ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη μυστηριώδη διάρρηξη στο γραφείο της Διεύθυνσης Εκλογών

  ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ για την καταγγελλόμενη διάρρηξη στο γραφείο Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών την περασμένη Παρασκευή. Πολλοί τη συνδέουν με τη διαρροή των email ψηφοφόρων του εξωτερικού που χρησιμοποίησε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, και αυτή είναι μια λογική υπόθεση που δεν θα μπορούσε να αποκλείσει κανείς, αλλά όσο καθυστερούν να δοθούν οι επίσημες απαντήσεις τόσο πληθαίνουν οι εικασίες, μερικές εκ των οποίων περισσότερο θολώνουν παρά φωτίζουν το περίεργο αυτό περιστατικό. 

Ας δούμε τα δεδομένα: Πριν από λίγο καιρό αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελίες αποδήμων ότι τα email τους είχαν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Το πώς ακριβώς έγινε αυτό και ποια πρόσωπα ενεπλάκησαν είναι υπό διερεύνηση. 

Το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνο Μενουδάκο

Την ίδια μέρα υπήρξε καταγγελία του υπεύθυνου της Διεύθυνσης Εκλογών ότι παραβιάστηκε η πόρτα του γραφείου του το μεσημέρι, την ώρα που, όπως είπε στην αστυνομία, έλειπε για μια σύσκεψη σε άλλο κτίριο, και δεν γνωρίζει αν έκλεψαν ή αντέγραψαν κάποια αρχεία. 

Το περιστατικό της διάρρηξης αναμένεται να διαλευκανθεί εντός των επόμενων ημερών. Αν αυτό δεν γίνει, το μυστήριο θα παραμένει, θα ρίχνει σκιές και θα τροφοδοτεί σενάρια που επιβαρύνουν το προεκλογικό κλίμα.  

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ανέλαβε να εξετάσει τον υπολογιστή του καταγγέλλοντος. Μία πρώτη διαπίστωση είναι ότι η πόρτα του γραφείου της Διεύθυνσης Εκλογών, όπως μπορεί κανείς να δει και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι παλιά, χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας, και άρα ήταν εύκολο να παραβιαστεί. 

Για το θέμα της καταγγελλόμενης διάρρηξης υπήρξε και μια αντιπαράθεση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, και της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως

Ο Μιχάλης Κατρίνης ισχυρίστηκε ότι μετά τη διάρρηξη τα αρχεία εξαφανίστηκαν και σταμάτησε η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αρχή Προστασίας. Η Νίκη Κεραμέως του απάντησε ότι αυτά είναι «ανεύθυνη λασπολογία με ισχυρές δόσεις επιστημονικής φαντασίας» και ότι το υπουργείο έχει στείλει όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εδώ και πολύ καιρό.

Επίσης το ΚΚΕ πρότεινε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απαντήσεις για το αν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. 

Σε επικοινωνία μας με εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι μίλησαν για στοιχεία που εξαφανίστηκαν από το γραφείο Διεύθυνσης Εκλογών μετά τη διάρρηξη και σταμάτησε η έρευνα, μας είπαν ότι δεν διαθέτουν κάποια στοιχεία ή πληροφόρηση για αυτό, αλλά ότι πρόκειται για εκτίμηση την οποία θεωρούν σοβαρή και εύλογη και ότι πρέπει το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει τις απαντήσεις. 

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης της καταγγελλόμενης διάρρηξης και τα μυστήρια γύρω από αυτήν, το πρώτο ερώτημα είναι αν το γραφείο Διεύθυνσης Εκλογών σχετίζεται με τα email των αποδήμων. Η απάντηση είναι ότι ο διευθυντής του τμήματος της Διεύθυνσης Εκλογών που κατήγγειλε ότι έγινε διάρρηξη στο γραφείο του την Παρασκευή το μεσημέρι είναι από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς λόγω αντικειμένου η Διεύθυνσή του είχε τα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων των εθνικών εκλογών του 2023. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ο ίδιος εμπλέκεται στη διαρροή των email, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό. 

Ένα άλλο δεδομένο, το οποίο προκύπτει από το ρεπορτάζ μας, είναι ότι όλο αυτό το διάστημα στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Εσωτερικών επικρατεί πανικός, καθώς κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι. Ο συγκεκριμένος διευθυντής είναι από τα πρόσωπα που ανησυχούσαν ότι μπορεί να τον κατηγορήσουν και οι πληροφορίες λένε ότι δεν έκρυβε την ανησυχία του, καθώς στο εσωτερικό πόρισμα αναφέρονται όσοι είχαν πρόσβαση στους καταλόγους των εκλογέων του 2023. Δεν ήταν όμως ο μόνος, καθώς πρόσβαση στον κατάλογο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ μας, είχαν άλλα περίπου 30 άτομα. 

