ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

0 Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινάει η συζήτηση για το κορονο-ομόλογο - Πώς θα λειτουργεί

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν  τη δημιουργία μιας πιστωτικής γραμμής για την πανδημία

 

Σήμερα η έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την έγκριση των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, με την ψηφοφορία να διεκπεραιώνεται για πρώτη φορά με την αποστολή μέιλ από τους ευρωβουλευτές.

 

Αργότερα, στις 17:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τρίτη ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής. Το θέμα που θα μονοπωλήσει την συζήτηση θα είναι το κορονο-ομόλογο, μετά και την επιστολή των 9 πρωθυπουργών της ΕΕ, μεταξύ και των οποίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν  τη δημιουργία μιας πιστωτικής γραμμής για την πανδημία. Σε περίπτωση που από τη συζήτηση προκύψει συμφωνία το επόμενο βήμα είναι να καλέσουν τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης ώστε να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειές του μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

 

Μια τέτοια απόφαση από την Σύνοδο Κορυφής μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χρησιμοποιήσει το τελευταίο όπλο της: Να αγοράσει σχεδόν απεριόριστα ποσά κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος των τελικών νομισματικών συναλλαγών.

 

«Αυτό θα κρατούσε το κόστος δανεισμού χαμηλό, ενώ τα κράτη μέλη θα ξεπεράσουν τις δαπάνες για να μετριάσουν το οικονομικό σοκ από τον κορονοϊό», εξηγεί το Bloomberg. «Η σύγκληση των ηγετών σήμερα αναμένεται να επισημάνει τις διαιρέσεις τους, ειδικά όταν πρόκειται για πιθανή έκδοση κορονο-ομόλογου. Τέτοιες διαιρέσεις δεν υπονοούν καλά την ικανότητα του μπλοκ να ανταποκρίνεται αν τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ζοφερά».


Οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο μεγαλύτερης βοήθειας για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν τα επισφαλή δάνεια λόγω του ιού, προσθέτοντας πρόσφατα μέτρα που τους επιτρέπουν να αξιοποιούν τα αποθεματικά κεφαλαίου και να περιορίζουν τις προβλέψεις για απώλειες δανείων. Αυτή τη φορά, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να μετριάσουν το χτύπημα των λογιστικών κανόνων, αν και είναι ένα κομμάτι διχτυού, καθώς θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών στις τράπεζες της περιοχής, εάν θεωρηθεί ότι κρύβουν τον πραγματικό κίνδυνο στους ισολογισμούς.

 

Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές εταιρείες σήμερα θα εξασφαλίσουν μια ακόμη μορφή ανακούφισης που προκάλεσε ο ιός: απαλλαγή από την ΕΕ για την απαιτούμενη χρήση των slots τους για αερολιμένες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει σήμερα να αναστείλει τον σχετικό κανόνα της ΕΕ, με μοναδικό ζήτημα αν η Ολομέλεια εγκρίνει αναστολή τεσσάρων μηνών ή οκτώ μηνών.

 

Το Bloomberg αναφέρει ταυτόχρονα, πως ότι οι πλουσιότεροι στον κόσμο αγωνίζονται να κερδίσουν χρυσό, καθώς οι κυβερνήσεις κλείνουν πολλές επιχειρήσεις, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τους πολίτες να πάρουν στα χέρια τους το φυσικό προϊόν. Εδώ είναι πώς μερικοί εξακολουθούν να καταφέρνουν να εισπράξουν τη χρυσή βιασύνη.

Πηγή: Ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός: Σε τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ηγέτες ο Μητσοτάκης - Τι ζητεί η ΕλλάδαΚόσμος

  Σε τηλεδιάσκεψη με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες  θα συμμετάσχει σήμερα στις 17:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι οι εξελίξεις με ...

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Πιθανώς είμαι θετική στον κορωνοϊό, είμαι σε απομόνωση» Κόσμος

  Πολύ πιθανό να είναι φορέας κορωνοϊού η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ , όπως δήλωσε η ίδια. Τόσο εκείνη όσο και πατέρας της, ο ηθοποιός Σβάντε Τούνμπεργκ, βρίσκονται...

Ποιο μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι στους ασυμπτωματικούς ασθενείς του κορωνοϊούΥγεία

Η απώλεια όσφρησης μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό. Σε αυτή τη σημαντική ανακοίνωση, προχώρησε η Βρετανική Ετα...