Ανοίγει αύριο η Βουλή για τις παρακολουθήσεις -Πρόταση για εξεταστική καταθέτουν ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

«Θερμή» αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά καθώς ανοίγει η Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνεδριάσει αύριο θα ξεκαθαριστεί το πότε θα γίνει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και απεδέχθη η κυβέρνηση, καθώς και πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Επί του τελευταίου αναμένεται να κατατεθεί πρόταση για σύγκλησή της, κάτι το οποίο θα κάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σε εκκρεμότητα είναι επίσης το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής, την οποία θα πρέπει να ζητήσουν στην Ολομέλεια 10 βουλευτές και το αίτημα να υπερψηφιστεί από 120.

Ερώτημα παραμένει το τι θα πράξει η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ σε σχέση με το εάν θα καταθέσει ξεχωριστή πρόταση. Σε κάθε περίπτωση θα στηρίξει, όπως έχει δεσμευτεί δημοσίως, την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, ζητώντας να παραταθεί στην περίοδο από το 2012 έως σήμερα.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται την χρονική επέκταση της εξεταστικής επιτροπής, ενώ το ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» υπό προϋποθέσεις.

Η στρατηγική της Χ. Τρικούπη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε από τον Καναδά και σήμερα θα έχει σειρά συσκέψεων με τους συνεργάτες του, προκειμένου να καθορίσουν επακριβώς τη στρατηγική τους. Για τη μεν συζήτηση αρχηγών, το ΠΑΣΟΚ -χωρίς να την υποτιμά- δεν δίνει ιδιαίτερη βάση, δεδομένου ότι δεν θα παρίσταται και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν είναι βουλευτής. Εξ ου και στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για «θέατρο σκιών και επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη-Τσίπρα» και υποστηρίζουν ότι «το ζητούμενο είναι να βρεθεί η αλήθεια. Και αυτή θα βρεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».


Ως εκ τούτου, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τη δική του πρόταση -ανεξάρτητα από τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ- για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ζητώντας να προσέλθουν να καταθέσουν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, προκειμένου να εξηγήσουν τι συνέβη με την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΠΑΣΟΚ: Να πουν δημόσια γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη
Βασικό σημείο της πίεσης του ΠΑΣΟΚ θα είναι «να πουν δημόσια τον λόγο για τον οποίο παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη, και εξηγούν γιατί:

«Το θέμα δεν αφορά μόνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφορά τους δημοσιογράφους, τους δημόσιους λειτουργούς και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι σοβαρά και οι απαντήσεις τους δεν είναι δυνατό να δοθούν ιδιωτικά, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει δημόσια τον λόγο που αποφάσισε την παρακολούθησή του. Αν είναι πράκτορας, όπως προσπάθησαν να υπονοήσουν στην αρχή, ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει».

Σε δεύτερη φάση και εφόσον κριθεί απαραίτητο, τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να κληθούν και άλλα άτομα για να συνεισφέρουν, όπως οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και Θεόδωρος Δραβίλλας (επί ΝΔ-Σαμαρά).


Το ΠΑΣΟΚ ζητά και Εξεταστική
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από την πλευρά του να συγκληθεί εξεταστική επιτροπή. Στη Χ. Τρικούπη δεν λένε «όχι» στην επέκταση της χρονικής περιόδου που θα διερευνήσει το θέμα των υποκλοπών από το 2012 και εντεύθεν. Τουναντίον, συναινούν, σημειώνοντας πως καλό θα ήταν να διερευνηθούν και εκείνες οι περίοδοι.

«Αν θέλουν να μας πουν ότι υπήρχαν παρακολουθήσεις επί Νίκου Δένδια και Βασίλη Κικίλια και επί Τσίπρα-Καμμένου, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» σχολιάζουν μάλλον σκωπτικά στο ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «στη ΝΔ μάλλον επιχειρούν να λύσουν εσωκομματικά τους θέματα».

Οι προϋποθέσεις του ΠΑΣΟΚ για να συναινέσει στη διεύρυνση της περιόδου έρευνας από την Εξεταστική
Ωστόσο, για να συναινέσουν στην επέκταση της περίοδου διερεύνησης, θέτουν μια σειρά από προϋποθέσεις:

Πρώτον, να εμφανίσουν στοιχεία ότι πράγματι υπήρχαν παρακολουθήσεις εκείνες τις περιόδους διερεύνησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Όχι άλλη μια εξεταστική χωρίς νόημα», λένε συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. Παραλλήλως, επιμένουν ότι πρέπει να διερευνηθούν «οπωσδήποτε όλες οι παράμετροι που έχουν οδηγήσει στη διάθεση και χρήση του Predator, το οποίο είναι παράνομο στην Ελλάδα, για τις παρακολουθήσεις» όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.


«Παράλληλα με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, έγινε απόπειρα παγίδευσης μέσω του συστήματος Predator, ενός κακόβουλου λογισμικού που ρομποτοποιεί το κινητό υποκλέπτοντας δεδομένα και καταργώντας την ιδιωτικότητα. Δεν γίνεται να είναι απλή σύμπτωση το γεγονός ότι η ΕΥΠ και το Predator έδρασαν ταυτόχρονα. Όταν δεν επετεύχθη η μόλυνση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη μέσω του Predator, τότε δόθηκε παράταση στην παρακολούθηση από την ΕΥΠ», εξήγησε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Συνεδριάζει το Ε.Γ του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Τσίπρα
Επίσης σήμερα (πιθανόν το απόγευμα) θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επίσης επέστρεψε από την τριήμερη «απόδραση» στην Αστυπάλαια. Τα στελέχη που μετέχουν στο όργανο (Σβίγκου, Βασιλειάδης, Ηλιόπουλος, Γεροβασίλη, Αχτσιόγλου, Ξενογιαννακοπούλου και Δούρου) μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Κουμουνδούρου έχει στείλει ήδη τα «μηνύματα» της επιμένοντας όσον αφορά τη διεύρυνση της περιόδου που θα ασχοληθεί η Εξεταστική.
«Εδώ υπάρχει γεγονός και αυτό πρέπει να ερευνηθεί», τονίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για προσπάθεια συσκότισης και αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση.

«Αν στην πορεία της Εξεταστικής προκύψει κάτι για άλλη περίοδο, τότε βεβαίως αυτό να συζητηθεί και να ερευνηθεί. Αλλά εδώ έχουμε ένα σκάνδαλο που παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και εμείς θα συζητάμε για το 2012;» σημείωναν με νόημα.


Θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο τραπέζι της Κουμουνδούρου θα πέσουν όλα τα σενάρια αν και μέχρι τώρα όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο θα περιμένουν πρώτα να την δουν.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι το αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και για κλήση προκειμένου να καταθέσουν σχετικά με την υπόθεση, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και η εισαγγελέας που ενέκρινε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Σε αυτό ωστόσο που εστιάζουν και αναμένεται να ρίξουν μεγάλο βάρος είναι στη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator. Και σε αυτό θα καλέσει ο Αλέξης Τσίπρας-στις 25 Αυγούστου που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή-τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις.

Αν η ΕΥΠ νοίκιασε και χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες του Predator και αν αληθεύουν οι πληροφορίες οτι παρακολουθούνταν άλλοι 7-8 πολιτικοί.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Βροχές και καταιγίδες αύριο κυρίως στα ηπειρωτικά, πιθανές χαλαζοπτώσειςΕλλάδα

Τη Δευτέρα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, σε νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες και ενδεχομένως στα ο...

Ηχηρό μήνυμα Ρ. Μενέντεζ προς την Τουρκία: Να αλλάξει πορεία και να σταθεί το ύψος των ευθυνών της απέναντι στο ΝΑΤΟΕλλάδα

«Από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας έως την καθυστέρηση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά ότι η Τουρκ...

Δράμα: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στο όρος Φαλακρό - Τους χτύπησε κεραυνός σε ορειβατικό αγώναΕλλάδα

Λίγο πριν το τέλος του ορειβατικού αγώνα που συμμετείχαν, ξέσπασαν έντονα καιρικά φαινόμενα και ο κεραυνός χτύπησε τρεις ορειβάτες ένας εκ των οποίων έχασε τη ζωή του και ακόμα ένα...

Αλλάζει ο καιρός με βροχές, καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση της ΕΜΥΕλλάδα

Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα, Κυριακή, ο καιρός, με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, αλλά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας Μεταβολή αναμένεται ν...

ΕΟΠΥΥ: Σφοδρές αντιδράσεις για το ψαλίδι στις αποζημιώσεις των αναλώσιμων για διαβητικούςΕλλάδα

Έντονες διαμαρτυρίες και ανησυχία προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του  ΕΟΠΥΥ  που κάνει περικοπες στην αποζημίωση των αναλώσιμων υλικών που έχουν ανάγκη οι πάσχοντες από τον διαβήτη τ...

Μεταβολή του καιρού από αύριοΕλλάδα

Την Κυριακή αναμένεται μεταβολή του καιρού από τα βόρεια, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και ενδεχομέν...

“Βόμβα” Αλιβιζάτου: Μήπως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε για λογαριασμό συνυποψηφίου του;- Θέτει ζήτημα παραίτησης του πρωθυπουργούΕλλάδα

  “Τροφή” στην πολιτική αντιπαράθεση για το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών δίνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, και μάλιστα για δεύτερη φορά, με συνέντευξή του ...

Αλεξανδρούπολη: Οργή του μητροπολίτη για την «ανέμελη ενδυμασία» του αμερικανού πρέσβη, ΤσούνηΕλλάδα

Έξαλλος με την «ανέμελη θερινή ενδυμασία» του αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τζούνη κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη εμφανίζεται ο Μητροπολίτης Ανθιμος. Το επίσης καλοκαιρινό ντ...

Τραγωδία στο Γαλαξίδι: Ο 24χρονος και η 21χρονη σκοτώθηκαν για να μην πατήσουν νεκρό σκυλάκι στον δρόμοΕλλάδα

Μοιραία στάθηκε η βόλτα με το αυτοκίνητο για τον  24χρονο Παναγιώτη  και την  21χρονη Βιργινία  που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο,  στο 20 χλμ Ιτέας-Αντιρρίου κοντά σ...