Ο διευθυντής που έκανε την καταγγελία είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου και όχι μετακλητός. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα με βεβαιότητα ότι τα email που διέρρευσαν και χρησιμοποιήθηκαν από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ήταν πράγματι από τον κατάλογο των αποδήμων που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του 2023 και όχι όσων δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, όπου ο συγκεκριμένος δεν είχε πρόσβαση. Η απάντηση σε αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και θα καθορίσει την εξέλιξη της έρευνας. 

Στις ερωτήσεις μας προς το υπουργείο Εσωτερικών απάντησαν ότι περιμένουν κι αυτοί τα αποτελέσματα της έρευνας της αστυνομίας. Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι το κτίριο διαθέτει ιδιωτική ασφάλεια που καταγράφει εισερχόμενους και εξερχόμενους. «Η αστυνομία πήρε τον κατάλογο, θα τον ελέγξει και εντός της εβδομάδας αναμένονται οι απαντήσεις». 

Ο καταγγέλλων φέρεται να έχει καταθέσει ότι δεν διαπίστωσε να λείπουν έγγραφα, άλλωστε σχεδόν όλα διακινούνται ηλεκτρονικά και γι' αυτό τον υπολογιστή του τον πήρε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να εξετάσει αν έχει συνδεθεί με κάποιο στικάκι ή κάτι τέτοιο. Συνάδελφοί του που βρίσκονται στα διπλανά γραφεία «είπαν ότι δεν άκουσαν την πόρτα να σπάει», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου που έχει γνώση της υπόθεσης και μίλησε στη LiFO.

Ο ίδιος λέει ότι ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, «έχει πάρει τα πάντα από τις 15 Μαρτίου, ό,τι έχει ζητήσει». Ο κ. Μενουδάκος, ωστόσο, δεν θα αποκαλύψει τα πρόσωπα από το υπουργείο που εμπλέκονται. Αυτό που αναμένεται να κάνει είναι να προσδιορίσει τις ευθύνες όσων έπρεπε να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα και όσων παράνομα τα διακίνησαν και τα χρησιμοποίησαν και να επιβάλει πρόστιμα. 

Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαρροή των email θα τα ερευνήσει η Δικαιοσύνη. Η θέση του διευθυντή Εκλογών, πάντως, θεωρείται «θέση ψυγείο» και δεν έχει κάποιον κομβικό ρόλο. «Δεν έχει αρχεία, δεν έχει καταλόγους, δεν τους τυπώνει. Στη λίστα των εκλογέων του 2023 είχε πρόσβαση, όπως πολλοί άλλοι στο υπουργείο, και αυτά τα στοιχεία τα έχει όλα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», υποστηρίζει κυβερνητική πηγή. 

Το περιστατικό της διάρρηξης αναμένεται να διαλευκανθεί εντός των επόμενων ημερών. Αν αυτό δεν γίνει, το μυστήριο θα παραμένει, θα ρίχνει σκιές και θα τροφοδοτεί σενάρια που επιβαρύνουν το προεκλογικό κλίμα. 

Διαβάστε επίσης

H «Νησιωτικότητα» στην 55η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 55ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν), που πραγματοποιήθηκαν στην Χίο, στις 26...

Σε λειτουργία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκωνΕλλάδα

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων.   Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «η συγκεκριμένη γραμμή έρχετα...

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν, δεν είναι τελεσίδικες - Δείτε βίντεο από τη ΒουλήΕλλάδα

Για ιστορική τομή απέναντι σε ένα διαχρονικό πρόβλημα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου β...

Χαρδαλιάς: "Εντατικοποιούμε τους ελέγχους για το πασχαλινό τραπέζι - Καμία ανοχή στην αισχροκέρδεια"Ελλάδα

Σε εντατικούς ελέγχους στην αγορά προχωρά η Περιφέρεια Αττικής τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και να αντιμετωπισθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας που ...

Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"Ελλάδα

Πόροι ύψους 76,8 εκατομμυρίων ευρώ , για την υλοποίηση τουλάχιστον 30 αναπτυξιακών έργων και δράσεων στους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Κορυδαλλού, Περισ...

Εργατική Πρωτομαγιά: Στάσεις εργασίας στο Μετρό – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράςΕλλάδα

  Με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τιμούν την  Εργατική Πρωτομαγιά , που η επίσημη αργία τ...

 Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων για Μάτι: Μηδενική ανοχή στον λαϊκισμό ως προς τη ΔικαιοσύνηΕλλάδα

Την έντονη ανησυχία της για τα «λαϊκά δικαστήρια που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό, υπό την ανοχή της Πολιτείας» και τα οποία «συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος...

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ αύριο - Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των τρένωνΕλλάδα

  Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πρωτομαγιά, Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το συνδικάτο εργ...