ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλέξη Τσίπρας από τη ΔΕΘ: «Στόχος μας δεν είναι μια κυβέρνηση ηττημένων και μειοψηφίας»

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας χθες από το βήμα της ΔΕΘ παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα, αριθμώντας έξι εθνικές προτεραιότητες.

«Όχι σε κυβέρνηση ηττημένων»
Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας δήλωσε, για πρώτη φορά, ότι δεν θα επιδιώξει «προοδευτική διακυβέρνηση», αν ο ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές με απλή αναλογική είναι δεύτερο κόμμα:


«Επιδιώκουμε στις εκλογές να είμαστε πρώτο κόμμα για να σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτική που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον τόπο και το πρόγραμμα που καταθέσαμε χτες ήταν σαφέστατο. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει στον δρόμο. Όσο μεγαλύτερη νίκη, τόσο πιο εφικτό το σχέδιο. Χωρίς να χρειάζεται να πάμε σε κυβερνήσεις μειοψηφίας».

«Αν αυτό δεν το πετύχουμε, ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στόχος η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών, είναι απολύτως εφικτό», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν. Θα αποφασίσουν με κριτήριο τι θα τους ξημερώσει την επόμενη ημέρα. Αν κερδίσει ο Μητσοτάκη, ξέρουν τι θα τους ξημερώσει, κάτι προς το χειρότερο. Για εμάς ξέρει ότι θα κάνουμε το παν για μια μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση που θα διορθώσει τις αδικίες και θα επαναφέρει τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία».

Απέκλεισε, μάλιστα, το σενάριο να δεχθεί άλλον πρωθυπουργό σε ενδεχόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση»:

«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα ήταν τερατογένεση. Όπως ήταν τερατογένεση η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ το 2012 που το οδήγησε κατάρρευση. Όλες οι δημοκρατικές συγκλήσεις έχουν έναν άξονα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Η σύμπλευση των δύο πόλων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν έχουμε και δεν θα έχουμε τέτοια το επόμενο διάστημα. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη, ούτε πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων».

Για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Πιτσιόρλα
Αλέξης Τσίπρας: Τόσο εγώ όσο και τα κόμμα της αντιπολίτευσης δικαίως μιλάμε για δημοκρατική εκτροπή. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Εδώ υπάρχει ένα θέμα που αφορά όλους μας. Από την πρόεδρο της Δημοκρατίας το ελάχιστο που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση. Δεν μπορώ να ζητήσω εγώ να παραιτήσει τον κ. Μητσοτάκη.

«Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κύριου Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα και έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει ο κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Είχα δώσει εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Μάλιστα όταν υπήρξε αλλαγή της κυβέρνησης ο κ. Ρουμπάτης δεν αρνήθηκε να ενημερώσει. Παρέδωσε όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη. Οι συγκρίσεις είναι μέρα-νύχτα σε όλα τα επίπεδα».

Για τον Πιτσιόρλα. Έχετε κάποια επικοινωνία μαζί τους; Ζήτησε εξηγήσεις από εσάς;

Αλέξης Τσίπρας: Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Δεν παρακολουθούσα εγώ κανέναν. Δεν έδωσε καμία εντολή. Η ΕΥΠ έκρινε οτι πρέπει να ερευνηθούν στελέχη που τότε άνηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δίνουμε όλες τις εξηγήσεις. Ζήτησα και στο κοινοβούλιο, εάν θέλει η κυβέρνηση, να υπάρξει και ειδική εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια του φθηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κ. Μητσοτάκη. Δεν είμαι όλοι το ίδιο. Οι άριστοι το ίδιο με τους κατσαπλιάδες. Είναι κατάντια αυτό. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πάρα πολλά. Αυτό είναι κατάντια για τον κ. Μητσοτάκη, είναι το πάρθιο βέλος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Άλλα βασικά σημεία από την συνέντευξη Τύπου:
«Δεν είχα καμία ενημέρωση από τον διοικητή της ΕΥΠ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Με τον κ. Κοντολέοντα είχα μία εθιμοτυπική επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά την επισήμανσή μου ότι είναι λάθος να υπάγεται η ευθύνη της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, έκτοτε δεν είχα καμία επαφή».

