ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας θύλακας ελεύθερων ταξιδιών στη Βαλτική

Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία άνοιξαν τα σύνορά τους μεταξύ τους ελπίζοντας σε μια επανεκκίνηση των «λαβωμένων» οικονομιών τους.

 


Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία άνοιξαν τα σύνορά μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα πρώτο «θύλακα ελεύθερων ταξιδιών» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να πάρουν πάλι μπροστά οι βαριά
χτυπημένες από την πανδημία οικονομίες τους. Οι πολίτες και οι κάτοικοι των τριών αραιοκατοικημένων χωρών της Βαλτικής είναι τώρα ελεύθεροι να ταξιδεύουν εντός αυτού του «τριγώνου», αν και όποιος εισέρχεται από το εξωτερικό θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση για 14 ημέρες.

 

«Είναι μια ευκαιρία για να ανοίξουν εκ νέου οι επιχειρήσεις και μια λάμψη ελπίδας για τους ανθρώπους ότι η ζωή επιστρέφει στο φυσιολογικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Σούλιους Σκορνέλις.
Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στις τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής έχουν ελαχιστοποιηθεί σε μονοψήφια νούμερα. Οι αρχές έχουν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα από τα τέλη Απριλίου. Η περιοχή της Βαλτικής στο σύνολό της έχει καταγράψει λιγότερους από 150 θανάτους από την ασθένεια - πολύ κάτω από μεμονωμένες μεγάλες χώρες της ευρωζώνης. Οι τρεις χώρες ήταν από τις πρώτες που αντέδρασαν στην πανδημία με περιοριστικά μέτρα, που περιελάμβαναν και το άμεσο κλείσιμο των συνόρων.

 

«Τα κράτη της Βαλτικής είναι στενοί εταίροι, έχουν παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση και οι οικονομίες τους είναι καλά ενσωματωμένες, επομένως η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων καθώς και των αγαθών είναι πολύ σημαντική για την περιοχή», δήλωσε ο Aρνολντας Πρανκεβίτσιους, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λιθουανία.

 

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία από τα φτωχότερα μέλη της ζώνης του ευρώ - αναμένουν ότι οι οικονομίες τους θα συρρικνωθούν κατά 7-8% φέτος. Η Λιθουανία είχε προειδοποιήσει για διψήφια ύφεση εάν οι οικονομίες δεν ανοίξουν ξανά το καλοκαίρι.
«Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι το άνοιγμα των συνόρων θα προκαλέσει την εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας Μαρτ Χέλμε.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλάρωσαν επίσης μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, καθώς και μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας αυτήν την εβδομάδα, αλλά μόνο για όσους μετακινούνται για επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους.
Αλλά ούτε η Πολωνία ούτε η Φινλανδία βιάζονται να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη απελευθέρωση μετακινήσεων με τους γείτονές τους στη Βαλτική.

 

Με πληροφορίες από το euractiv.com

Διαβάστε επίσης

Έναρξη της 73ης Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (διαδικτυακά)Κόσμος

  Αρχίζει σήμερα η 73η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία, εν μέσω πανδημίας, είναι μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του Διεθνούς Οργανισμ...

Γιατροί και νοσηλευτές νοσοκομείου γυρίζουν τη πλάτη στην πρωθυπουργό του Βελγίου (βίντεο)Κόσμος

Mε εκκωφαντική σιωπή κι ένα ασυνήθιστο θέαμα βρέθηκε αντιμέτωπη η πρωθυπουργός του Βελγίου Sophie Wilmes, κατά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο του Sint – Pieter στις Βρυξέλλες. Η π...

O Ομπάμα επιτίθεται στην κυβέρνηση Τραμπ για την διαχείριση της κρίσης κορωνοϊού Κόσμος

Σε μια σπάνια δημόσια παρέμβαση, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα , εμμέσως άσκησε κριτική στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από τον Ντόναλντ Τραμπ.     Ο Ομπάμα απευθύ...

Οι Βρετανοί εκμεταλλεύτηκαν τη χαλάρωση της καραντίνας, τουριστικές περιοχές εκφράζουν ανησυχίεςΚόσμος

  Οι Άγγλοι εκμεταλλεύτηκαν  το πρώτο Σαββατοκύριακο έξω, μετά τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας, όμως τουριστικές περιοχές εκφράζουν ανησυχίες για την πολύ μεγάλη συρροή επισκεπτώ...

Διεθνής ημέρα ειρηνικής συμβίωσης σε έναν πλανήτη, που μετράει 50 μέτωπα συγκρούσεωνΚόσμος

Είναι σαν κακόγουστο αστείο. Την πιο οξύμωρη μέρα του γιορτάζει σήμερα, 16 Μαΐου, ο πλανήτης. Η ανθρωπότητα των πολέμων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Ειρηνικής Συμβίωσης. Τα τελευταία ...