ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι πρώτες αρνητικές συνέπειες από την χαλάρωση των μέτρων στην Γερμανία άρχισαν να διαφαίνονται

Οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης της πανδημίας εμφανίζονται στη Γερμανία, μία εβδομάδα αφού ξεκίνησε τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ανήσυχη για μια βιαστική επιστροφή στην κανονικότητα.


Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού, τον οποίο παρακολουθούν προσεκτικά οι αρχές, έφτασε ξανά στο 1, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο.
Η γερμανική κυβέρνηση και οι ιολόγοι μέχρι στιγμής υπογράμμιζαν πόσο σημαντικό είναι το ποσοστό αυτό να είναι κάτω από το 1. Από τα μέσα Απριλίου, ο ρυθμός αυτός είχε μειωθεί σταδιακά στο 0,7, προτού αρχίσει να αυξάνεται ξανά.

 

Εξάλλου, το ποσοστό θνησιμότητας της πανδημίας εξακολουθεί να αυξάνει μέρα με την ημέρα.
Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων του ινστιτούτου, βρίσκεται στο 3,8% για τη Γερμανία, ποσοστό που παραμένει, ωστόσο, μικρότερο από αυτό που καταγράφεται σε γειτονικές της χώρες.


Μέχρι σήμερα, στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 156.337 κρούσματα και 5.913 θάνατοι.
Αν αυτή η αυξητική τάση επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες των γερμανικών αρχών για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, την ώρα που η κοινή γνώμη μοιάζει να ανυπομονεί.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων, που έχουν τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά στην πολιτική υγείας, αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων την Πέμπτη, προτού ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, στις 6 Μαΐου.

Η άνοδος του ρυθμού αναπαραγωγής μοιάζει να επιβεβαιώνει τους φόβους της Μέρκελ, η οποία τάσσεται υπέρ μιας πιο σταδιακής χαλάρωσης και έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για την τάση που έχουν η κοινή γνώμη και αρκετοί αξιωματούχοι να αρθούν άμεσα τα μέτρα.

Ακόμη και με ρυθμό αναπαραγωγής «στο 1,1, ενδέχεται να φτάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας μας σε ό,τι αφορά τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας ως τον Οκτώβριο», προειδοποίησε πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος.

Με «ρυθμό 1,2, θα φτάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας τον Ιούλιο. Με ρυθμό 1,3 ήδη από τον Ιούνιο», είχε τονίσει.

Η Γερμανία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου να χαλαρώνει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κυρίως με την επαναλειτουργία κάποιων καταστημάτων, των γυμνασίων και των λυκείων.

 

Διαβάστε επίσης

Εύσημα από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τις δοκιμές του remdesivir Κόσμος

  Τον ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή προσπάθεια για την εξεύρεση θεραπείας εναντίον του κορωνοϊού αναγνώρισε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, δρ Άντονι Φάουτσι, με αφορμή τις δοκιμ...

Στις ΗΠΑ το 1/3 των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως - Ξεπέρασαν τα 1 εκ. κρούσματα Κόσμος

Με τις ΗΠΑ να μετρούν πλέον περισσότερο από 1.000.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και περισσότερα θύματα απ? ότι στον 20ετη πόλεμο στο Βιετνάμ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία να κα...

«Κορώνα κερδίζουμε, γράμματα χάνετε»: Πώς οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής μετέτρεψαν την πανδημία σε κέρδοςΚόσμος

Κάποιοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ βρέθηκαν στην αρχή της ουράς την ώρα που η κυβέρνηση άρχισε να μοιράζει τρισεκατομμύρια για την ενίσχυση της θρυμματισμένης λόγω π...

Boeing: Έως και τρία χρόνια για να επιστρέψει η εναέρια κυκλοφορία στην κανονικότηταΚόσμος

Η παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα που είχε προ της πανδημίας του νέου κορωνοϊού για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, εκτίμησε ο Ντέιβιντ Καλχούν, ο διευθύν...

Αδιέξοδο Ερντογάν: H λίρα λύγισε από την πολιορκία των αγορών – Αναλυτές: Έρχονται Capital ControlsΚόσμος

  Έσπασε το όριο των επτά λιρών για ένα δολάριο το πρωί η ισοτιμία, την εβδομάδα που ο Tούρκος Πρόεδρος αντικρίζει άδεια ταμεία από απαραίτητο συνάλλαγμα για τη στήριξη της Η ισοτι...

Δραματική εκτίμηση της FT: Οι θάνατοι από Covid-19 παγκοσμίως μπορεί να είναι 60% περισσότεροιΚόσμος

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού μπορεί να είναι σχεδόν 60% μεγαλύτερος από τις επίσημες στατιστικές παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για 14 χώρ...