ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκλογές στη Βρετανία: Ισχυρή αυτοδυναμία των Συντηρητικών - Το Brexit θα υλοποιηθεί "εγκαίρως" στις 31 Ιανουαρίου, δεσμεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον

Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο ITV επικαλούμενο μια δική του καταμέτρηση.

Με βάση το επίσημο έξιτ πολ, οι Τόρις προβλεπόταν να εξασφαλίσουν 368 έδρες. Με 648 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 363 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ITV.

Την ίδια πρόβλεψη, ότι δηλαδή οι Συντηρητικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε επίσης η βρετανική δημόσια τηλεόραση, το δίκτυο BBC.

 

Το Brexit θα υλοποιηθεί "εγκαίρως" στις 31 Ιανουαρίου, δεσμεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη νίκη του στις βουλευτικές

Το Brexit θα υλοποιηθεί "εγκαίρως" στις 31 Ιανουαρίου χωρίς "αν ή αλλά", δεσμεύτηκε ο ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη στη Βρετανία.

"Θα υλοποιήσουμε το Brexit εγκαίρως στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς αν ή αλλά ούτε ίσως", δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του που τον επευφημούσε.

"Τα καταφέραμε, το κάναμε", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές αυτές έδωσαν τέλος στην απειλή για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Με αυτήν την εντολή θα μπορέσουμε επιτέλους να υλοποιήσουμε το Brexit, πρόσθεσε.

 

Ο Κόρμπιν λέει πως δεν θα ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος σε μελλοντικές εκλογές

Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αφού παραδέχθηκε πως ήταν μια «πολύ απογοητευτική νύκτα».

«Είναι προφανώς μια πολύ απογητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο.

«Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.

 

Το όνειρο είναι νεκρό: ο εκλογικός θρίαμβος του Τζόνσον ραγίζει την καρδιά των υποστηρικτών του «Remain»

Έπειτα απ' όλα τα επιχειρήματα και τις μαζικές πορείες, οι αντίπαλοι του Brexit βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μια σκληρή αλήθεια, μετά την πιθανή σαρωτική νίκη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον: δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα· το διαζύγιο από την Ευρώπη είναι αναπόφευκτο.

Με τους Συντηρητικούς έτοιμους να κερδίσουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους από το 1987, ο Τζόνσον θα μπορέσει να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία του για το διαζύγιο, επιτρέποντας στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ τον ερχόμενο μήνα.

Θα είναι η πιο σημαντική γεωπολιτική κίνηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μερικοί υποστηρικτές ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit κατηγόρησαν τον εαυτό τους για τη συντριπτική ήττα. Η κύρια οργάνωση που έκανε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, η People's Vote, κατέρρευσε, ενώ ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος ήταν αμφίσημος, καθώς υποσχέθηκε να παραμείνει ουδέτερος σε μια νέα ψηφοφορία.

«Είμαι αναστατωμένος και όπως όλοι στην κοινότητα του 'remain' θα ήθελα να είχαμε πιο ικανή εκπροσώπηση», λέει ο Μάικ Γκαλσγουόρθι, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία κατά του Brexit.

Το δημοψήφισμα του 2016 για τη συμμετοχή στην ΕΕ ήταν το πιο πολωτικό ζήτημα στην πρόσφατη βρετανική ιστορία, αποκρυσταλλώνοντας διαιρέσεις ανάμεσα σε πόλεις και κωμοπόλεις, νέους και ηλικιωμένους, τους κερδισμένους της παγκοσμιοποίησης και αυτούς που έμειναν πίσω.

Για πολλούς φιλευρωπαίους στη Βρετανία, ένα νέο δημοψήφισμα αντιπροσώπευε την καλύτερη ευκαιρία για να τερματισθεί η αναταραχή και η πολιτική παράλυση. Αν ενώνονταν σε μια ενιαία πολιτική δύναμη, μπορεί να είχαν μια ευκαιρία να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.

Επιπλέον των αδυναμιών τους, οι αποκαλούμενοι «remainers» ξεπεράσθηκαν από τα πράγματα.

