Αυστρία: Επανεκκίνηση για τη γαστρονομία χωρίς κοσμοσυρροή
Ικανοποιημένοι πάντως οι εκπρόσωποι του χώρου, ελπίζουν σε σταδιακό «ξεθάρρεμα» των πελατών και λόγω καλοκαιριού
Την ώρα που ο χώρος της γαστρονομίας στην Ελλάδα αναμένει με αγωνία το πράσινο φως της επανεκκίνησης έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τις πρώτες εντυπώσεις από το ανάλογο ξεκίνημα σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το άνοιγμα των εστιατορίων στην Αυστρία την περασμένη Παρασκευή μετά από ένα διάλειμμα κορωνοϊού διάρκειας δύο μηνών δεν προκάλεσε καμιά... έφοδο πελατών, αλλά μερικές από τις επιχειρήσεις είχαν αρκετούς επισκέπτες. Πιο ικανοποιημένοι οι ιδιοκτήτες πολυτελών εστιατορίων, όπου έτσι κι αλλιώς αποτελούσε και στο παρελθόν καθημερινότητα η τήρηση κάπως μεγαλύτερων αποστάσεων, αλλά και όσοι είχαν δυνατότητα για πολλά «τραπεζάκια έξω». Στις τουριστικές περιοχές, τα εστιατόρια και οι καφετέριες ένοιωσαν στο πετσί τους την απουσία ξένων τουριστών και εγχώριων εκδρομέων του Σαββατοκύριακου.
Από την περασμένη Παρασκευή, η γαστρονομία στην Αυστρία έχει το δικαίωμα να λειτουργεί ξανά μεταξύ 6 π.μ. και 11 μ.μ. υπό αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής και καθαριότητας. Κλαμπ, ντισκοτέκ και άλλες μονάδες νυχτερινής εστίασης παραμένουν ακόμα με τα ρολά κατεβασμένα.
Γενικά οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ δηλώνουν ευτυχείς για την επιστροφή και ελπίζουν ότι σταδιακά οι δουλειές θα πάνε καλύτερα.
Πολλοί εστιάτορες στις πόλεις παραπονούνται πάντως για χαμηλά νούμερα ειδικά τις μεσημβρινές ώρες, επειδή πολλοί Αυστριακοί ακόμα εργάζονται από το σπίτι και μαγειρεύουν οι ίδιοι. Μόνο όταν τελειώσει η περίοδος του Home-Office αναμένεται αύξηση του τζίρου και τα μεσημέρια. Το άνοιγμα του ξενοδοχειακού κλάδου στα τέλη Μαΐου θεωρείται επίσης ιδιαίτερα σημαντικό για την εστίαση. Αυτό θα δώσει όπως αναμένεται περαιτέρω ώθηση στον κλάδο. Πάντως και στην Αυστρία υπήρξαν παράπονα για κακή πληροφόρηση και καθυστερήσεις σε ότι αφορά την επίσημη δημοσίευση διαφόρων πρωτοκόλλων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, που ισχύει από την Παρασκευή είναι ασυνήθιστη για τους εργαζόμενους στο χώρο της γαστρονομίας. Οι ηλικιωμένοι υπάλληλοι έχουν μερικές φορές προβλήματα αναπνοής, ενώ δυσκολίες προκαλούνται και σε άτομα που φορούν γυαλιά, δήλωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Ζητούν να καταργηθεί αυτή η υποχρέωση εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να μειώνεται.
Το άνοιγμα της γαστρονομίας δεν έχει φέρει ακόμη την δυναμική που κάποιοι προσδοκούσαν και για το λιανικό εμπόριο. Ο αριθμός των πελατών στις πόλεις και στους εμπορικούς δρόμους ήταν «κάτω από τις προσδοκίες» την Παρασκευή και το Σάββατο, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βιέννης. Η συχνότητα ήταν μεγαλύτερη στους παραδοσιακούς εμπορικούς πεζόδρομους.
Αυτοί που φάνηκαν να τα πηγαίνουν καλύτερα ήταν οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών «στεκιών» με λουκάνικα, όπου πολλοί μπορούσαν να απολαύσουν στο χέρι μια κλασσική σπεσιαλιτέ. Φυσικά χωρίς μάσκα...