ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δ. Βίτσας: Θα πληρώσει τη σιωπή του ο Τσίπρας – Δεν θα περάσουν οι διαγραφές

«Αρκετοί από την ομάδα Κασσελάκη στο παρελθόν υπονόμευαν και εμάς και τον Αλέξη Τσίπρα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, ενώ ξεκαθάρισε πως «υπάρχει ο κίνδυνος της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ» αν και διέψευσε τα σενάρια περί σχηματισμού κόμματος τονίζοντας από την άλλη πως «αντέχω να είμαι στη μειοψηφία αλλά όχι με υποταγή».

Επιπλέον ο κ. Βίτσας αναφορικά με τη στάση του Αλέξη Τσίπρα πως «είναι μια συνειδητή επιλογή του να μιλήσει αυτή τη στιγμή. Τη θεωρώ λάθος. Μου είναι και ανεξήγητη. Δυστυχώς θα την πληρώσει αυτή την επιλογή και ο ίδιος».

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα

«Δεν περιμένω τίποτα το θεαματικό» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου διευκρινίζοντας πως επειδή είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζει θα γνωριστεί ο πρόεδρος με τα μέλη του Εκτελεστικού γραφείου και όπως τόνισε «ελπίζω ότι θα υπάρχει μια ατζέντα και για τα επείγοντα ζητήματα, όπως τη θέση που θα πάρουμε σε σχέση με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη και το δεύτερο ζήτημα που νομίζω ότι θα πρέπει να καταπιαστούν είναι τα οικονομικά ζητήματα και ιδιαίτερα τα ζητήματα της ακρίβειας και ένας προγραμματισμός για το επόμενο χρονικό διάστημα, με πρώτο ζήτημα την Κεντρική Επιτροπή στις 11 – 12 Νοεμβριου, δηλαδή αν θα γίνει, που θα γίνει κλπ».

«Τα όργανα έπρεπε να έχουν συγκληθεί πάρα πολλές φορές. Δεν έχουμε κάνει μια συνεδρίαση ή δεν έχουν γίνει σε επίπεδο οργανώσεων συνεδριάσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, πολύ περισσότερο δεν έχουν γίνει για τις δημοτικές εκλογές, ο καθένας βγαίνει και λέει τη δική του άποψη» σημείωσε υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι απόψεις των στελεχών που έχουν κάποια χρόνια μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, προσομοιάζουν. Όλοι μιλάνε για ήττα».

Αναφορικά με τη χθεσινή δημοσκόπηση που έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 12,9 ο κ. Βίτσας σημείωσε «Το είδα. Δεν είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση, αρκεί να επιμείνει στην πολιτική σου. Να μην παίξεις με επιπολαιότητες» ενώ ερωτηθείς για τις ευθύνες τόνισε χαρακτηριστικά «πως ευθυνόμαστε όλοι, γιατί πρώτα και κύρια δεν είδαμε τι γινόταν στην κοινωνία, άρα δεν ψελλίσαμε καν τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε».

Σχετικά με τις διαγραφές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε πως το να αναιρέσει την απόφαση αυτή ο πρόεδρος του κόμματος είναι «ο όρος για να μπορέσουμε να κάτσουμε να συζητήσουμε» υπογραμμίζοντας πως διαφορετικά τι να συζητήσει με τον πρόεδρο που μέσω facebook νόμιζε ότι τον διέγραψε, αλλά στην ουσία τον έστειλε στο πειθαρχικό και πρόσθεσε «ότι είμαι υπονομευτής; είπε ο Τσίπρας ότι με υπονόμευε ο Βίτσας, ο Σκουρλέτης και ο Φίλης; Δεν είπε τέτοιο πράγμα ο άνθρωπος. Θα μου πεις δεν έχει πει τίποτα…»

Ερωτηθείς για την απόσταση που κρατάει η Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «όσο περνάει ο χρόνος και να πει δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Θα έπρεπε ήδη να είχε πει. Να προστατεύσει τα στελέχη στα οποία στηρίχθηκε όλο αυτό το χρόνο. Αλλά τέλος πάντων, αν δεν το θέλει, ας μην το κάνει. Δεν είναι εκεί το θέμα. Και πάλι φίλοι είμαστε και πάλι σύντροφοι».

