Μεγαλώνει ο τραγικός κατάλογος από το ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου ενός ιστιοφόρου που μετέφερε μετανάστες – Στους 16 οι νεκροί

Παράλληλα το λιμενικό διέσωσε από το ναυάγιο του σκάφους 63 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο (61 άνδρες, 2 γυναίκες) που μεταφέρθηκαν όλοι με ασφάλεια στην Πάρο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα parianostypos.gr ανάμεσα στους νεκρούς από το ναυάγιο που σημειώθηκε μόλις 5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Πάρου βρίσκονται και ένας πατέρας με την κόρη του. Κατά την ίδια πηγή στην πλειονότητά τους οι ναυαγοί είναι Σύροι, Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους υπάρχουν περίπου 15 Αφγανοί.

Τεράστια ήταν η κινητοποίηση στο νησί της Πάρου για την παροχή πρώτων βοηθειών στους ναυαγούς οι οποίοι παγωμένοι, ταλαιπωρημένοι, βρεγμένοι και εξουθενωμένοι από τη μάχη με τα κύματα, δέχτηκαν αμέσως κουβέρτες και ζεστά ροφήματα.

Ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, οι υπηρεσίες του Δήμου και οι τοπικές αρχές, ενεργοποιήθηκαν τάχιστα για την καλύτερη δυνατή φροντίδα των διασωθέντων, στους οποίους διενεργήθηκαν διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, πριν να μεταφερθούν για φιλοξενία στην αίθουσα του ΕΠΑΛ της Πάρου.

Πρόκειται για το τρίτο ναυάγιο με μετανάστες που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο με ιστιοφόρα που είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Τα δύο προηγούμενα είχαν σημειωθεί ανοιχτά της Φολέγανδρου και ανοιχτά των Αντικυθήρων με τον τραγικό απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 14 νεκρούς στα δύο αυτά ναυάγια ενώ το λιμενικό εντόπισε, την Παρασκευή, άλλο ένα ιστιοφόρο γεμάτο μετανάστες στο Γύθειο.

Πλακιωτάκης για το ναυάγιο στην Πάρο: Η Ελλάδα σώζει ζωές που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο

Σε δήλωσή του για το τραγικό ναυάγιο στην Πάρο ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, «φωτογράφισε» την Τουρκία για την αδιαφορία που δείχνει να σταματάει τα επικίνδυνα αυτά ταξίδια ελπίδας στο Αιγαίο επισημαίνοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας».

«Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας. Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία» συνέχισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι» πρόσθεσε ο υπουργός ο κ. Πλακιωτάκης «δείχνοντας» προς την Τουρκία καταλήγοντας στη δήλωσή του ότι «η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας».