ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθαρά Δευτέρα: Προσοχή με τους χαρταετούς – Τι πρέπει να κάνετε αν μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα καλώδια

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος χιλιάδες χαρταετοί αναμένεται να δώσουν άλλο χρώμα στους ουρανούς της Ελλάδας

Το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, κυρίως μέσα στην πόλη, ενέχει έναν μεγάλο κίνδυνο: την ηλεκτροπληξία από τα καλώδια στους στύλους της ΔΕΗ, όταν έρχεται σε επαφή με αυτά ένας χαρταετός που ξέφυγε από τον έλεγχο του χρήστη του.

Και επειδή είθισται το πέταγμα του χαρταετού να είναι ένα έθιμο με επίκεντρο τα μικρά παιδιά, πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί όταν δίνουμε στο παιδί να κρατήσει τον χαρταετό από το σχοινί.

 Βασικοί κανόνες στο πέταγμα του χαρταετού

 • Δεν πετάμε ΠΟΤΕ τον χαρταετό κοντά σε στύλους της ΔΕΗ και σε καλώδια ρεύματος
 • Αν όμως ρίξετε τον χαρταετό σας επάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, ΜΗΝ ΑΓΓΙΞΕΤΕ τον χαρταετό που ενδεχομένως μπλέχτηκε σε αυτά και παραμένει κρεμασμένος εκεί! Τα ηλεκτροφόρα καλώδια μεταφέρουν πάνω από 7.000 βολτ και η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί εύκολα να “ταξιδέψει” από τα καλώδια προς τον χαρταετό σας για να σας ανεξάρτητα από το είδος του σχοινιού που χρησιμοποιείτε.
 • Αν ο χαρταετός σας κολλήσει σε κάποιο καλώδιο, αφήστε αμέσως το σχοινί/καλούμπα από το χέρι σας και απομακρυνθείτε. Στην συνέχεια καλέστε την Πυροσβεστική, αλλά μείνετε στο σημείο για να εμποδίσετε οποιονδήποτε άλλο να ακουμπήσει τον αετό. Είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε μετά την ανευθυνότητά σας να πετάξετε τον χαρταετό μέσα σε κατοικημένη περιοχή, κοντά σε στύλους της ΔΕΗ.
 • Ποτέ μην πετάτε τον χαρταετό σε θυελλώδεις καιρικές συνθήκες! Μια αστραπή έχει συνήθως μεγαλύτερη τάση από τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος και μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε. Αν έχετε υψώσει έναν χαρταετό στον αέρα σε θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, αυτό σας καθιστά αυτόματα ένα τεράστιο “αλεξικέραυνο” που θα “τραβήξει” μια ηλεκτρική εκκένωση (κεραυνός) από την ατμόσφαιρα!

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ:

 • μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 800 400 4000 και 11500 (Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών)
 • μέσω της εφαρμογής κινητού MyDEDDIEApp
 • μέσω της online δήλωσης βλάβης στην ιστοσελίδα deddie.gr
 • ή επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

Τι κάνουμε σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας από το πέταγμα του χαρταετού

Ο κίνδυνος από ένα ηλεκτρικό σοκ εξαρτάται από τον τύπο του ρεύματος, πόσο υψηλής τάσης είναι, πώς ταξιδεύει το ρεύμα μέσα από το σώμα, τη γενική υγεία του ατόμου και πόσο γρήγορα το άτομο θα περάσει στα χέρια ειδικών γιατρών.

Ένα ηλεκτρικό σοκ μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, ή μπορεί και να μην αφήσει κανένα ορατό σημάδι στο δέρμα. Σε κάθε περίπτωση, το ηλεκτρικό ρεύμα που διέρχεται από το σώμα μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ζημιά, καρδιακή ανακοπή ή άλλο τραυματισμό. Υπό ορισμένες συνθήκες, ακόμη και μια μικρή ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας

Ένα άτομο που έχει τραυματιστεί ηλεκτροπληξία θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό.

Προσοχή!

 • Μην αγγίζετε το τραυματισμένο άτομο, αν αυτός ή αυτή εξακολουθεί να είναι σε επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα.
 • Καλέστε το 166, αν η πηγή του εγκαύματος είναι ένα καλώδιο υψηλής τάσης ή χτύπημα από κεραυνό.
 • Μην πλησιάζετε καλώδια υψηλής τάσης, έως ότου η πηγή απενεργοποιηθεί (δηλαδή δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα). Αυτό όμως δεν ισχύει με τα καλώδια της ΔΕΗ, αφού δεν είναι μονωμένα. Μείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων μακριά από ένα καλώδιο, ή και ακόμα περισσότερο έαν σε αυτό έχει κολλήσει χαρταετός και προκαλούνται σπινθήρες.
 • Μην μετακινείτε ένα άτομο που έχει πάθει ηλεκτροπληξία, εάν αυτός ή αυτή είναι σε άμεσο κίνδυνο.
 • Πότε να αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα

Καλέστε το 166, αν το άτομο που χτυπήθηκε από το ρεύμα βιώσει τα ακόλουθα:

 • Σοβαρά εγκαύματα
 • Σύγχυση
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Προβλήματα καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες)
 • Καρδιακό επεισόδιο
 • Πόνος και συνεχείς συσπάσεις στους μυς
 • Επιληπτικού τύπου κρίσεις
 • Απώλεια συνείδησης
 • Κάντε τα ακόλουθα όσο περιμένετε ιατρική βοήθεια:

Απενεργοποιήστε την πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας, αν είναι δυνατόν. Αν όχι (όπως στην περίπτωση με τον χαρταετό και τα καλώδια της ΔΕΗ), μετακινηθείτε μακριά από την πηγή, χρησιμοποιώντας ένα στεγνό, μη αγώγιμο αντικείμενο κατασκευασμένο από χαρτόνι, πλαστικό ή ξύλο.
Ξεκινήστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αν το άτομο δεν δείχνει σημάδια κυκλοφορίας αίματος, όπως η αναπνοή, ο βήχας ή η κίνηση.

Προσπαθήστε να αποτρέψει το άτομο που επλήγη από ηλεκτροπληξία από το να κρυώσει. Σκεπάστε το με επιπλέον ρούχα και να μην ξαπλώνει πάνω στο παγωμένο χώμα.

Εφαρμόστε ένα επίδεσμο. Καλύψτε τυχόν καμένες περιοχές με μία αποστειρωμένη γάζα/επίδεσμο, αν υπάρχει, ή με ένα καθαρό πανί. Μην χρησιμοποιήσετε κουβέρτα ή πετσέτα, γιατί οι χαλαρές ίνες μπορεί να κολλήσουν στα εγκαύματα.

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» για την απομάκρυνση 34 ατόμων από την ΟδησσόΕλλάδα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» με στόχο την εκκένωση 34 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 25 ναυτικών, από Οδησσό με κατεύθυνση τη Μολδ...

"Αντιρωσική προπαγάνδα" στην Ελλάδα καταγγέλλει η Ζαχάροβα - Η απάντηση του Υπ. ΕξωτερικώνΕλλάδα

«Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή» αναφέρει η εκπρόσωπος του Ρ...

Προκηρύχθηκαν 25.000 νέες θέσεις εργασίας σε Δήμους και Περιφέρειες από τον ΟΑΕΔΕλλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντ...

Μαρουσάκης: Ο Ωμέγα "εμποδιστής" φέρνει χιονιά που ενδέχεται να θυμίζει την "Ελπίδα" Ελλάδα

Πρόβλεψη για χιονιά που ενδέχεται να θυμίζει την κακοκαιρία «Ελπίδα» έκανε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης για τις επόμενες ημέρες. Σε σχετική του ανάρτησή του ο μετεωρολόγος αν...

Συνελήφθη 20χρονος για σεξουαλική κακοποίηση ατόμου με νοητική υστέρησηΕλλάδα

Σε νεαρή γυναίκα η οποία πάσχει από νοητική υστέρηση, ενήργησε γενετήσιες πράξεις 20χρονος ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Η σύλ...

Εγνατία: Καραμπόλα με δεκάδες αυτοκίνητα – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους επιβάτεςΕλλάδα

Μεγάλη καραμπόλα με την εμπλοκή δεκάδων οχημάτων σημειώθηκε νωρίτερα στην Εγνατία Οδό. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός στο τμήμα από Βέρ...

Έλληνας επιστήμονας ταυτοποίησε νέο είδος φιδιού και το βάφτισε ΟδυσσέαΕλλάδα

Το μακρύ ταξίδι ενός άλλου… Οδυσσέα που μετανάστευσε από την  Αφρική  στην  Ευρώπη  πριν από 5,5 εκατομμύρια χρόνια κατέγραψε Έλληνας ερευνητής περιγράφοντας  νέο είδος  φιδιού  κα...

Έγκλημα στην Ανδραβίδα: «Δεν μου πλήρωναν το ενοίκιο»- Στον εισαγγελέα αύριο ο δράστηςΕλλάδα

«Δεν μου πλήρωναν τα ενοίκια», φέρεται να είπε αστυνομικούς που διεξήγαγαν την ανάκριση για την στυγερή τετραπλή δολοφονία, που σημειώθηκε την Τετάρτη, στην Ανδραβίδα.  Ο 60χρονος ...