ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέος κοροναϊός: Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Η επιδημία του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους και έχει προσβάλει πάνω από 1.300 σε όλο τον κόσμο.

Ο ιός έχει προκαλέσει συναγερμό διότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να αξιολογηθεί πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Έως τώρα γνωρίζουμε τα εξής:

 

* Υπάρχουν 1.287 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 41 νεκροί στην Κίνα έως τις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

* Η Κίνα θα λάβει αυστηρότερα και πιο στοχευμένα μέτρα για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

* Το έως πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε αγορά της Ουχάν όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

* Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει πέντε κρούσματα, η Αυστραλία τέσσερα, η Σιγκαπούρη, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Μαλαισία από τρία, οι ΗΠΑ δύο περιπτώσεις και το Νεπάλ ένα κρούσμα.

* Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ενώ η επιδημία αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Κίνα, δεν είναι ακόμα κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία.

* Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

* Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ο ιός μεταλλάσσεται και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ανθρώπινης επαφής.

* Οι πλέον ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.

* Τρεις ερευνητικές ομάδες έχουν αρχίσει να εργάζονται για την ανάπτυξη πιθανών εμβολίων, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας.

* Οι επιστήμονες ελπίζουν οι δοκιμές για τα πρώτα πιθανά εμβόλια να γίνουν σε τρεις μήνες.

* Στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ισχύουν πολύ αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις, καθώς έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και οι εξερχόμενες πτήσεις.

* Οι κινεζικές αρχές συμβουλεύουν τον κόσμο να αποφεύγει τον συνωστισμό ενώ δρομολόγια σε κάποια μέσα μεταφοράς έχουν ανασταλεί και σε πάνω από 10 πόλεις στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Ουχάν.

* Το Πεκίνο απαγόρευσε την πρόσβαση των τουριστών στην Απαγορευμένη Πόλη και ακύρωσε μεγάλες συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Κλειστό είναι και τμήμα του Σινικού Τείχους.

* Το θεματικό πάρκο Shanghai Disney Resort της Walt Disney είναι από σήμερα κλειστό.

* Το Χονγκ Κονγκ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρατείνει τις διακοπές για τα σχολεία έως τις 17 Φεβρουαρίου. Η μητρόπολη ακύρωσε τους επίσημους εορτασμούς για το νέο κινεζικό έτος και τις επίσημες επισκέψεις στην ηπειρωτική Κίνα.

* Η κινεζική πόλη Χάικου, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Χαϊνάν, προχωρά σε ιατρική παρακολούθηση για 14 ημέρες των τουριστών από τη Χουμπέι. Η πόλη Σάνγια στην ίδια επαρχία έχει κλείσει όλα τα τουριστικά αξιοθέατα.

* Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο έχουν εντείνει τους ελέγχους.

* Οι μετοχές και οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν χθες σημαντική πτώση καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ εν μέσω ανησυχιών ότι ο νέος ιός θα περιορίσει τα ταξίδια και θα πλήξει τη ζήτηση.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: «Σ’ αγαπάμε Κόμπι»: ο κόσμος του αθλητισμού και της τέχνης θρηνεί τον θάνατο του Κόμπι ΜπράιαντΚόσμος

Ο κόσμος του αθλητισμού και του θεάματος βυθίστηκε στο πένθος χθες Κυριακή εξαιτίας της είδησης του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ, αληθινού παγκόσμιου σταρ του μπάσκετ, που άφησε άναυ...

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τις διώξεις που υπέστησαν οι Εβραίοι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο ΠόλεμοΚόσμος

Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη, εξ ονόματος της κυβέρνησής του, για τις διώξεις που υπέστησαν οι Εβραίοι στη χώρα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκο...

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών στις 20 Φεβρουαρίου για να συμφωνηθεί το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό ΠλαίσιοΚόσμος

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ για τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί ο επόμενος επταε...

Τουρκία: Στους 22 ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό, 1.130 οι τραυματίεςΚόσμος

Σε τουλάχιστον 22 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6, 8 βαθμών που συγκλόνισε την ανατολική Τουρκία, έγινε γνωστό από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας...

Γαλλία: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κινεζικού ιού στη Γαλλία, τα πρώτα στην ΕυρώπηΚόσμος

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού. Τα ...