ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν: Κλείστε τα σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες Το τηλεοπτικό μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν.

 

Με τηλεοπτικό της μήνυμα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στους αρχηγούς των κρατών μελών τη δημιουργία «πράσινων γραμμών» (γραμμών ταχείας μετακίνησης) για την βέλτιστη και ταχύτερη μετακίνηση αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ιατρικά είδη.

 

Επιπλέον, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ αναμένεται να κλείσει τα σύνορά της σε μη αναγκαίες μετακινήσεις πολιτών από τρίτες χώρες για 30 ημέρες, έπειτα από πρόταση της Κομισιόν προς τους ηγέτες της Ένωσης.


Ursula von der Leyen
?@vonderleyen


The @EU_Commission presents guidelines on border measures & proposes:

Green lanes/fast lanes giving priority to essential transport to keep the mobility sector going & ensure economic continuity

Temporary restriction on non-essential travel to the EU (30 days)

 

2.542
5:04 μ.μ. - 16 Μαρ 2020

 

Η Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «προσωρινούς περιορισμούς στην μετακίνηση για μη ουσιαστικούς λόγους στην ΕΕ. Οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να εγκατασταθούν για τουλάχιστον 30 ημέρες», τονίζοντας ωστόσο πως αυτοί μπορεί και να επεκταθούν ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η πανδημία του κορονοϊού.

Από τον περιορισμό μετακίνησης από τρίτες χώρες προς την ζώνη Σένγκεν εξαιρούνται μακροχρόνιοι κάτοικοι εντός της ΕΕ, οικογένειες που προέρχονται από κράτη μέλη της Ευρώπης, διπλωμάτες, γιατροί και ερευνητές που εργάζονται στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

 

Το μέτρο ενάντια στον κορονοϊό θα συζητηθεί την Τρίτη

Δύο ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να απαγορεύσει στους αλλοδαπούς πολίτες να μπαίνουν στη ζώνη Σένγκεν, η οποία αποτελείται από 22 χώρες μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Η Βρετανία και η Ιρλανδία δεν είναι μέλη της.

Και οι δύο πηγές είπαν ότι αναμένουν να συζητηθεί το θέμα στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν αύριο Τρίτη οι ηγέτες των χωρών μελών με αντικείμενο την πανδημία του κορονοϊού. «Η ιδέα αυτή συζητείται με σκοπό να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τα συστήματα υγείας. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη, αν θα συμφωνήσουν και οι χώρες της Σένγκεν εκτός ΕΕ, αν θα συντονιστούμε με τη Βρετανία και την Ιρλανδία», είπε η μία από τις πηγές αυτές.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης

Δραματικό διάγγελμα Μακρόν για τον κορωνοϊό: Βρισκόμαστε σε πόλεμο -Απαγορεύονται οι μετακινήσεις Κόσμος

  Σε νέο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για τα νέα μέτρα της χώρας, αλλά και της ΕΕ έναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε πόλ...

Κορωνοϊός: Ομάδα Ισπανών ερευνητών πέτυχε να αναλύσει για πρώτη φορά ολόκληρο το γονιδίωμα του SARS-CoV2Κόσμος

  «Πρωταρχικός στόχος είναι να αναγνωρίσουμε όσα περισσότερα ζωτικής σημασίας στοιχεία του ιού και της αλυσίδας μετάδοσης του. Το βασικό συμπέρασμα της δικής μας ανάλυσης από τα πρ...

Κορωνοϊός: Σχεδόν ολική καραντίνα στην Ισπανία - Θετική στον ιό η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού Κόσμος

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε απόψε την επιβολή, λόγω κορωνοϊού, σχεδόν ολικής καραντίνας στην Ισπανία, οι κάτοικοι της οποίας δεν θα μπορούν να βγουν από τα...