ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπιλ Νόρρι: Ο τολμηρός Καναδός ιστιοπλόος που δεν ήξερε τίποτα για την καραντίνα!

Ενας 67χρονος Καναδός έμεινε 9 μήνες με το σκάφος του στη θάλασσα, φτάνοντας μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, όπου έκπληκτος άκουσε να του μιλούν για καραντίνα.

 

Του Κώστα Αργυρού - 

 


Ισχυρίζεται, ότι είναι ο πιο ασφαλής άνθρωπος απέναντι στην πανδημία. Τουλάχιστον ως τώρα. Εχει δίκιο. Ο 67χρονος Καναδός συνταξιούχος Μπιλ Νόρρι ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου από το Βανκούβερ ένα μοναχικό ταξίδι με το ιστιοπλοϊκό του την Pixie. Τελευταία φορά που πάτησε το πόδι του στη γη ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου, στο Κέηπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Τότε που ο κόσμος μόλις είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί την απειλή του covid-19.

 


Oταν στα μέσα Μαΐου έφτασε στη Νέα Ζηλανδία και οι αρχές του είπαν για την ανάγκη να παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες δεν κατάλαβε ακριβώς τι εννοούσαν. Οταν του εξήγησαν απάντησε ότι «προφανώς είμαι ο ασφαλέστερος άνθρωπος στον κόσμο, αφού εδώ και τρεις μήνες δεν έχω πατήσει στη γη και δεν έχω έρθει σε επαφή με κανένα». Τέτοια κοινωνική αποστασιοποίηση δεν θα μπορούσε να επιβάλει ούτε κι ο πιο αυστηρός επιδημιολόγος. Αλλά όταν έμαθε περισσότερες πληροφορίες για την πανδημία και άκουσε για τους 5.000 νεκρούς στην πατρίδα του κατάλαβε ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά (που θα΄λεγε κι ο Σπύρος). Και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις λιμενικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας, που του επέτρεψαν να μπει στο λιμάνι.

 

 

Ο τολμηρός ιστιοπλόος πέρασε από τα πέντε νοτιότερα ακρωτήρια του Νότιου Ωκεανού σε ένα ταξίδι που είχε αρκετά απρόοπτα. Η στάση του στη Νότια Αφρική τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν υποχρεωτική λόγω αναγκαίων επισκευών ύστερα από μια καταιγίδα. Στη συνέχεια ενημερωνόταν μέσω του δορυφορικού τηλεφώνου για την πανδημία, αλλά εκεί που βρισκόταν είχαν προτεραιότητα άλλες έγνοιες. Και πιθανώς και η σύζυγός του Κάθυ να απέφευγε να τον επιβαρύνει με πολλές περιττές λεπτομέρειες. H Κάθυ όπως και ο Μπιλ είναι φανατικοί «θαλασσοπόροι» και ήδη το 2016 είχαν κάνει μαζί ένα μεγάλο ταξίδι επισκεπτόμενοι συνολικά 22 χώρες.



Διαφορετικά τα ταξίδια στο μέλλον

 


Τώρα ο πρώην αναισθησιολόγος πιστεύει ότι η πανδημία μπορεί να έχει επιπτώσεις στα ταξίδια, που σχεδίαζαν με τη σύζυγό του για το μέλλον. «Μέχρι τώρα μπορούσαμε να πάμε σε όλο τον κόσμο και να σταματήσουμε σε κάθε μέρος. Αυτό μπορεί να αλλάξει πλέον.»
Ο Μπιλ Νόρρι μετά από ένα μικρό διάλειμμα ξεκούρασης, μικροεπισκευών και εξασφάλισης προμηθειών για δύο περίπου εβδομάδες υπολογίζει να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής. Τους τελευταίους εννιά μήνες έχασε περίπου 20 κιλά.

 


Ο Μπιλ Νόρρι θα επιστρέψει μέσω Γαλλικής Πολυνησίας, ταξιδεύοντας στον Ειρηνικό Ωκεανό και προγραμματίζει να φτάσει στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, τον Σεπτέμβριο. Εκτός απροόπτων φυσικά, που ποτέ δεν λείπουν όταν είσαι στη θάλασσα και μάλιστα μόνος.
Παραδέχεται ότι είναι μια κατάσταση που ίσως να μην βλέπουν όλοι ως «μια υπέροχη απομόνωση», όμως για τον ίδιο είναι αυτό που πάντα ονειρευόταν, να ακολουθήσει δηλαδή τα χνάρια του Captain Cook και του Sir Francis Drake.

 

 


«Επί έξι εβδομάδες δεν είδα ποτέ σημάδι ανθρώπου. Είναι ένας παρθένος κόσμος εκεί έξω και είναι μεγάλος. Είναι μαγικό να βρίσκεσαι σε ένα τόσο άγριο μέρος.» Διάβασε όπως λέει περίπου 68 βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του Moby Dick τρεις φορές.
«Στην πραγματικότητα ήμουν αρκετά απασχολημένος». Οπως για παράδειγμα όταν τον Απρίλιο νότια της Τασμανίας, ένα τεράστιο κύμα εισέβαλε από την πόρτα της καμπίνας, μουσκεύοντας τα πάντα και καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του δορυφορικού τηλεφώνου.
Για καλή του τύχη ήταν ακόμη σε θέση να στέλνει και να λαμβάνει σύντομα μηνύματα κειμένου μέσω του online tracker, που επίσης έστελνε σήμα με τη θέση του κάθε 12 ώρες.

 

Για το ταξίδι της επιστροφής ο Νόρρι εύχεται να μην υπάρξουν τέτοια απρόοπτα. Κάτι που φυσικά εύχεται και η γυναίκα του, που γλύτωσε τις κακουχίες του ταξιδιού επειδή αυτή τη φορά ήθελε να μείνει στον Καναδά, για να είναι κοντά στο πρώτο της εγγόνι. Τελικά βρέθηκε σε καραντίνα και αυτή, χωρίς να μπορεί να το απολαύσει, τουλάχιστον στο αποκορύφωμα της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης

Χάος στις ΗΠΑ: Δύο διαδηλωτές και ένας αστυνομικός νεκροί - Η οργή έφτασε μέχρι το Λευκό ΟίκοΚόσμος

Η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν λειτούργησε ως καταλύτης για να ξεχειλίσει το καζάνι της οργής ενάντια στον ρατσισμό, την κρατική κατασ...

Γιατί οι ΗΠΑ διέκοψαν τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό ΥγείαςΚόσμος

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν την σχέση τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω του τρόπου που αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Αμερικα...

Ποτάμι οργής στις ΗΠΑ: Προσωρινό lockdovn στον Λευκό Οίκο καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσειςΚόσμος

Η οργή για τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ξεπέρασε τα όρια της Μινεάπολης καθώς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε πολλές μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Μάλιστα στο Λε...

Συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη Κόσμος

Στη σύλληψη του Ντέρεκ Τσόβιν, του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Αφροαμερικανό, Τζορτζ Φλόιντ, προχώρησαν οι αρχές της Μινεάπολης. O Τσόβιν είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά την δη...

Οι Γερμανοί επικροτούν το πακέτο της φον ντερ Λάιεν - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

«Σωστό» ή «μάλλον σωστό» χαρακτηρίζει το 51,7% σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού «der Spiegel» το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ   Τελικά αποδεικνύεται, ότι όταν διαμορφώνε...

Μηνιαίο ελάχιστο εισόδημα 462 ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους στην ΙσπανίαΚόσμος

Την έγκριση για εθνικό ελάχιστο εισόδημα στους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες έδωσε την Παρασκευή η ισπανική κυβέρνηση. Οπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέ...

Που είναι το πιο …πυκνοκατοικημένο νησί στον Κόσμο! - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Η Santa Cruz del Islote στην Καραϊβική είναι το πιο πυκνοκατοικημένο νησί στον κόσμο και οι κάτοικοί είναι πεπεισμένοι πως αρκούν λίγα πράγματα για να είσαι ευτυχισμένος   Σε αυτό ...