινεάπολης καθώς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε πολλές μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Μάλιστα στο Λευκό Οίκο επιβλήθηκε προσωρινό “lockdown”. Στη Μινεάπολη δε συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα οι οργισμένες διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής με αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στη διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Φλόιντ.

 

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας δολοφονείτε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει», οι διαδηλωτές απαίτησαν «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

Η Μυστική Υπηρεσία, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του προέδρου, αποφάσισε να θέσει τον Λευκό Οίκο σε lockdown για κάποιες ώρες, ωστόσο πλέον τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι δημοσιογράφοι μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από την προεδρική κατοικία.

 

Στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώθηκαν περίπου χίλιοι διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας.

 

Στο Ντένβερ, ένας αυτοκινητόδρομος αποκλείστηκε.

Στο Λούιβιλ, στην πολιτεία Κεντάκι, σημειώθηκαν επεισόδια όταν κάτοικοι απαίτησαν δικαιοσύνη και για την Μπριόνα Τέιλορ, μια μαύρη που έπεσε νεκρή από πυρά της αστυνομίας στην είσοδο του διαμερίσματός της τον Μάρτιο.

 

Τα πάθη έχουν εξαφθεί πολύ πέραν των συνόρων των ΗΠΑ.

Οι εκκλήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ πολλαπλασιάζονται από τους χρήστες ιστότοπων δικτύωσης σε πολλές χώρες.

 

Μινεάπολη: Τρίτη νύχτα ταραχών και συγκρούσεων


Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, για τρίτη φορά, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής γύρω από το τμήμα όπου ανήκαν τα τέσσερα πρώην στελέχη της αστυνομίας της Μινεάπολης.

Όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με επίθεση κατά μέτωπο των διαδηλωτών, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης εγκατέλειψαν το κτίριο, γύρω στις 22:00 τοπική ώρα.

 

 

Ορισμένοι διαδηλωτές πέρασαν τα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί, έσπασαν παράθυρα κι έβαλαν φωτιά στο αστυνομικό τμήμα.

 

Εμπορικά καταστήματα στην περιοχή γνώρισαν παρόμοια τύχη ενώ βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της γειτονικής πόλης Σεντ Πολ, με σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες.

 

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, με την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως επικοινώνησε, εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τη σύλληψη του αστυνομικού, που είναι κατ’ αυτήν ένα πρώτο βήμα «στον δρόμο προς την απόδοση δικαιοσύνης», αλλά επισήμανε πως η εξέλιξη ήταν «καθυστερημένη» και ανεπαρκής.

 

 

«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (σ.σ. που εμπλέκονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται», τόνισε η οικογένεια σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Το πρόσωπο του αστυνομικού αυτού έχει κάνει τον γύρο του κόσμου αφότου διαδόθηκε το βίντεο που καταγράφει τη βίαιη προσαγωγή του Τζορτζ Φλόιντ, διότι φερόταν να προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

 

Το τελευταίο πράγμα που ακούγεται να επαναλαμβάνει ο Φλόιντ είναι «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ο Σόβιν και οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην τραγωδία αποτάχθηκαν.

Ο Σόβιν κατηγορείται για σκληρή και επικίνδυνη ενέργεια η οποία προκάλεσε ανθρώπινο θάνατο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, διευκρίνισε ο εισαγγελέας της κομητείας Χένεπιν, στην οποία υπάγεται η Μινεάπολη.

Η σύλληψη και η απαγγελία κατηγοριών ακολούθησε την τρίτη νύχτα ταραχών στη μεγαλούπολη, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, όπου διαδηλωτές απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη.


Στην περιοχή αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά για να επιβληθεί η τάξη και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής, από τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 το Σάββατο ώρα Ελλάδας) ως τις 06:00 της επομένης, αφού ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε την προηγούμενη νύχτα και πολλά εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν.

«Μας συνθλίβουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πεθαίνουμε, αδερφέ, με το γόνατο κάποιου στον λαιμό μας, όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως (…). Λοιπόν, πάει, τελειώσαμε. Θέλω να πω, είμαστε ήδη νεκροί, ας πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι μια δίκαιη υπόθεση, όχι;», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής στη Μινεάπολη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μιλήσει επανειλημμένα για ένα «τραγικό» έγκλημα, στράφηκε κατόπιν εναντίον των «τραμπούκων», των «ταραχοποιών».

«Όταν αρχίζουν λεηλασίες, αρχίζουν τα πυρά», διεμήνυσε σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία όμως η διαχείριση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έκρυψε, τοποθετώντας ειδική σήμανση που επισημαίνει πως αποτελούσε εξύμνηση «της βίας».

Αργότερα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να υπαναχωρεί, λέγοντας πως δεν θέλει οι αρχές να αρχίσουν «να ρίχνουν», λέγοντας «καταλαβαίνω τον πόνο» αυτών που διαμαρτύρονται, επιμένοντας ταυτόχρονα πως δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η «αναρχία», οι ταραχοποιοί να «πνίξουν τη φωνή τόσων πολλών ειρηνικών διαδηλωτών».

Σε πολύ διαφορετικό τόνο, ο δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι μοιράζεται την «απελπισία» των εκατομμυρίων μαύρων πολιτών, για τους οποίους «το ότι τυχαίνουν διαφορετικής μεταχείρισης στη βάση της φυλής τους είναι τραγικό, οδυνηρό και με εξοργιστικό τρόπο ‘κοινότοπο’».

 

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Τραμπ: Aν οι διαδηλωτές παραβίαζαν τον φράχτη του Λευκού Οίκου, θα τους περίμεναν σκυλιά και όπλαΚόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα που έχει δει ποτέ» θα είχαν υποδεχθεί τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν έξω από τον Λευκό Οίκο για την ...

Χάος στις ΗΠΑ: Δύο διαδηλωτές και ένας αστυνομικός νεκροί - Η οργή έφτασε μέχρι το Λευκό ΟίκοΚόσμος

Η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν λειτούργησε ως καταλύτης για να ξεχειλίσει το καζάνι της οργής ενάντια στον ρατσισμό, την κρατική κατασ...

Γιατί οι ΗΠΑ διέκοψαν τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό ΥγείαςΚόσμος

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν την σχέση τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω του τρόπου που αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Αμερικα...

Μπιλ Νόρρι: Ο τολμηρός Καναδός ιστιοπλόος που δεν ήξερε τίποτα για την καραντίνα!Κόσμος

Ενας 67χρονος Καναδός έμεινε 9 μήνες με το σκάφος του στη θάλασσα, φτάνοντας μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, όπου έκπληκτος άκουσε να του μιλούν για καραντίνα.   Του Κώστα Αργυρού -    Ισχυ...

Συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη Κόσμος

Στη σύλληψη του Ντέρεκ Τσόβιν, του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Αφροαμερικανό, Τζορτζ Φλόιντ, προχώρησαν οι αρχές της Μινεάπολης. O Τσόβιν είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά την δη...

Οι Γερμανοί επικροτούν το πακέτο της φον ντερ Λάιεν - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

«Σωστό» ή «μάλλον σωστό» χαρακτηρίζει το 51,7% σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού «der Spiegel» το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ   Τελικά αποδεικνύεται, ότι όταν διαμορφώνε...