ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Eισαγωγή 168.000 εργαζομένων από τρίτες χώρες

Ανειδίκευτους εργάτες γης και οικοδομής, έως σφαγείς και εργάτες σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων περιλαμβάνει η λίστα με τους μετακλητούς εργαζομένους από τρίτες χώρες που θα μπορούν να έρθουν στη χώρα μας εντός της διετίας 2023-2024, προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος από τις κενές θέσεις που διαπιστώνονται στην εγχώρια αγορά εργασίας.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής", με βάση την αρχική απόφαση, επιτρέπονται οι «εισαγωγές» ξένων εργαζομένων προκειμένου να καλυφθεί και μέρος των αναγκών στον τομέα του τουρισμού, στη λίστα περιλαμβάνονται ανά περιφέρεια και ειδικότητες όπως αρχιμάγειρες, βοηθοί κουζίνας, λαντζέρηδες, αλλά και αχθοφόροι, κηπουροί και καθαριστές.

Συνολικά βέβαια, η νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες αφορά μόνο ένα μέρος των αναγκών και συγκεκριμένα το 39%, αφού παρά τα 379.165 αιτήματα για την κάλυψη κενών θέσεων που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκε τελικά η εισαγωγή 147.925 εργαζομένων από τρίτες χώρες, ενώ επιπλέον 20.000 θέσεις θα καλυφθούν με διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Συνεπώς, ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία για τα έτη 2023 και 2024 στη χώρα μας ορίζεται σε 167.925, κοντά στο αντίστοιχο όριο που είχε τεθεί για τη διετία 2021-2022 (168.632 άδειες).

 

 

Τουρισμός
Με τη νέα υπουργική απόφαση παρέχεται η δυνατότητα μετάκλησης 9.261 εργαζομένων στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων (έναντι 2.811 την προηγούμενη διετία). Βέβαια, ο αριθμός είναι σημαντικά χαμηλότερος (11,5%) σε σχέση με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν για 80.316 εργαζομένους. Αντίστοιχα, ορίστηκε ως ανώτατο όριο η εισαγωγή και 10.338 εργαζομένων για την κάλυψη κενών θέσεων στον κλάδο των κατασκευών, καθώς με βάση τα στοιχεία της ΔΥΠΑ διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, ιδίως ενόψει της υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα προγράμματα ενεργειακής – αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που υλοποιούνται κ.λπ.

Αλλωστε, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η απόφαση ελήφθη προκειμένου αφενός να μη θίγεται η απασχόληση Ελλήνων εργαζομένων (ή από τις χώρες της Ε.Ε.) και αφετέρου να καλύπτονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων οι οποίες σε συγκεκριμένους κλάδους είναι αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

Συγκεκριμένα, οι μετακλήσεις κατανέμονται σε κλάδους στους οποίους δεν υπάρχει προσφορά εργασίας από Ελληνες. Παράλληλα, και με στόχο την κάλυψη των αναγκών, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνει μια σειρά από ευελιξίες, όπως η κατανομή των διαθέσιμων θέσεων σε επίπεδο περιφέρειας και όχι περιφερειακής ενότητας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Ετσι, αντιμετωπίζεται το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, να υπάρχουν ελλείψεις εργαζομένων σε μια περιφερειακή ενότητα και πλεονάσματα σε μια γειτονική.

 

Πρόσθετη ευελιξία στην κατανομή των θέσεων εξασφαλίζεται επίσης με την ομαδοποίηση των ειδικοτήτων στον πρωτογενή τομέα (εργάτες γης, εργάτες κτηνοτροφίας, εργάτες ιχθυοκαλλιέργειας, εργάτες δασοκομίας κ.λπ.), που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της παραμονής του μπορεί να απασχοληθεί σε περισσότερες από μία ειδικότητες.

 

Από τις 167.925 θέσεις, οι 20.000 αναμένεται να καλυφθούν μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές.

 

 

Εποχική εργασία
Από τις υπόλοιπες 147.925 θέσεις η πλειονότητα (113.467 ή 76,7%) έχει κατανεμηθεί στον πρωτογενή τομέα. Από αυτές, 91.630 αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και 5.265 θα είναι αλιεργάτες αιγυπτιακής καταγωγής, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας.

Για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες ισχύει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των Ελλήνων – Ευρωπαίων εργαζομένων (αμοιβές, κατώτατος μισθός, ωράριο, υγιεινή – ασφάλεια, κ.λπ.). Επιπλέον για τους εποχικούς εργαζομένους θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατάλυμα για τη διαμονή τους.

 

Υψηλής εξειδίκευσης
Σημειώνεται, τέλος, ότι η μετάκληση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης εγκρίνεται με ειδική διαδικασία: οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα πρέπει να καταθέσουν αιτήματα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις των περιφερειών για τη συγκεκριμένη ειδικότητα που ζητούν και εν συνεχεία να διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος από τη ΔΥΠΑ ως προς την ύπαρξη εγχώριου εργατικού δυναμικού.

Για τους εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης προβλέπεται επίσης ότι η αμοιβή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 1,5 φορά το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στην Ελλάδα, όπως αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

 

Πηγή: kathimerini.gr 

Διαβάστε επίσης

Ανδρουλάκης: Αν δεν πάω το ΠΑΣΟΚ παρακάτω, θα θέσω τον εαυτό μου σε αξιολόγησηΕλλάδα

Υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα το πρωί, κατά την οποία αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα τ...

Στα Ιωάννινα ο Κυρ. Μητσοτάκης - Θα μιλήσει στην παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για την ΉπειροΕλλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη την περιφέρεια Ηπείρου. Το πρωί ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί παραγωγικές και τεχνολογικές μονάδες στην περιοχή των Ιω...

Επεισόδια με πυροβολισμούς και μαχαιρώματα σε Βούλα και Αργυρούπολη – Τρεις τραυματίεςΕλλάδα

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης (4/4/23) στην περιοχή της Βούλας με αποτέλεσμα ένα άτομο να διακομιστεί τραυματισμένο στο “Ασκληπιείο” . Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφ...

Παλαιό Φάληρο: 30χρονος πυροβόλησε αυτοκίνητο που επέβαινε η πρώην σύζυγος του – Δύο τραυματίες – Βρέθηκαν τρεις κάλυκες 9mmΕλλάδα

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο Παλαιό Φάληρο, με δύο άνδρες άνδρες να τραυματίζονται και να διακομίζονται στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας 30χρονος Έλληνας και...

Εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Νεάπολης-Συκεών παρέδωσε πορτοφόλι με 1.500 ευρώΕλλάδα

Εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Νεάπολης-Συκεών βρήκε και παρέδωσε πορτοφόλι που περιείχε 1.500 ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, πρόκειται για τον 44χρονο Παντ...

Πυροβολισμοί στο Παλαιό ΦάληροΕλλάδα

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Τρίτης στο Παλαιό Φάληρο όταν ένας 36χρονος αλλοδαπός πυροβόλησε κατά αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε η πρώην σύντροφός του, ο 20χρονος αδερφός της...