Δρομολόγια πλοίων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα άλλα - Άρθρο του Ν. Μανωλάκου

Η τουριστική περίοδος είναι προ των πυλών αλλά για το πως αυτή θα εξελιχθεί, ουδείς μπορεί να δώσει ασφαλή απάντηση.

 

Γράφει ο Νικόλαος Μανωλάκος* - 


Για την Ελλάδα, που το ΑΕΠ της εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα έσοδα του τουρισμού, το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Όμως η επιλογή της χώρας, στην οποία ο τουρίστας θα πάει για τις διακοπές του, περνάει από μια νέα παράμετρο, η οποία δεν υπήρχε μέχρι τώρα κι αυτή είναι η προστασία της υγείας του. Και δεν θα είναι μία παράμετρος, αλλά η πρώτη ,δηλαδή αυτή που θα γείρει την πλάστιγγα στο να διαλέξει την μία ή την άλλη χώρα.
Η Ελλάδα, έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει αυτό το στοίχημα και να συνδυάζει φέτος έναν εξαιρετικό προορισμό, με ένα παραδοσιακά φιλόξενο DNA, μα πάνω απ’ όλα έναν ασφαλή προορισμό.
Με την Αθήνα να διαβάζει καταρχήν θετικά, τις κατευθύνσεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το βάρος πέφτει στην υιοθέτηση εκείνης της στρατηγικής, η οποία θα παρέχει τα απαραίτητα καύσιμα στη βαριά βιομηχανία της χώρας, σε μία χρονιά που τουριστικά παραμένει "αχαρτογράφητη".
Και αυτό γιατί μπορεί μεν η πρώτη εντύπωση να είναι θετική, όμως οι συστάσεις και οι οδηγίες που έδωσε η Ευρώπη μέσα από το πολυσέλιδο τουριστικό της πλάνο, δεν παύουν να εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των χωρών για να τις ακολουθήσουν και δεν δεσμεύουν καμία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ο δρόμος από τις συστάσεις έως τις πράξεις, αναμένεται να είναι μακρύς με την απόσταση να πρέπει να καλυφθεί σε εθνικό επίπεδο, διανύοντας κυριολεκτικά έναν μαραθώνιο.
Η Ευρώπη, παρά τις αντιδράσεις της Ιταλίας, επιβράβευσε τις χώρες, που έχουν μικρό αριθμό θυμάτων, προτείνοντας την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ τους, πράμα που θα επιτρέψει να σχεδιάσουμε καλύτερα την επόμενη μέρα για τον τουρισμό.

Αν η χώρα μας λοιπόν επιθυμεί να λάβει -από την κατά πολύ μικρότερη πίτα του τουρισμού φέτος- ένα μεγάλο μερίδιο, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διμερείς συμφωνίες με όσες χώρες τήρησαν τους κανόνες προστασίας και κατέγραψαν χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων. Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο, καθόσον αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις από την Ισπανία και την Ιταλία, που σημαίνει ότι απαιτούνται ιδιαιτέρως λεπτοί χειρισμοί, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα και το αλληλένδετο των διεθνών σχέσεων

 

Το προσεχές σαββατοκύριακο λοιπόν, αναμένεται να λάβουν σάρκα και οστά οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου, στην εποχή του κορωνοϊού και είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε.


Γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από το ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα εγκαίρως, που μας κατέστησε αυτή τη στιγμή νούμερο ένα προορισμό στην Ευρώπη, έχει ήδη καταρτίσει το εθνικό σχέδιο τουρισμού με μέτρα ενιαία, ρεαλιστικά και βιώσιμα.

 

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από τα άλλα. Το ξέρουμε όλοι. Είναι σαφές ότι ο τουριστικός κλάδος θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στα νέα υγειονομικά δεδομένα, τουλάχιστον για φέτος, μια και μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά ο κορωνοϊός, απ΄ ότι φαίνεται, θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμα.

 

Όμως έχουμε καταφέρει κάτι μοναδικό…
Πριν από λίγα χρόνια αντιμετωπιζόμασταν ως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και τώρα θεωρούμαστε ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα διαχείρισης της πανδημίας στον κόσμο. Και αυτό, πρέπει να μας κάνει όλους πολύ υπερήφανους.

 

Όπως όλοι ξέρετε, κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες. Μέσα από αυτή την κρίση μπορεί να δημιουργηθεί μία τεράστια ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό, διαμορφώνοντας την καλύτερη δυνατή στρατηγική, μετριάζοντας τις φετινές απώλειες και βάζοντας τα θεμέλια για μία πολύ επιτυχημένη τουριστική σεζόν, παρακαταθήκη όχι μόνο για το 2021 αλλά για πάντα.

 

 

Νίκος Μανωλάκος
Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Δκτης ΑΣΔΕΝ
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

H κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου, τα καταστήματα εστίασης, καφέ κλ...

image descriptionΕλλάδα

  Ανοιξαν από σήμερα οι παραλίες της χώρας και αναμένεται να πλημμυρίσουν από κόσμο, καθώς ο καύσωνας έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα, με την θερμοκρασία να αγγίζει κατά τόπους ακόμα κ...

image descriptionΕλλάδα

«Με τη σημερινή Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά την κλιμακούμενη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκία...

image descriptionΕλλάδα

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.   «Κρατήσαμε την κυκλοφορί...