Συνεχίζοντας για τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ για να ριχθεί φως στην υπόθεση των υποκλοπών ανέφερε: «Η κυβέρνηση απαξιώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία, η Εξεταστική που συστήθηκε είναι μία παρωδία, ένας εξευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Το ίδιο ήταν και όταν αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο κακόβουλο λογισμικό που επιχείρησε την παρακολούθηση των Ανδρουλάκη και Κουκάκη μόλυνε το κινητό του κ. Σπίρτζη. Από ποιον; Αυτή η μόλυνση σημαίνει ότι είχαν δυνατότητα να το ενεργοποιούν όταν ήταν σε συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλούσε μαζί μου, ή να ενεργοποιούν και την κάμερα του κινητού. Και κανείς δεν μιλάει γι αυτό. Η προστασία του Συντάγματος εναπόκειται σε όλους μας, πολιτικούς, δημοσιογράφους, πολίτες».


Για τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλα τα διεθνή φόρα θα παλέψουμε και με τα μέσα που δίνει το θεσμικό σύστημα της χώρας ώστε να μην μείνει στο σκοτάδι». Προειδοποίησε ότι ποινικές ευθύνες θα αντιμετωπίσουν, όχι όσοι μιλήσουν στην Επιτροπή, αλλά όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. Εδώ δεν έχουμε ένα λάθος, έχουμε μία αξιόποινη πράξη, όσο δεν μας λένε την αιτία για τις παρακολουθήσεις, όσο επικαλούνται αορίστως εθνικούς λόγους. Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με έναν πολιτικό αρχηγό να κατηγορείται ότι ήταν πράκτορας ξένων συμφερόντων».

Για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Για την εξαγγελία του για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είπε κατ' αρχήν ότι πέρυσι στην ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκρύψει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εξήγησε: «Αυτό έγινε με μία διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Με 100 εκατομμύρια ευρώ η ΔΕΗ απώλεσε το 17% των μετοχών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας με αύξηση των κερδών και με μεταφορά του κόστους στους Έλληνες φορολογούμενους. Η ΔΕΗ έχει χειραγωγήσει την τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο. Αυτά δεν είναι απλά πολιτικά σφάλματα είναι αξιόποινες πράξεις. Εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτό το πάρτι θα τελειώσει. Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο έλεγχος θα περάσει στο δημόσιο. Στην Ευρώπη η μία μετά την άλλη οι μεγάλες χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις ενεργειακών επιχειρήσεων, πρώτος ο Μακρόν στην Γαλλία και ακολουθεί η Γερμανία. Όταν περάσει η κρίση θα δούμε τι θα κάνουμε». Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ξανά, θα μπει τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ.

Συνεχίζοντας σε σχέση με τα εμπόδια από την ΕΕ, είπε ότι «η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προσδιορίζεται από την ευρωπαϊκή οδηγία, η εποπτεία όμως του Χρηματιστηρίου είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης και δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης της τιμής της ενέργειας από το φυσικό αέριο. Το διεκδίκησαν και το πέτυχαν οι Ισπανία και η Πορτογαλία, η Ελλάδα με ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά, γιατί δεν το διεκδίκησε».

«Δεν θέλουμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων»
Απάντησε στις αιτιάσεις περί τερατογέννεσης για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός σε ένα ενδεχόμενο κυβέρνησης των κεντροαριστερών δυνάμεων. Είπε ο κ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το ενδεχόμενο να μην είναι στην εξουσία, ο ελληνικός λαός θεωρεί τερατογένεση να συνεχίσει να είναι στην εξουσία. Του λέω να πάει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να τους πει, στον κ. Σολτς και στους άλλους που ηγούνται σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ότι είναι τερατογένεση. Ποια είναι πιο ισχυρή, μία κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης ή μία κυβέρνηση που κυβερνά με το ένα τρίτο των ψήφων;».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την απλή αναλογική επέρχεται μία μεγάλη δημοκρατική αλλαγή. Διευκρίνισε ότι στόχος και προϋπόθεση είναι προγραμματικές συγκλίσεις, που μπορούν να υπάρξουν με κεντροαριστερές δυνάμεις. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Δεν δημιουργεί αστάθεια αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος». Όσο για τις διαφορές μεταξύ των κεντροαριστερών κομμάτων είπε ότι «μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχουμε διαφορές αλλά το βάρος θα έχει το πρώτο κόμμα». Ακολούθως είπε: «Δεν θέλουμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων, για να προχωρήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας είναι προϋπόθεση να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εκείνος την δυνατότητα, θα πάρει την εντολή και θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση ενδεχομένως με τον κ. Βελόπουλο».

