ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τις διώξεις που υπέστησαν οι Εβραίοι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη, εξ ονόματος της κυβέρνησής του, για τις διώξεις που υπέστησαν οι Εβραίοι στη χώρα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Τώρα που οι τελευταίοι επιζώντες είναι ακόμη μαζί μας, ζητώ συγγνώμη εξ ονόματος της κυβέρνησής μου για τις ενέργειες των αρχών της εποχής εκείνης», είπε ο Μαρκ Ρούτε, ενώπιον εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας, πολιτικών και επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση αυτή στο Άμστερνταμ, σε μια τελετή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, αύριο, 75 ετών από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Είναι η πρώτη φορά που οι ολλανδικές αρχές ζητούν συγγνώμη για τις διώξεις των Εβραίων της Ολλανδίας και τη μαζική μεταφορά τους στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου. Από τους 140.000 Εβραίους που ζούσαν στη χώρα την εποχή εκείνη, οι 102.000 πέθαναν.

«Ζητώ συγγνώμη, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει κάτι τόσο μεγάλο και φρικτό όσο το Ολοκαύτωμα», πρόσθεσε ο Ρούτε, που συμμετείχε στην τελετή αυτή φορώντας ένα γαλάζιο κιπά στο κεφάλι.

Προκάτοχοι του Ρούτε είχαν ζητήσει συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι αρχές της Ολλανδίας τους Εβραίους που επέζησαν και επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ωστόσο, δεν είχαν καταδικάσει τον ρόλο που έπαιξαν οι αρχές στις διώξεις των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι στους κυβερνητικούς θεσμούς της εποχής εκείνης απλώς ακολουθούσαν τις γερμανικές εντολές, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους, είπε ο Ρούτε.

«Αναρωτιόμαστε: πώς μπορεί να συνέβη αυτό; Τελικά, κάναμε πολύ λίγα. Ούτε αρκετή προστασία, ούτε αρκετή βοήθεια, ούτε αρκετή αναγνώριση», κατέληξε.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: «Σ’ αγαπάμε Κόμπι»: ο κόσμος του αθλητισμού και της τέχνης θρηνεί τον θάνατο του Κόμπι ΜπράιαντΚόσμος

Ο κόσμος του αθλητισμού και του θεάματος βυθίστηκε στο πένθος χθες Κυριακή εξαιτίας της είδησης του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ, αληθινού παγκόσμιου σταρ του μπάσκετ, που άφησε άναυ...

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών στις 20 Φεβρουαρίου για να συμφωνηθεί το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό ΠλαίσιοΚόσμος

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ για τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί ο επόμενος επταε...

Τουρκία: Στους 22 ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό, 1.130 οι τραυματίεςΚόσμος

Σε τουλάχιστον 22 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6, 8 βαθμών που συγκλόνισε την ανατολική Τουρκία, έγινε γνωστό από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας...

Γαλλία: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κινεζικού ιού στη Γαλλία, τα πρώτα στην ΕυρώπηΚόσμος

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού. Τα ...