Τα τρία τελευταία χρόνια η υποστήριξη της παραμονής στην ΕΕ ερχόταν πρώτη σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, προκαλώντας μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας. Δύο φορές το κοινοβούλιο υποχρέωσε να καθυστερήσει το Brexit.

Όμως τα κύρια αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν κατάφεραν να συνεργασθούν για να διαμορφώσουν μια λειτουργική διακομματική συμμαχία, κάνοντας εκατομμύρια Βρετανούς να απορούν.

Ενώ οι Συντηρητικοί ενοποίησαν την ψήφο αυτών που θέλουν την αποχώρηση από την ΕΕ, οικοδομώντας έναν συνασπισμό ψηφοφόρων υπέρ του Brexit απ' όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις τάξεις, αυτοί που διεξήγαν εκστρατεία για ένα νέο δημοψήφισμα πάσχιζαν για να κερδίσουν υποστηρικτές ή για να συμφωνήσουν σ' ένα ενοποιημένο σχέδιο.

 

Διαιρεμένοι

Η Τζίνα Μίλερ, η οποία διεξήγαγε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ήταν μεταξύ αυτών που δέχονται πως δεν υπάρχει επιστροφή. «Σίγουρα δεν θα υπάρξει άλλη ψηφοφορία», δήλωσε προσθέτοντας πως το Brexit «θα περάσει ως μια πράξη του κοινοβουλίου, στη συνέχεια θα επικυρωθεί ως διεθνής συνθήκη και θα έχουμε αποχωρήσει».

Κλειδί στην ήττα του στρατοπέδου του «Remain» ήταν η άρνηση του Εργατικού Κόμματος να συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία με στόχο την ενθάρρυνση της ψήφου τακτικής, στο πλαίσιο της οποίας υποστηρίζεται ένας υποψήφιος για να εμποδισθεί ένας άλλος μάλλον, παρά επειδή χαίρει αυθεντικής υποστήριξης.

Αντιθέτως το νεοϊδρυθέν Κόμμα του Brexit συμφώνησε να μην κατεβάσει υποψηφίους εναντίον των Συντηρητικών σε σχεδόν τις μισές περιφέρειες ώστε να μην «αραιώσει» η ψήφος υπέρ του Brexit.

Πολλοί υποστηρικτές του «Remain» λένε πως η τύχη της κίνησής τους ήταν αξεδιάλυτα δεμένη με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τον λιγότερο δημοφιλή ηγέτη κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης στη ζωντανή μνήμη. Η πιο πιθανή οδός για ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν να γινόταν πρωθυπουργός ο Κόρμπιν.

Άλλοι υποστηρικτές του «Remain» έκαναν λόγο για λάθη στρατηγικής, όπως το ότι συμφώνησαν σε πρόωρες εκλογές όταν ο πρωθυπουργός ήταν παγιδευμένος στο κονοβούλιο, μην μπορώντας να περάσει χωρίς τροποποιήσεις τη συμφωνία του για το Brexit.

Ο Τζόνσον πήρε τις εκλογές που ήθελε όταν έσπασε το ενιαίο μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της διενέργειάς τους.

 

 

Το αποτέλεσμα στους τίτλους του βρετανικού Τύπου

«Η αυγή της Βρετανίας του Μπόρις» ή «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης»; Οι τίτλοι των πρώτων θεμάτων των βρετανικών εφημερίδων στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις έχουν τόνο είτε πανηγυρικό είτε «στεγνό», ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση.

«Ο Τζόνσον οδεύει προς σαρωτική νίκη στις εκλογές», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της εφημερίδας The Times, με υπότιτλο «ο Κόρμπιν παραδέχεται την ήττα καθώς ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την “ισχυρή εντολή για την ολοκλήρωση του Brexit”».

Παρόμοιο τίτλο, «Ο Μπόρις Τζόνσον οδεύει προς συντριπτική εκλογική νίκη στο ΗΒ», επέλεξε η σύνταξη της οικονομικής εφημερίδας Financial Times, με υπότιτλο «Οι Συντηρητικοί καταγράφουν μεγάλα κέρδη σαρώνοντας παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών».

«Η ιστορική βραδιά του Μπόρις, οι Τόρις γιορτάζουν μια σαρωτική νίκη», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της εφημερίδας The Telegraph.

«Ο θριαμβευτής Μπόρις χαιρετίζει τη σαρωτική νίκη που του δίνει “τη δύναμη να ολοκληρώσει το Brexit” καθώς ο συντετριμμένος Κόρμπιν παραιτείται», είναι ο τίτλος της ταμπλόιντ εφημερίδας The Sun.

«Η αυγή της Βρετανίας του Μπόρις», είναι ο τίτλος της ταμπλόιντ εφημερίδας Daily Mail, με υπότιτλο «“Τώρα θα ολοκληρώσουμε το Μπρέξιτ”: Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρετίζει την τεράστια νίκη των Τόρις καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν πως οδεύει να εξασφαλίσει πλειοψηφία εβδομήντα τεσσάρων εδρών — καθώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοινώνει πως αποχωρεί μετά το χειρότερο αποτέλεσμα για τους Εργατικούς από το 1935».

«Οι Τόρις εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των εδρών καθώς ο Κόρμπιν δηλώνει ότι δεν θα ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές» είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Guardian.

«Ο Κόρμπιν οδεύει προς την αποχώρηση καθώς η σαρωτική νίκη των Τόρις του Μπόρις Τζόνσον επιβεβαιώνεται και η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σουίνσον χάνει την έδρα της» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της εφημερίδας The Independent.

«Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης καθώς οι Τόρις του Μπόρις Τζόνσον κερδίζουν επίσημα την πλειοψηφία ενώ ο σκυθρωπός Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει ότι θα παραιτηθεί — αλλά όχι ακόμη», είναι ο τίτλος της ταμπλόιντ Daily Mirror.

 

 

 

 Ο πρόεδρος Τραμπ συνεχάρη τον Μπόρις Τζόσνσον για τη "μεγάλη" του νίκη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη σήμερα τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τη "μεγάλη" νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, η οποία ανοίγει τον δρόμο για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ- Βρετανίας.

"Συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον για αυτή τη μεγάλη ΝΙΚΗ", έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. "Η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα είναι πλέον ελεύθερες να συνάψουν μια τεράστια, νέα, εμπορική συμφωνία μετά το BREXIT. Αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο επικερδής από οποιαδήποτε θα μπορούσε να συνάψει με την ΕΕ. Μπράβο Μπόρις!", πρόσθεσε ο Τραμπ.

 

 

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα εκλέξουν στις αρχές της επόμενης χρονιάς νέο αρχηγό μετά την ήττα της Τζο Σουίνσον

 

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι θα εκλέξουν νέο ηγέτη του κόμματος το 2020, αφού η Τζο Σουίνσον έχασε την έδρα της στη Βουλή των Κοινοτήτων στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

«Τις προσεχείς εβδομάδες θα εκλέξουμε νέο ηγέτη και το κόμμα μας θα συνεχίσει να είναι η δύναμη που θα συσπειρώνει όποιον πιστεύει σε μια χώρα όπου ο καθένας έχει μια ευκαιρία να προχωρήσει στη ζωή», ανέφερε η Σαλ Μπρίντον, η πρόεδρος του κόμματος, σε ανακοίνωση που διένειμε το γραφείο Τύπου της παράταξής της.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι η βαρόνη Μπρίντον και ο βουλευτής Εν Ντάβι θα αναλάβουν τη μεταβατική περίοδο και από κοινού τον ρόλο των ηγετών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

 

 

Οι Ιρλανδοί εθνικιστές κέρδισαν για πρώτη φορά περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία

 

Για πρώτη φορά στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία οι Ιρλανδοί εθνικιστές κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Sinn Fein διατήρησε τις επτά έδρες του, ενώ το επανεμφανιζόμενο φιλο-ιρλανδικό κόμμα SDLP κέρδισε ακόμη δύο. Μαζί τα δύο αυτά κόμματα των Ιρλανδών εθνικιστών μαζί ξεπερνούν σε έδρες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο είδε τις έδρες του να μειώνονται από δέκα σε οκτώ.

Το πρωτοφανές αποτέλεσμα μετά τον χωρισμό της Ιρλανδίας το 1921 οδήγησε το Sinn Fein να εντείνει τις εκκλησεις του για αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μετά τη συντριπτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον οδεύει με σιγουριά προς το Brexit.

 

 

 

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας θέλει η Νίκολα Στέρτζον

Πρέπει να επιτραπεί στη Σκοτία να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για την θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη συντριπτική νίκη του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη, τόνισε σήμερα η αρχηγός του Νίκολα Στέρτζον.

Με βάση το έξιτ πολ το SNP οδεύει να κερδίσει τις 55 από τις 59 έδρες της Σκοτίας.

«Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκοτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του», σημείωσε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο Sky News.

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκοτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της», συνέχισε η Στέρτζον.

«Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει το Σκοτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκοτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον», επέμεινε.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Καύσωνας στην Αυστραλία: Έψησε χοιρινό αφήνοντάς το στο κάθισμα του αυτοκινήτου του μάρκας ΝτάτσουνΚόσμος

Ο Στου Πενγκέλι κατάφερε να μαγειρέψει χοιρινό ρολό μέσα στο... αυτοκίνητό του, εν μέσω του καύσωνα που πλήττει την Αυστραλία. Απλά άφησε το ρολό, βαλμένο σε ταψί, στο κάθισμα του ...

Σχεδόν στο μισό μειώθηκε ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 2019 σε διεθνές επίπεδοΚόσμος

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 2019 μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, σε «ιστορικά χαμηλό» επίπεδο, γεγονός που αποδίδεται στο ότι λιγότεροι λειτουργοί των μέσων ενη...

Ταϊλάνδη: Δεκαπέντε χρόνια μετά το καταστροφικό τσουνάμι, εκατοντάδες θύματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμηΚόσμος

Δεκαπέντε χρόνια μετά το τσουνάμι που δημιουργήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 230.000 ανθρώπων, στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένα εμπορευματοκιβώτιο π...

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης κινείται με ξέφρενη ταχύτητα προς τη ΣιβηρίαΚόσμος

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης, στον οποίο βασίζονται οι πλοηγοί εδώ και αιώνες για τον προσανατολισμό τους και πιο πρόσφατα χρησιμοποιείται από τα αεροπλάνα έως τις εφαρμογές ...

Τουρκία-Λιβύη: Συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν-Φάγεζ αλ-Σάρατζ στην ΚωνσταντινούποληΚόσμος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σήμερα, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα, τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ, λίγ...

Νίκολα Στέρτζον: «Η Σκωτία θέλει το δικαίωμά της να επιλέξει το δικό της μέλλον»Κόσμος

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να εστιάσει στην πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έχει εντολή για δεύτερο δημοψήφισμα για την α...

Βόρεια Κορέα: Νέα «κρίσιμη δοκιμή» πραγματοποιήθηκε στη βάση του Σοχάι, μετέδωσε το πρακτορείο KCNAΚόσμος

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια νέα «κρίσιμη δοκιμή» στην εγκατάσταση εκτόξευσης δορυφόρων του Σοχάι, μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, σε μια ...

Γερμανία: Τουλάχιστον 25 τραυματίες από έκρηξη σε ένα συγκρότημα κατοικιών στην πόλη ΜπλάνκενμπουργκΚόσμος

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τις 09:00 τοπική ώρα σήμερα σε ένα συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Μπλάνκενμπουργκ της ανατολικής Γερμ...

Γαλλία- συνταξιοδοτικό: Ένατη ημέρα κινητοποιήσεων παρά την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογοΚόσμος

Οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, εξαιτίας των οποίων έχουν παραλύσει οι δημόσιες συγκοινωνίες, εισέρχονται σήμερα στην ένατη ημέρ...