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις»
Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις είπε: «Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη μου τα στοιχεία και τις τάσεις. Οι μετρήσεις όμως διαμορφώνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που διαπιστώνει κανείς αν πάει στην κοινωνία. Υπάρχει μία υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πω ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν μία αξία αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και εκεί θα κριθούμε όλοι, και τα κόμματα και οι εταιρείες. Μιλάω για συστημικού χαρακτήρα προβλήματα στις μετρήσεις». Συνεχίζοντας είπε ότι «για ορισμένους η μέτρηση δεν είναι φωτογραφία της στιγμής αλλά πλαστογραφία της στιγμής. Την περασμένη εβδομάδα μία εταιρεία που κάθε φορά που έχει προβλήματα η ΝΔ, αυξάνει την διαφορά που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε μέσω της Διαύγειας έχει πάρει σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις. Αυτά τα στοιχεία που σε άλλες χώρες θα ρίχνανε την κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι κανονικότητα».

Πως θα λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ το στεγαστικό των νέων
Για το στεγαστικό ζήτημα και για την διαφορά του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είπε: «Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών βρίσκονται σε στεγαστική κρίση, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά περίπου 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας, πληρώνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για στέγη. Η κυβέρνηση ενέταξε μόνο 1,3 εκατομμύρια ευρώ για το στεγαστικό ζήτημα στο Ταμείο Ανάπτυξης, όταν η Πορτογαλία έχει εντάξει 1,7 δισ.. Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα πολυδάπανο πρόγραμμα, 1,8 δισ. για να καλύψει σε κάποιους συμπολίτες μας τις ανάγκες. Έχει στον πυρήνα του τα χαμηλότοκα δάνεια. Αυτό που μας προτείνει είναι σε μία κοινωνία που έχει μπουκώσει από κόκκινα δάνεια, σε πολίτες άνω των 40, να μεταφέρουμε το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες. Επίσης, δεν κάνει λόγο για την βραχυχρόνια μίσθωση, δεν μιλάμε το Airbnb ενός μικροϊδιοκτήτη που έχει δύο τρία ακίνητα, αλλά για μεγάλες εταιρείες που παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει τον διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου για 400.000 πολίτες. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι δίνουμε την δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης μόνο για ιδιοκτήτες και σε περιορισμένο αριθμό. Το τρίτο είναι η δημιουργία τράπεζας στέγης για την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων και με κίνητρα σε ιδιοκτήτες να εκχωρήσουν ακίνητα στο κράτος. Ευελπιστούμε να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που θα περάσουν στο κράτος για να ασκήσει στεγαστική πολιτική. Από εκεί και μετά θα δούμε την ανέγερση νέων κατοικιών».

Θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική για τις παρακολουθήσεις, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση
Δεν περιμένω απολύτως τίποτα, απλά περιμένω να δω πόσο πιο χαμηλά θα πέσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πόσο πιο βαθιά μπορεί να ευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς τί περιμένει από αυτή την Εξεταστική εφόσον δεν καλούνται βασικά πρόσωπα. Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού και επιδιώκω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό, είπε, σχολιάζοντας επιπλέον ότι «το Κυριάκος Gate είναι πλέον ΝΔ Gate».


Για το αν ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προανακριτική, τόνισε ότι «θα κάνουμε το παν η αλήθεια να μη μείνει στο σκοτάδι, θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική Επιτροπή». Ερωτηθείς αν η αναφορά του σε «ποινικές ευθύνες» αφορά και τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να διαλευκάνει και να διερευνήσει ποιοι έχουν ευθύνες και να αποδώσει το πόρισμα της στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση την κλιμάκωση της έντασης»
«Είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές προοπτικές και νοοτροπίες», «τα καθεστώτα όταν τρίζουν καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός», είπε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας σε συναυλία στο ΑΠΘ την Παρασκευή, ενώ προειδοποίησε «να μην επιχειρήσουν από εδώ και στο εξής την κλιμάκωση της έντασης». Σημείωσε ότι το όπλο που έχουν οι νέοι είναι η άποψη τους και η ψήφος τους, προσθέτοντας ότι καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή. Τόνισε ότι οι εκλογές θα είναι ένας ειρηνικός αγώνας, όπως είπε χθες στην ομιλία του, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει στην «παγίδα της έντασης».

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Εθνική Τράπεζα
Σε ερώτηση για το σχέδιο που περιέγραψε στην ομιλία του για την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι τράπεζες επιβιώνουν τα τελευταία χρόνια επειδή ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος έχει ματώσει με δισ. ευρώ στήριξής τους, τονίζοντας ότι σε καμία οικονομική επιστήμη δεν μπορεί αυτός που βάζει χρήματα να μην έχει κανένα δικαίωμα. «Εικάζω ότι ένας από τους λόγους που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει μέχρι τέλους στην καρέκλα του είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμα μεγάλο ντηλ. Το πρώτο ήταν η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το δεύτερο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά η ΔΕΗ. Τώρα πάμε για ένα τέταρτο και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, εδώ είναι κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και το μήνυμα μου είναι σαφές: δεν είναι περιουσία οικογενειακή του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να σώσουν τις τράπεζες.

Δεν συναινώ σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου
«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο του ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και ψάχνει να βρει διέξοδο, δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο», απάντησε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς αν θα συναινούσε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με αφορμή αποστροφή του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ.


Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα για να συγκροτηθεί προοδευτική συγκυβέρνηση
Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στόχος μας δεν είναι μια κυβέρνηση ηττημένων και μειοψηφίας». «Ως προς το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας ή ανοχής, επιδιώκουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να είμαστε το πρώτο κόμμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως όσο μεγαλύτερη είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο περισσότερο θα ανοίγει αυτός ο δρόμος, των προοδευτικών συγκλίσεων.

Ανέφερε, δε, πως «θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση» αν η συνεργασία δεν αποδειχθεί εφικτή, αν και ο ίδιος το χαρακτήρισε ως «απολύτως εφικτό».

«Δεν γίνεται να κυβερνήσουν μαζί το θύμα και ο θύτης»
Σε ερώτηση για τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί συνεχίζει με τα ίδια πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλες, η διαδικασία του ανασχηματισμού και της ανασυγκρότησης ήταν σε βάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα άλλο κόμμα. Με αναβάθμιση της διαδικασίας της εκλογής προέδρου από την βάση, με ένα σημαντικό think tank προσώπων που είναι δίπλα μου, με αλλαγές στην ποσόστωση φύλου. Οι γυναίκες θα εκπροσωπούνται στην νέα κυβέρνηση σε σημαντικό βαθμό.

   Σε ερώτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών και στην παρατήρηση ότι μόλις το 20% των προβλέψεών της υλοποιείται, απάντησε: «Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η Συμφωνία, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν μία ελληνική κυβέρνηση για να μπει στο ΝΑΤΟ με την συνταγματική της ονομασία 'Μακεδονία'. Φανταστείτε στο διεθνές ψυχροπολεμικό κλίμα όταν η Σουηδία και η Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, τι πιέσεις θα ασκούνταν και πώς θα απαντούσε μία ελληνική κυβέρνηση». 


   Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους για να αντιμετωπίσουν το κόστος κάλυψης των λειτουργιών τους. Είναι κρίσιμο, είπε, να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος των δήμων. Αυτό μπορεί να γίνει με ενεργειακές κοινότητες, που έχει παγώσει η κυβέρνηση.  

   Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές απάντησε: «Το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή είναι η πρόβλεψή μου, και όσο ο κ. Μητοστάκης μένει γατζωμένος στην καρέκλα και δεν παραιτείται, τόσο η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη». Συνεχίζοντας υπαινίχθηκε με σαφήνεια, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ. «Σε κάθε περίπτωση τώρα, όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος, εκτός αν νομίζετε ότι το θύμα και ο θύτης μπορούν να συνεργαστούν, ότι ο ωτακουστής και εκείνος που τον παρακολουθούσαν θα κυβερνήσουν μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Σε ερώτηση για την Δικαιοσύνη απάντησε: «Η δημοκρατική αναγέννηση περνά μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων. Εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο πλουραλισμού και απελευθέρωσης των μέσων ενημέρωσης, κι ας έχουμε περισσότερη κριτική. Για την Δικαιοσύνη, στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή, αλλά και να βάλουμε κανόνες διαφάνειας, που στο τέλος της ημέρας θα ενισχύσουν τον ρόλο του». Χαρακτήρισε χυδαία την παρέμβαση της κυβέρνησης που «αναβάθμισε σε αντιπροέδρους όσους δικαστές θα μετέχουν την δίκη Παπαγγελόπουλου».  
 
Γενικεύοντας είπε: «Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, πρέπει να ξέρουμε το εξής: υπάρχει ένα αίσθημα αναξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με φαινόμενα Λιγνάδη, αυτό βαθαίνει όταν η κοινωνία βλέπει ότι ο κολλητός της εξουσίας έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον 'φτωχοδιάβολο' που έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί».  

   Για το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ότι «παραλάβαμε ένα έργο τελματωμένο με εργοτάξια κλειστά για πολλά χρόνια, και μέσα σε τρία χρόνια φθάσαμε στο 75% του έργου. Με μία εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, γιατί είχαμε έναν σχεδιασμό, να αναδείξουμε και τον σταθμό, και τα αρχαία. Η κυβέρνηση είχε μία διαφορετική προσέγγιση που είχε συνέπεια την τρομακτική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, και όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε μία υπόθεση που κανείς σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά επιβαρύνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το πολιτιστικό προϊόν». Παρεμπιπτόντως ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κυκλαδίτικα ειδώλια της συλλογής Στερν, κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι «νομιμοποίησε μία μεγάλη αρχαιοκαπηλία».

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Εξελίξεις στην υπόθεση ΒαλυράκηΕλλάδα

Η οικογένεια του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, κέρδισε την προσφυγή εναντίον του Εισαγγελέα Δημήτρη Προκοπίου Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην  υπόθεση Βαλυράκη  καθώς η οικογέν...

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στην αγορά ξύλου - Ποια καυσόξυλα είναι πιο αποδοτικάΕλλάδα

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου ταυτόχρονα με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του πετρελαίου έχουν ανέβει στα ύψη, πολλά νοικοκυριά τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλ...

Καστοριά: Συνελήφθη ο γιος της 82χρονης που εντοπίστηκε θαμμένη - Έπεσε σε αντιφάσειςΕλλάδα

Θρίλερ στην Καστοριά με την υπόθεση εξαφάνισης ηλικιωμένης. Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ ο γιος της 82χρονης συνελήφθη.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 46χρονος δήλωσε την ...

ΠΑΣΟΚ: Η χώρα πρέπει να αποκτήσει στιβαρή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνησηΕλλάδα

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις αυταπάτες του προγράμματος “ Θεσσαλονίκη”, επανήλθε μοιράζοντας παροχές και ξεχνώντας τα πεπραγμένα του ως Πρωθυπουργός” αναφέρει τ...

Οικονόμου για την ομιλία Τσίπρα : ”Μέτρησε τον αέρα και τον μοίρασε για χωράφια”Ελλάδα

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Γιάννης Οικονόμου , μίλησε σκωπτικά για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Χρησιμοποίησε μάλιστα και φράση του Αριστοφάνη. Την ευκαιρία να «δείξει ό...

Βυθισμένη στα αδιέξοδά της, η Άγκυρα εκτοξεύει απειλές - Για τη «μάχη» της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνησηΕλλάδα

Να ισορροπήσει  σε δύο «βάρκες»  επιχειρεί η  Άγκυρα   που δεν θέλει να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τη Δύση, ωστόσο, ταυτόχρονα  διατηρεί στενούς δεσμούς με τη  Ρωσία   ενώ κ...