Αναφορικά για το εάν θα περάσουν οι διαγραφές από την Επιτροπή ανέφερε πως δεν ξέρει αλλά κατά τη γνώμη του «δεν περνάνε» ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε πως καν να μην περάσουν οι διαγραφές δεν τίθεται θέμα προέδρου με την έννοια της υπόστασης και της μη παραδοχής, αλλά με την έννοια πως ένας άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει ένα χώρο, όχι να επιβάλει τη γνώμη του, όταν στην πρώτη ουσιαστική κίνηση που κάνει ο πρόεδρος απορρίπτεται», ενώ δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης του ιδίου.

«Για να είσαι στο πειθαρχικό πρέπει να είσαι 5 χρόνια, για να γίνεις πρόεδρος μπορεί να έχεις γραφτεί και πριν ένα μήνα και για να πάρεις μέρος στις εκλογές και να ψηφίσεις αρκεί να έχεις ένα 2ευρώ. Είναι και αυτό μια από τις αντιφάσεις του καταστατικού μας».

«Ο τρόπος με τον οποίο εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι ο σωστός τρόπος. Το έχω πει και στο συνέδριο. Σηκώθηκα και κατέβασα διαφορετική πλατφόρμα εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής και του Προέδρου, στην οποία βεβαίως ο Πρόεδρος μπορεί να εκλεχθεί και είναι σωστό να εκλεχθεί από όλα τα μέλη, αλλά να υπάρχουν και κάποια όρια. Δηλαδή ο πρόεδρος να είναι κάποιο καιρό στο κόμμα και το δεύτερο κάποια στιγμή να κλείνουν οι εκλογικοί κατάλογοι του κόμματος, δεν μπορεί να έρχεται ο άλλος και εκείνη την ώρα να δίνει δύο ευρώ και να γίνεται μέλος του κόμματος. Υπήρξαν διάφορα πράγματα που θα έλεγα γελοία. Δεν είχαμε συνηθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει γελοιότητες» φέρνοντας παράδειγμα ένα περιστατικό από την ημέρα των εκλογών που ένα νέο μέλος ψήφισε και βγήκε από το εκλογικό τμήμα ρώτησε πού γράφονται. «Αυτό δεν είναι γελοίο; Η’ κάποιος είναι από το Περιστέρι και πηγαίνει και ψηφίζει στο Χαϊδάρι. Δεν σου προκαλεί υποψίες;»

Αναφορικά με το εάν υπήρξαν παρεμβάσεις για να βγει ο κύριος Κασσελάκης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «ότι κινητοποιήθηκαν κάποια κέντρα υπέρ του Κασσελάκη είναι σίγουρο. Εμένα, αν θέλετε η βαθύτερη ανησυχία μου, η βαθύτερη σκέψη μου είναι πώς μπορώ να συμβιώσω πολιτικά με κάποιους ανθρώπους – και δεν μιλάω για τον Κασελάκη – οι οποίοι ψήφισαν έναν άνθρωπο τον οποίο πριν ένα μήνα δεν τον ήξεραν ότι υπάρχει. Αν στα πολιτικά κόμματα αρχίζουμε και ψηφίζουμε με τρόπο που δεν υπάρχει όλα τότε είναι τυχαία. Αρα είναι σωστή η πρόταση που είχε κάνει κάποια στιγμή ο Καμμένος να εκλέγεται η ηγεσία δια κληρώσεως».

Ερωτηθείς για τις φήμες σχηματισμού νέου κόμματος ο κ. Βίτσας τόνισε πως «νέο κόμμα δεν έχουμε ετοιμάσει ακόμα, δίνουμε τη μάχη μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ» ενώ πρόσθεσε αναφερόμενος στον κύκλο συνεργατών του νέου προέδρου πως «αρκετοί από αυτούς ήταν στην ομάδα υπονόμευσης των άλλων συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ – εμάς τους τρεις και κάποιους άλλους – και κατά τη γνώμη μου και υπονόμευσης του Τσίπρα. Δηλαδή ο τρόπος που λειτουργούσαν ιδιαίτερα μέσω facebook ή μέσω twitter που ήταν έξω από το ήθος της Αριστεράς. Ότι να φύγετε, να πάτε στο σπίτι σας, είστε πολύ μεγάλοι σε ηλικία κλπ» υπογραμμίζοντας πως έχει αποδείξεις και κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις με επιχειρήματα πεζοδρομίου, με υβριστικά επιχειρήματα απαντώντας θετικά στο εάν λειτουργούσαν μετά από εντολές.

«Πως αυτή η ομάδα λοιπόν είναι πλέον η ομάδα του κυρίου Κασελάκη και θεωρούν μάλιστα ότι είναι και πλειοψηφία. Κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερα στο λειτουργούν κόμμα είναι φαιδρά μειοψηφία αυτοί που είναι γύρω από τον Κασελάκη» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.

«Για ποιο λόγο παίρνουν αποφάσεις στην Πολιτική Γραμματεία στην ουσία με το κόμμα μοιρασμένο στα δύο. Λυπάμαι αρκετούς συντρόφους που είναι στην Πολιτική Γραμματεία, που η συνείδησή τους τους λέει ότι μπορούν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Ποτέ άλλοτε δεν το κάνανε γιατί πρόκειται για αξιόλογους συντρόφους που έχουν πάρει μέρος σε μάχες».

«Ανησυχώ όταν στην Αριστερά υπάρχουν τέτοια ζητήματα, τέτοιες ομάδες. Τέτοιες ομάδες μας οδήγησαν στη μεγάλη διάσπαση του ’68» σημείωσε ο κ. Βίτσας ενώ ερωτηθείς για ένα σενάριο διάσπασης απάντησε θετικά λέγοντας πως «υπάρχει ο κίνδυνος της διάσπασης. Τώρα αν θα είναι το ’68 ή αν θα είναι του ’90 ή θα έχει δικά της χαρακτηριστικά».

«Το βασικό βέβαια πρώτα απ όλα είναι να την αποφύγουμε. Και το βασικό για να την αποφύγουμε είναι να συζητήσουμε. Μάλιστα με ανοιχτή καρδιά. Και να μην κρυβόμαστε και να μην κρυβόμαστε, θα απευθύνω και στους συντρόφους που δεν μιλάνε καθόλου, απλά καταλαμβάνουν θέσεις. Δεν το περίμενα ποτέ από κάποιους» ενώ σχολιάζοντας τον κ. Τσίπρα σημείωσε πως «είναι μια συνειδητή επιλογή του να μιλήσει αυτή τη στιγμή. Τη θεωρώ λάθος. Μου είναι και ανεξήγητη. Δυστυχώς θα την πληρώσει αυτή την επιλογή και ο ίδιος. Δηλαδή με την έννοια ότι η πολύ καλή του φήμη θα έχει τρωθεί όσο αυτό καθυστερεί, αλλά είναι δική του επιλογή και δικό του δικαίωμα».

Ερωτηθείς στο εάν σκοπεύει να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «Η κατ αρχήν πρόθεση είναι όχι. Θα πρέπει να υπάρχει και χώρος που να λειτουργήσω και να λειτουργήσω δημοκρατικά. Αντέχω να είμαι στη μειοψηφία αλλά όχι με υποταγή».

 

Διαβάστε επίσης

Καζαντζάκης: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο πιο μεταφρασμένος σύγχρονος έλληνας συγγραφέαςΕλλάδα

Σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία εβδομήντα τεσσάρων χρόνων, πεθαίνει ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης   Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, πρ...

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους στη Μέση ΑνατολήΕλλάδα

Την προτροπή να προσευχηθούμε για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή απηύθυνε στους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίο...

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στ. Κασσελάκη – Ποια ζητήματα θα συζητηθούνΕλλάδα

Σε τροχιά εσωκομματικής σύγκρουσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ , ενώ σήμερα, έπειτα από πολυήμερη απουσία του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη , συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματο...

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης – Τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής και οι θέσεις του πρωθυπουργούΕλλάδα

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027, η συνεχιζόμενη στήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία , οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή , αλλά και το Μεταναστ...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού: Πού αναμένονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζιΕλλάδα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 25-10-2023/1100 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσι...

Μητσοτάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής σε πολλούς τομείςΕλλάδα

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο δημόσιας πολιτικής σε διάφορους τομείς» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευ...

Πότε θα αλλάξει η ώραΕλλάδα

Σε λίγες μέρες αλλάζει η ώρα  και περνάμε στη χειμερινή. Συγκεκριμένα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στις  29 Οκτωβρίου 2023  δηλαδή, θα γυρίσουμε τους  δείκτες των ρολογιών...

Υπουργείο Παιδείας: Προσλήψεις 2.763 αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών για το 2023-24Ελλάδα

Η πρόσληψη 2.763 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως αναπληρωτών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδεία...

Αλλαγές στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Διευθύντρια “Αυγής” η Βούλα Κεχαγιά, διευθυντής “Στο Κόκκινο” ο Αδάμ ΓιαννίκοςΕλλάδα

Εξελίξεις υπάρχουν στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς ανακοινώθηκε το νέο διοικητικό σχήμα. Ο Αδάμ Γιαννίκος είναι ο νέος διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού στο Κόκκινο 105.5, στην Αυγή ...