ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο ενεργειακά νησιά με πάρκα ανεμογεννητριών δημιουργεί η Δανία

Ενα φιλόδοξο ενεργειακό έργο δρομολογεί η Δανία. Προβλέπει την ανάπτυξη δύο ενεργειακών νησιών με πάρκα ανεμογεννητριών σε Βαλτική και Βόρειο Θάλασσα.

Το έργο, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση του νησιού Μπόρνχολμ αλλά και την κατασκευή ενός τεχνητού νησιού,  θα κοστίσει έως και 37 δισεκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 70% μέσα στην επόμενη δεκαετία.


Το έργο θα χρηματοδοτηθεί παράλληλα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα προέλθει από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση της Δανίας ευελπιστεί πως μέχρι το 2030 το κάθε νησί θα έχει απόδοση 2 γιγαβάτ, ενώ σε βάθος χρόνου θα αποδίδει 5 γιγαβάτ έκαστο. Μάλιστα, ενδέχεται να ανεγερθούν στα νησιά και εργοστάσια παραγωγής υδρογόνου, τα οποία θα αξιοποιούν την αιολική ενέργεια.

Με την ελάχιστη απόδοση των 2 γιγαβάτ, τα δύο αιολικά πάρκα θα μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν 4 εκατομμύρια νοικοκυριά από τα 5,8 εκατομμύρια νοικοκυριά που περιλαμβάνει η χώρα. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που υπάρχουν ήδη στην περιοχή και τροφοδοτούν τη Δανία έχουν απόδοση 1,7 γιγαβάτ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Δανία σκοπεύει να προσεγγίσει την ολλανδική και την πολωνική κυβέρνηση, ώστε να εξετάσουν τη δυνατότητα σύνδεσης των δύο έργων μεταξύ τους.

Επίσης, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ίδιες χώρες, καθώς και με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς ενδέχεται να ενδιαφέρονται για χρήση της αιολικής ενέργειας που θα παράγουν τα δύο νησιά. Σύμφωνα με τον Τζιλς Ντίκσον, επικεφαλής της ένωσης Wind Europe, πρόκειται για μία «πολύ θετική εξέλιξη».

«Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι κάθε φορά που κατασκευάζουμε ένα νέο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την ενέργεια που παράγεται», σημείωσε ο ίδιος.

Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργα υποδομών στην ιστορία» της χώρας, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας, Νταν Γιόργκενσεν.

«Για εμάς αποτελεί ένα νέο πρότυπο», συμπλήρωσε. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι η πανδημία όχι μόνον δεν σταμάτησε τα σχέδια της κυβέρνησης για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά της έδωσε επιπλέον ώθηση.

Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, το κρατικό σχέδιο πρόκειται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Ακόμη και εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής δεν γίνεται μικρότερο. Αντιμετωπίζουμε παράλληλα και μία κλιματική κρίση», σχολίασε ο Γιόργκενσεν.

Σίγουρα, ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν άνθησε σημαντικά εν μέσω της πανδημίας. Ενδεικτικά, το 2020 οι υποδομές ΑΠΕ στην Ευρώπη θα αυξηθούν με μικρότερο –κατά το ένα τρίτο– ρυθμό σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του κλάδου από το 1996. Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος των ΑΠΕ εξακολουθεί να διογκώνεται, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς. Μάλιστα, θα είναι ο μόνος τομέας στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, που θα αναπτυχθεί φέτος, κατά τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως, που κατασκεύασε υπεράκτια αιολικά πάρκα το 1991 και πρόσφατα κατέστη πρώτη δύναμη στον κλάδο. Φιλοξενεί εξάλλου και δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες αιολικής ενέργειας στον κόσμο, την Orsted και την Vestas. 

 

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

Διαβάστε επίσης

Το μέλλον ανήκει στις γειτονιές στους πεζόδρομους και στα ποδήλατα - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Η ζωή στις πόλεις δε μπορεί να παραμείνει ίδια μετά την καραντίνα παραδέχονται οι ειδικοί, που αναζητούν πώς να συνδυάσουν την κινητικότητα με την προστασία της υγείας   «Από την σ...

Πακιστάν: Αεροσκάφος με 107 επιβαίνοντες έπεσε σε σπίτια -Φόβοι για πολλούς νεκρούς [εικόνες, βίντεο] Κόσμος

  Ένα αεροσκάφος των Διεθνών Πακιστανικών Αερογραμμών (PIA) με περίπου 100 επιβαίνοντες συνετρίβη σήμερα σε μια κατοικημένη περιοχή στην πόλη Καράτσι, στο Πακιστάν, λίγο πριν από τ...

Βρετανία: Καραντίνα 14 ημερών σε όσους φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικόΚόσμος

Η Βρετανία θα επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός αρμόδ...

Πλανήτης Γη: Εξασθενεί το μαγνητικό πεδίο μεταξύ Αφρικής και Νότιας ΑμερικήςΠεριβάλλον

  Σάββας Μιχάλαρος   Το ολοκληρωτικά καταστροφικό σενάριο της αντιστροφής των Πόλων δεν είναι πλέον... επιστημονική φαντασία - Ποιες είναι οι διαπιστώσεις της επιστημονικής κοινότη...

Μιναρέδες της Σμύρνης έπαιξαν το Bella Ciao αντί για κάλεσμα σε προσευχή (βίντεο)Κόσμος

Δεν πίστευαν στα αυτιά του οι κάτοικοι της Σμύρνης όταν από τα μεγάφωνα σε τζαμιά της πόλης αντί για το κάλεσμα προσευχής άρχισε να παίζει το… Bella Ciao. Οι τουρκικές αρχές άρχισα...

Πολύ πιθανό ένα δεύτερο κύμα Covid-19 έως το τέλος του έτους εκτιμούν σε ΗΠΑ και ΕΕΚόσμος

Τόσο ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όσο και η διευθύντρια του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC...

Κορωνοϊός: Τι είναι ο επιδημιολογικός δείκτης διασποράς «k» -Πώς σχετίζεται με τις εστίες υπερμετάδοσης Υγεία

  Διάσημος έχει γίνει πια -και στην Ελλάδα- ο δείκτης αναπαραγωγής/μετάδοσης R0 που δείχνει πόσο γρήγορα μια επιδημική νόσος όπως η Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνετ...