ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ο οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμών - Τι και πώς θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο εφόσον έως τότε έχει δημιουργηθεί ο κατάλληλος υγειονομικός χώρος.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου είναι θετικά ενώ αρχής γενομένης από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, που ανοίγει η εστίαση, μία μία οι δραστηριότητες θα επανεκκινήσουν σταδιακά.

Σειρά παίρνουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με «οδηγό» τα self-tests, σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα προστασίας που ήδη ισχύουν για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.

Τέλος, στις 15 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει τις πύλες της στον τουρισμό, ενώ θα επιτρέπονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις των πολιτών.

Εστίαση

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα ανοίγει η εστίαση, με αυστηρούς ωστόσο κανόνες και μόνο σε εξωτερικούς χώρους ενώ το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι έως τις 22:45.

Προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

- Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

- Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

- Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ' οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

- Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Επιστρέφουν στα θρανία στις 10 Μαΐου μαθητές γυμνασίων και δημοτικών

Στο μέτωπο των σχολείων, από τις 10 Μαΐου θα λειτουργούν κανονικά όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Αυτό σημαίνει πως μετά τα λύκεια που ήδη έχουν αρχίσει τα δια ζώσης μαθήματα, από τις 10 Μαΐου ξεκινούν την εκπαίδευσή τους νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, όπου ισχύουν τα μέτρα που ισχύουν και στα λύκεια, με δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ).

Άνοιγμα του τουρισμού και απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων

Στο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα, επόμενη ημερομηνία ορόσημο είναι το Σάββατο 15 Μαΐου, όπου ανοίγει ο τουρισμός.

Τότε θα γίνει η έναρξη της τουριστικής περιόδου και μαζί θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Παράλληλα, θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.

Φυσικά, το άνοιγμα γίνεται για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test.

Παράλληλα, το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών στις 15 Μαΐου, μαζί με τον τουρισμό, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παρακολουθήσει την Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά, ενώ αύριο Μεγάλο Σάββατο, θα παρακολ...

image descriptionΕλλάδα

Έτοιμη προς αποστολή είναι η βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας στη φίλη Ινδία, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας της να βρίσκεται υπό εξαι...

image descriptionΕλλάδα

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον Μένιο Φουρθιώτη , ο οποίος θα παραμείνει στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, όταν και θα απολογηθ...

image descriptionΕλλάδα

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ανέφερε ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση προς τους ανταποκ...

image descriptionΕλλάδα

Συνεχίζεται η έρευνα για τον γηροκομείο στα Χανιά για τον οποίο έχουν υπάρξει καταγγελίες για αξιόποινες πράξεις, ενώ σοκάρουν οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχ...

image descriptionΕλλάδα

  Στον Άγιο Ευστράτιο θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά   Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου  θα παρακολουθήσει την Ακολουθία του Ε...

image descriptionΕλλάδα

  Με αυστηρά μέτρα θα γίνει σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή η  περιφορά του Επιταφίου  λόγω του κορονοϊού. Όπως έχει ανακοινωθεί η περιφορά θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρί...