ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H καταιγίδα στο Αιγαίο προκάλεσε κεραυνό με διπλό red sprite

Ένα διπλό red sprite προκλήθηκε από την καταιγίδα στο Αιγαίο, σήμερα νωρίς το βράδυ. Ο μητρικός κεραυνός που τα δημιούργησε, εντοπίστηκε στην Ικαρία.

Τη φωτογραφία του Παναγιώτη Τσούρα την οποία δημοσίεσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναδημοσίευσε και το meteo.gr σε ανάρτησή του στα social media.

Τα sprites προκαλούνται από μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις και είναι ψυχρά φαινόμενα πλάσματος που στερούνται τις θερμοκρασίες των θερμών διαύλων των τροπικών κεραυνών, έτσι ώστε να μοιάζουν περισσότερο με εκκενώσεις φθοριζόντων σωλήνων, παρά με τις εκκενώσεις κεραυνών.

Γίνονται τόσο γρήγορα που δύσκολα αποτυπώνονται με κάμερα. Συσχετίζονται με καταιγίδες, αλλά δεν γεννιούνται στα ίδια σύννεφα από τα οποία δημιουργείται η βροχή. Από απόσταση φαίνονται μικρά, αλλά δεν είναι. Έτσι, όταν το βλέπει κανείς, πιθανόν να θεωρεί πως δεν έχει μεγάλο μέγεθος αλλά έχουν διάμετρο περίπου 30 μίλια (50 χιλιόμετρα).

Η ύπαρξη των red sprites έχει αναφερθεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα, αλλά μέχρι το 1989 δεν είχαν καταγραφεί σε φωτογραφική μηχανή.

Αρχικά τεκμηριώθηκε φωτογραφικά στις 6 Ιουλίου 1989, όταν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, χρησιμοποιώντας μια βιντεοκάμερα χαμηλού φωτισμού, πήραν κατά λάθος την πρώτη εικόνα αυτού του φαινομένου. Μάλιστα, έχουν πλέον καταγραφεί και από τον Διστημικό σταθμό.

Διαβάστε επίσης

ΕΜΥ: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο – Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις τις επόμενες ώρεςΕλλάδα

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ και ο καιρός από τις επόμενες ώρες σήμερα θα παρουσιάσει επιδείνωση.   Ειδικότερα, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις ...

Το κοινό ανακοινωθέν της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτογραφίες - βίντεο)Ελλάδα

  «Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Αυτή τη ρήση του Αριστοτέλη επιβεβαιώσαμε σήμερα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Χριστοδ...

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει αίτημα για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το έγκλημα των ΤεμπώνΕλλάδα

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιεί ότι πρόκειται να καταθέσει αίτημα για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής  για το έγκλημα των Τεμπών . Αναλυτικά η ανακοί...

Κασσελάκης: Δεν θα κάνουμε πίσωΕλλάδα

«Κοινός στόχος να πάμε μπροστά την κοινωνία, την πατρίδα μας. Δεν θα κάνουμε πίσω. Ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του», είναι το μήνυμα προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έστε...