Σε πεδίο έντονης κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, με χιλιάδες νέους να διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και την κακή κατάσταση των σχολικών υποδομών. Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι αστυνομικές επιχειρήσεις, οι συλλήψεις και τα επεισόδια κλιμακώνουν την ένταση.
Μόνο την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν 1.949 προσαγωγές, κυρίως για αδικήματα που σχετίζονται με βία κατά προσώπων που ασκούν δημόσια εξουσία, επεισόδια και παράνομες συγκεντρώσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι από την έναρξη των κινητοποιήσεων, τη Δευτέρα, 1.793 άτομα είχαν τεθεί υπό κράτηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, από την αρχή των διαδηλώσεων έχουν τραυματιστεί 170 μαθητές και 65 εργαζόμενοι στην εκπαίδευση.
Για την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, περισσότερα από 400 σχολεία αναμενόταν να παραμείνουν κλειστά, με τα μαθήματα να πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως. Την ίδια ώρα, οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί και στα πανεπιστήμια, με αποκλεισμούς σε περίπου 30 πανεπιστημιουπόλεις, σύμφωνα με την Ένωση Φοιτητών.
Τα αιτήματα των μαθητών και η αστυνομική επέμβαση
Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις καθηγητών, τις πολυπληθείς τάξεις, τις φθαρμένες σχολικές εγκαταστάσεις και τις ανεπαρκείς συνθήκες διδασκαλίας. Ζητούν περισσότερους πόρους για την Παιδεία, προσλήψεις εκπαιδευτικών και ουσιαστική αναβάθμιση των σχολικών υποδομών. Εκπρόσωποί τους υποστηρίζουν ότι οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ως ειρηνικές διαμαρτυρίες, καταγγέλλοντας παράλληλα τη βίαιη αντιμετώπισή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ωστόσο, σε αρκετές πόλεις καταγράφηκαν σοβαρά επεισόδια. Στη Νάντη πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων, εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα και εκδηλώθηκε φωτιά στην είσοδο σχολείου, ενώ στη Μασσαλία πυρπολήθηκε όχημα της Πυροσβεστικής. Ανάλογες εντάσεις σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων.
Πολιτική αντιπαράθεση και κυβερνητική παρέμβαση
Η έκταση των κινητοποιήσεων οδήγησε τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί στη σύγκληση διυπουργικής σύσκεψης κρίσης την Πέμπτη, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την ένταση και να αποκαταστήσει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι κινητοποιήσεις έχουν πλέον ξεπεράσει τα όρια των θεμιτών διεκδικήσεων και κάνει λόγο για εκτεταμένες ταραχές, αποδίδοντας πολιτική υποκίνηση στην Ανυπότακτη Γαλλία (La France Insoumise). Η παράταξη απορρίπτει τις κατηγορίες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατοπίσει τη συζήτηση από τα αιτήματα των μαθητών προς τη σύγκρουση και την πολιτική αντιπαράθεση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Εντουάρ Ζεφρέ κάλεσε να επικρατήσει ηρεμία και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους μαθητικών και γονεϊκών οργανώσεων, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματά τους.
Η κρίση στη γαλλική εκπαίδευση παραμένει ανοιχτή, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται και το ερώτημα πλέον να είναι αν θα υπάρξει ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα που έβγαλαν τους μαθητές στους δρόμους.