ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσίμπημα καφέ αράχνης: Οι επιπλοκές που προκάλεσαν τον θάνατο του 48χρονου στην Ηλεία

Το τσίμπημα (δήγμα) καφέ αράχνης φαίνεται ως πιθανότερη αιτία για τον θάνατο του 48χρονου άνδρα στον Πύργο, σύμφωνα με δηλώσεις στο Star της διευθύντριας χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελικής Σαραντοπούλου. «Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Από τις περιγραφές θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης» ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και protothema.gr, ο άνδρας δέχθηκε το τσίμπημα την Κυριακή, χωρίς να γίνει αντιληπτό. Τη Δευτέρα ένιωσε αδιαθεσία και απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο Πύργου. Η επιδείνωση της κατάστασής του και οι αφόρητοι πόνοι τον οδήγησαν το μεσημέρι Τρίτης στο Νοσοκομείο Πύργου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν φλεγμονή στο πόδι. Την Τετάρτη διασωληνώθηκε και χθες μεσημέρι απεβίωσε. Σήμερα αναμένεται η ιατροδικαστική εξέταση.

Τσίμπημα καφέ αράχνης - συμπτώματα

«Το δήγμα της καφέ αράχνης είναι δερμονεκρωτικό, προκαλεί δηλαδή συμπτώματα που μοιάζουν -να πούμε απλουστευτικά- με γάγγραινα» εξηγεί στο ygeiamou.gr και protothema.gr ο Δρ Θεόδωρος Σταθάκης, Ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ).

Η εμφάνιση νεκρωτικής δερματικής βλάβης (νεκρωτικός αραχνιδισμός) είναι η αντίδραση στο δηλητήριο της αράχνης, «για το οποίο δεν υπάρχει αντίδοτο» αναφέρει ο κ. Σταθάκης. Πέρα από τις νεκρωτικές βλάβες, στα τοπικά συμπτώματα από το τσίμπημα καφέ αράχνης περιλαμβάνονται κοκκινίλα (ερύθημα), οίδημα και φουσκάλες με υγρό (πομφόλυγα) ενώ στα συστηματικά πονοκέφαλος, πυρετός, αρθραλγίες, εξάνθημα, έμετος, υπόταση, σπασμοί κ.α..

Σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), τα τοπικά νεκρωτικά στοιχεία εμφανίζονται νωρίς, στις 12-24 ώρες, ενώ τα συστηματικά συμπτώματα μετά τη δεύτερη-τρίτη ημέρα. Το σημείο του τσιμπήματος είναι σοβαρός παράγοντας για την εμφάνιση επιπλοκών: λεμφαγγειίτιδα ή κυτταρίτιδα, επώδυνη βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος και των μαλακών μορίων, όταν εντοπίζεται σε περιοχή με λίγο υποδόριο ιστό, βαθιά νεκρωτικά έλκη όταν εντοπίζεται σε περιοχές με πλούσιο λιπώδη ιστό, όπως κοιλιά, γλουτοί, και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση όταν εντοπίζονται στο πρόσωπο και τα δάκτυλα.

Εάν παρουσιαστούν συμπτώματα είναι αναγκαία η άμεση ιατρική φροντίδα. Ωστόσο οι πρώτες βοήθειες είναι σημαντικές και περιλαμβάνουν ψυχρά επιθέματα με κρύο νερό, τα οποία ελαττώνουν τη δράση του βασικού συστατικού του δηλητηρίου και περιορίζουν την εξέλιξη της νέκρωσης.

Καφέ αράχνη στην Ελλάδα

Η καφέ αράχνη (ή καστανός ερημίτης) μαζί με ένα είδος μεσογειακής μαύρης χήρας είναι τα δύο θανατηφόρα είδη αράχνης που απαντώνται στην Ελλάδα, εξηγεί ο κ. Σταθάκης και διευκρινίζει ότι δεν είναι επιθετικά. «Μπορεί να πιάσει κάποιος την αράχνη κάνοντας μια δουλειά, π.χ. να σηκώσει κάτι».

Σε αντίθεση με τη μαύρη χήρα, που απαντάται σε εξωτερικά περιβάλλοντα, η καφέ αράχνη βρίσκεται κυρίως σε υπόγεια, παλιά κτίρια, σκάλες, σοφίτες, σκάλες ή κάτω από έπιπλα, συστήνεται επομένως η χρήση γαντιών όταν γίνονται δουλειές σε τέτοια μέρη, εξηγεί ο ειδικός.

