ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Που είναι το πιο …πυκνοκατοικημένο νησί στον Κόσμο! - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Η Santa Cruz del Islote στην Καραϊβική είναι το πιο πυκνοκατοικημένο νησί στον κόσμο και οι κάτοικοί είναι πεπεισμένοι πως αρκούν λίγα πράγματα για να είσαι ευτυχισμένος

 


Σε αυτό το νησί δεν έχεις περιθώριο να μαλώσεις με το γείτονά σου για τα όρια της αυλής του καθενός. Είσαι εκ προοιμίου αναγκασμένος να έχεις πολύ στενές σχέσεις μαζί του, αφού δεν υπάρχει χώρος για κάτι άλλο. Το λένε Santa Cruz del Islote και είναι αποδεδειγμένα το πιο πυκνοκατοικημένο νησί στον κόσμο.

 

Bρίσκεται στην Καραϊβική σε απόσταση περίπου 2 ωρών από τις ακτές της Κολομβίας και αποτελεί μέρος του Αρχιπελάγους του San Bernardo.

 


1.200 άνθρωποι κατοικούν εδώ σε μια έκταση, που υπολογίζεται όσο δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα. Αλλά η στενότητα χώρου κάθε άλλο παρά τους ενοχλεί. Η καθημερινότητα τους είναι συνυφασμένη με αυτού του είδους τη συνύπαρξη.

 

Συνολικά υπάρχουν 97 σπίτια, δύο καταστήματα, ένα εστιατόριο και ένα σχολείο. Το ποσοστό της νεολαίας εδώ είναι 65% και αυτά που δίνουν το χρώμα είναι τα παιδιά, που διδάσκονται φυσικά από πολύ νωρίς να κολυμπούν και να ψαρεύουν. Μια πλατεία στο κέντρο του χωριού με ένα μεγάλο σταυρό λειτουργεί και ως εκκλησία και δίνει το όνομα στο νησί, που κάποτε δεν ήταν παρά ένα ακατοίκητο κομμάτι γης μέσα στον ωκεανό.

 


Αστυνομία δεν χρειάζεται, αφού εδώ όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και λύνουν τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν με το δικό τους τρόπο. Ενας γιατρός επισκέπτεται κάποιες ημέρες το νησί για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους.
Λέγεται ότι οι πρώτες οικογένειες αποφάσισαν να εγκατασταθούν εδώ πριν από περίπου 150 χρόνια για να αποφύγουν τα κουνούπια, που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά στα γύρω μεγαλύτερα νησιά. Ως τότε η Santa Cruz del Islote λειτουργούσε απλά ως καταφύγιο για τους ψαράδες της περιοχής. Και σήμερα το ψάρεμα αποτελεί βασική πηγή βιοπορισμού ενώ κάποιοι εργάζονται στα πολυτελή τουριστικά θέρετρα της περιοχής στα γειτονικά νησιά του αρχιπελάγους. Αρκετοί τουρίστες το επισκέπτονται για μια ημερήσια εκδρομή αφού δεν υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης.

 

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη νερού που πρέπει να μεταφερθεί εδώ από αλλού, ενώ και το ρεύμα δεν είναι πάντα εξασφαλισμένο, αφού προέρχεται από ηλιακά πάνελ μέτριας ισχύος.
Ολα αυτά πάντως δεν ενοχλούν τους νησιώτες, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν ότι δεν σκέφτονται να το εγκαταλείψουν, αφού χαρακτηρίζουν τη ζωή τους εδώ ως ιδιαίτερα ευτυχισμένη. Ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι σίγουροι ότι αυτό το αίσθημα της κοινότητας, που κυριαρχεί εδώ στη ζωή τους δεν πρόκειται να το βρουν πουθενά αλλού.

 

Οι νεώτεροι πάντως έχουν χάρις στο ίντερνετ ανακαλύψει πόσο... μεγάλος είναι ο κόσμος και αρκετοί δηλώνουν ότι κάποιοι στιγμή θα θελήσουν να φύγουν για να τον ανακαλύψουν. Αφήνοντας έτσι λίγο περισσότερο χώρο για όσους μείνου πίσω. 

Διαβάστε επίσης

Μηνιαίο ελάχιστο εισόδημα 462 ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους στην ΙσπανίαΚόσμος

Την έγκριση για εθνικό ελάχιστο εισόδημα στους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες έδωσε την Παρασκευή η ισπανική κυβέρνηση. Οπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέ...

Έτσι θα γίνει η προσευχή στην Αγιά Σοφιά: Το προκλητικό corona-show του Ερντογάν για την επέτειο της ΆλωσηςΚόσμος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την άκρως προκλητική πρωτοβουλία του σε διάγγελμα του, το απόγευμα της Πέμπτης (28.05.2020). Σήμερα ανοίγουν ξανά τα τζαμιά για τους πιστούς, μετ...

«Δεν μπορώ να ανασάνω»: Καίγεται η Μινεάπολη, εξαπλώνονται στις ΗΠΑ τα επεισόδια για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ Κόσμος

  Το γόνατο του ανθρώπου, που φορούσε αστυνομική στολή κaι είχε ορκιστεί να προστατεύει τις ζωές των πολιτών, ήταν καθηλωμένο στον λαιμό του άτυχου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Πέ...

Ταραχές στη Μινεάπολη μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ ΦλόιντΚόσμος

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνο...