Δρομολόγια πλοίων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τις διώξεις που υπέστησαν οι Εβραίοι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη, εξ ονόματος της κυβέρνησής του, για τις διώξεις που υπέστησαν οι Εβραίοι στη χώρα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Τώρα που οι τελευταίοι επιζώντες είναι ακόμη μαζί μας, ζητώ συγγνώμη εξ ονόματος της κυβέρνησής μου για τις ενέργειες των αρχών της εποχής εκείνης», είπε ο Μαρκ Ρούτε, ενώπιον εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας, πολιτικών και επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση αυτή στο Άμστερνταμ, σε μια τελετή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, αύριο, 75 ετών από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Είναι η πρώτη φορά που οι ολλανδικές αρχές ζητούν συγγνώμη για τις διώξεις των Εβραίων της Ολλανδίας και τη μαζική μεταφορά τους στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου. Από τους 140.000 Εβραίους που ζούσαν στη χώρα την εποχή εκείνη, οι 102.000 πέθαναν.

«Ζητώ συγγνώμη, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει κάτι τόσο μεγάλο και φρικτό όσο το Ολοκαύτωμα», πρόσθεσε ο Ρούτε, που συμμετείχε στην τελετή αυτή φορώντας ένα γαλάζιο κιπά στο κεφάλι.

Προκάτοχοι του Ρούτε είχαν ζητήσει συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι αρχές της Ολλανδίας τους Εβραίους που επέζησαν και επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ωστόσο, δεν είχαν καταδικάσει τον ρόλο που έπαιξαν οι αρχές στις διώξεις των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι στους κυβερνητικούς θεσμούς της εποχής εκείνης απλώς ακολουθούσαν τις γερμανικές εντολές, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους, είπε ο Ρούτε.

«Αναρωτιόμαστε: πώς μπορεί να συνέβη αυτό; Τελικά, κάναμε πολύ λίγα. Ούτε αρκετή προστασία, ούτε αρκετή βοήθεια, ούτε αρκετή αναγνώριση», κατέληξε.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση του 'Αουσβιτς, επισκέφτηκε σήμερα τους χώρους του στρατοπέδο...

image descriptionΚόσμος

«Η αναζωπύρωση του μίσους τα τελευταία χρόνια, από τον βίαιο εξτρεμισμό έως τις επιθέσεις σε χώρους λατρείας, δείχνει ότι ο αντισημιτισμός, οι άλλες μορφές θρησκευτικού φανατισμού,...

image descriptionΚόσμος

Τους 39 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό των 6,8 βαθμών που έπληξε την επαρχία Ελαζίγ της ανατολικής Τουρκίας την Παρασκευή, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμ...

image descriptionΚόσμος

Τρεις ρουκέτες έπληξαν χθες Κυριακή, για πρώτη φορά απευθείας, την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη την ώρα που σε όλο το Ιράκ χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αψηφούσαν τις δυ...

image descriptionΚόσμος

Ο κόσμος του αθλητισμού και του θεάματος βυθίστηκε στο πένθος χθες Κυριακή εξαιτίας της είδησης του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ, αληθινού παγκόσμιου σταρ του μπάσκετ, που άφησε άναυ...