Σύμφωνα με δημοσίευση στην Ελληνική Επιθεώρηση Δερματολογίας, το επιστημονικό περιοδικό της ΕΔΑΕ, δεν υπάρχουν στοιχεία για τα τσιμπήματα αραχνών στην Ελλάδα. Παλαιότερες εντομολογικές μελέτες έχουν εντοπίσει το είδος σε πολλές περιοχές της Κρήτης, όπου έχει ενοχοποιηθεί για πολλά περιστατικά νεκρωτικού αραχνιδισμού.

Μέτρα προστασίας

«Οι αράχνες παρουσιάζουν εντονότερη δραστηριότητα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο» εξηγεί ο κ. Σταθάκης. Τα τσιμπήματα από καφέ αράχνες είναι συχνότερα το καλοκαίρι και δη κατά τη μετάβαση από την άνοιξη, οπότε φοράμε ρούχα που ήταν αποθηκευμένα ή ανοίγουμε κουτιά με αποθηκευμένα είδη.

Συνεπώς, κουτιά και αποθηκευμένα αντικείμενα πρέπει να φυλάσσονται κλειστά, ενδύματα να μη αφήνονται στο έδαφος, ενώ γάντια κήπου, παπούτσια και αποθηκευμένα ρούχα πρέπει να τινάζονται πριν την εφαρμογή τους.

Ο φωτισμός του χώρου ή ο θόρυβος μπορούν επίσης να τρομάξουν τις αράχνες.

Διαβάστε επίσης

Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Πότε έρχεται σε δημόσια διαβούλευσηΕλλάδα

  Σε δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο έρχεται, μετά από 17 χρόνια, ο νέος  Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) , δεδομένου ότι είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού και τη...

Σπάρτη: Συνελήφθη για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της ανήλικης κόρης τουΕλλάδα

Για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της ανήλικης κόρης του συνέλαβαν το πρωί της Παρασκευής τον πατέρα της στην Σπάρτη αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας. Σε βάρος του σχηματίσ...

Χαλκιδική: Αρχιπυροσβέστης και πρώην αστυνομικός σε κύκλωμα ναρκωτικώνΕλλάδα

Θα μπορούσε να θυμίζει και παλιό ανέκδοτο…. «Μια φορά ήταν ένας Αρχιπυροσβέστης, ένας πρώην αστυνομικός, ένας εν ενεργεία αστυνομικός και δυο ιδιώτες». Όμως η υπόθεση που εξιχνίασε...

Πυρκαγιά από ανατροπή βυτιοφόρου οχήματος στην Αθηνών-Κορίνθου - Κυκλοφοριακές ρυθμίσειςΕλλάδα

Στο νοσοκομείο Κορίνθου μεταφέρθηκε ο οδηγός του βυτιοφόρου οχήματος που ανετράπη σήμερα στο 56ο χλμ Αθηνών-Κορίνθου της Ολυμπίας Οδού. Ο οδηγός είναι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής...

Χωρίς ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς πέρασε η νύχτα στο νότιο Ρέθυμνο – Ενισχυμένες δυνάμεις στην περιοχήΕλλάδα

  Μια σαφώς καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Αμαρι στο νότιο Ρέθυμνο και μέχρι καίει δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρ...

Ενισχύονται οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά στο Ρέθυμνο - Στην περιοχή ο ΚικίλιαςΕλλάδα

Σε εξέλιξη είναι φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Ειδικότερα, λίγο πριν τις 15.30 το κύριο μέτωπο είναι ανατολικά της Αγίας Παρασκευής προς Βαθιακό.   Στη...

Πυρκαγιά στη Βάρη: Προφυλακίστηκε ο 66χρονος εμπρηστής, πρώην καθηγητής στη σχολή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.Ελλάδα

  Προφυλακίστηκε ο 66χρονος εμπρηστής, καθηγητής στη σχολή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που συνελήφθη για τις πυρκαγιές στην περιοχή Χέρωμα στη Βάρη Αττικής πριν από περίπου ένα μήνα. Σύ...