Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας κατηγόρησε την Τρίτη «ξένες υπηρεσίες» για παρέμβαση στις εκλογές της Κυριακής, μετά από δημοσίευμα που ισχυριζόταν ότι αξιωματούχοι της ισραηλινής ιδιωτικής εταιρείας κατασκοπείας Black Cube επισκέφθηκαν τη χώρα τον Δεκέμβριο και συναντήθηκαν με τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης.
Μια ομάδα δημοσιογράφων και ακτιβιστών από το μη κυβερνητικό Ινστιτούτο 8 Μαρτίου ισχυρίζεται ότι εκπρόσωποι της Black Cube, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Νταν Ζορέλα, και της συμβούλου Τζιόρα Άιλαντ, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, συναντήθηκαν με τον συντηρητικό λαϊκιστή Γιανέζ Γιάνσα στις 22 Δεκεμβρίου στη Λιουμπλιάνα, βάσει αρχείων πτήσεων και άλλων πληροφοριών.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Σλοβενίας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την άφιξη των εκπροσώπων της Black Cube τον Δεκέμβριο, αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι συναντήθηκαν με τον Γιάνσα, τον ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης SDS, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Η Black Cube δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Ο Γιάνσα αρνείται ότι συναντήθηκε με την εταιρεία.
Πολιτική στη Μέση Ανατολή
Σε περίπτωση που το SDS του φιλοϊσραηλινού Γιάνσα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, πιθανότατα θα αλλάξει τις πολιτικές της Σλοβενίας όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, καθώς το φιλελεύθερο κόμμα Κίνημα Ελευθερίας του νυν πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκολόμπ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων.
Υπό την θητεία του, η Σλοβενία ??έχει αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και πέρυσι εισήγαγε απαγόρευση στις εισαγωγές αγαθών που παράγονται σε κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη.
Ο Γκολόμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη: «Το γεγονός ότι… ξένες υπηρεσίες παρεμβαίνουν στις εκλογές ενός δημοκρατικού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κάτι ανήκουστο».
Σε μια συζήτηση μεταξύ του Γιάνσα και του Γκολόμπ τη Δευτέρα το βράδυ, ο Γκολόμπ είπε ότι αυτό ήταν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχουμε δει στη Σλοβενία ??από την ανεξαρτησία».
Ο Γιάνσα είπε ότι ο Γκολόμπ προσπαθούσε να καλύψει τη διαφθορά στις δικές του τάξεις.
Ανήσυχη η πρόεδρος της χώρας για τις επιπτώσεις στη δημοκρατία
Η Πρόεδρος Νατάσα Πιρτς Μούσαρ, η οποία δεν είναι σύμφωνη με κανένα κόμμα, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την έκθεση.
«Η έκταση των δραστηριοτήτων εξωτερικών παραγόντων δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί ή εξηγηθεί πλήρως, αλλά οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται μέχρι σήμερα υπονομεύουν σοβαρά τα δημοκρατικά θεμέλια της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, ανεξάρτητα από το ποιος ηγείται της κυβέρνησης ή ποιος είναι στην αντιπολίτευση», είπε.
Το Black Cube έγινε γνωστό το 2017, αφού ζήτησε συγγνώμη για μυστικές επιχειρήσεις εκ μέρους του παραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από περισσότερες από 50 γυναίκες. Ο Γουάινσταϊν αρνείται ότι επιτέθηκε σε οποιονδήποτε ή ότι είχε μη συναινετικό σεξ.
Ο ιστότοπος επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn ισχυρίστηκε στο 2023 Black Cube ότι βρισκόταν πίσω από μια εκστρατεία με κρυφές κάμερες που στόχευε Ούγγρους ακτιβιστές και δημοσιογράφους ενόψει των εκλογών του 2022 στη χώρα.
Η Black Cube, η οποία αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι ιδρύθηκε το 2011 από βετεράνους των επίλεκτων ισραηλινών μονάδων πληροφοριών, δήλωσε ότι εκείνη την εποχή εργαζόταν μόνο σε σχέση με δικαστικές διαμάχες και εγκλήματα λευκής κολάρας και λειτουργούσε σύμφωνα με νομικές συμβουλές.
«Είναι σημαντικό για την πολιτική και τον λαό ότι αυτό αποκαλύφθηκε πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο Μπορούτ Μεκίνα, δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας Mladina, ο οποίος ήταν μεταξύ των συντακτών της έκθεσης.
Πηγή: Reuters