ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στέφανος Κασσελάκης: Επιμένει στο ερωτηματολόγιο παρά τις αντιδράσεις - Πυρ ομαδόν από Γεροβασίλη, Σπίρτζη, Ρήγα, Νοτοπούλου

Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Η Γεροβασίλη κάνει λόγο για «διάλυση του κόμματος που έφτιαξε ο Τσίπρας» - «Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος» λέει ο Σπίρτζης - Αιχμηρή απάντηση της Τζάκρη

 
Σε «μύλο» έχει μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση από τον Στέφανο Κασσελάκη του ερωτηματολογίου στο iSYRIZA που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή ονόματος και λογοτύπου στο κόμμα, πέντε μέρες μάλιστα πριν το συνέδριο.

Ακολούθησαν πύρινες δηλώσεις από εξέχοντα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία άδειαζαν τον πρόεδρο του κόμματος, όπως η κυρία Γεροβασίλη και οι Σπίρτζης και Ρήγας και μία απάντηση της γραμματέως της ΚΟ, κυρίας Τζάκρη η οποία μιλά για αρχηγίσκους.

 
Λίγη ώρα αργότερα με ανάρτησή του στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε καλώντας όλους να μπουν στο ερωτηματολόγιο προκειμένου να «να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου». «Ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει "αλλάξτε τα όλα"», τονίζει στην ανάρτηση - απάντηση του ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο», τονίζει και προσθέτει πως «οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».

Η ανάρτησή του:
 
 
Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη

«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία.

Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα».

Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο https://isyriza.gr/preconference_survey_form . Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας. Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».

Άδειασμα από Γεροβασίλη, Σπίρτζη, Ρήγα - Για αρχηγίσκους μιλά η Τζάκρη

Εν τω μεταξύ, πυρά εξαπέλυσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ερωτηματολόγιο του Στέφανο Κασσελάκη στο iSYRIZA.

Στο πλαίσιο αυτό, άμεση απάντηση ήρθε από τη βουλευτή και γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη η οποία τονίζει πως «δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων». Παράλληλα ανεβάζοντας τους τόνους κάνει λόγο για αρχηγίσκους. «Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων» λέει χαρακτηριστικά.

Ο χορός των αντιδράσεων

Την αρχή έκανε η Όλγα Γεροβασίλη η οποία εκφράζει την έκπληξή της για την κίνηση αυτή εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη, ζητά την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, «πριν από τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

 
 

Ολόκληρη η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος.

Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω.

Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ' όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίθεση και από Σπίρτζη

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που απέστειλε -μέσω του iSyriza- στα μέλη του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης με αίτημα το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και δομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Σπίρτζης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. Όπως διευκρίνισε τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λήξει στο προηγούμενο συνέδριο, σημειώνοντας πως τα ταυτοτικά ζητήματα δεν λήγουν με το ποιος είναι πρόεδρος, αλλά στο συνέδριο.
 
 

Όπως τονίζει, «ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος». Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην συνέχεια σε ανάρτησή του δημοσιεύει το καταστατικό μιλώντας για μάχες οι οποίες κερδήθηκαν για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κόμμα των μελών ενώ όπως λέει δεν γίνεται τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων να μην γνωρίζουν το καταστατικό του κόμματος σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «συμβάλουμε σε ένα οργανωτικό χάος, στην αποσυσπείρωση και σε μια περαιτέρω φθίνουσα πορεία, χωρίς σοβαρότητα».
 

Η ανάρτηση του Χρήστου Σπίρτζη:

«Θα θυμόμαστε όλοι όσοι συμμετείχαμε στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις μάχες που δώσαμε και κερδήθηκαν για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κόμμα των μελών, στην αυθεντική έκφραση της γνώμης τους και στην συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος μας στην διαμόρφωση των θέσεων, της πολιτικής αλλά και της λειτουργίας. Κατανοώ να μην γνωρίζουν οι πολίτες το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του κόμματος μας https://www.syriza.gr/page/katastatiko.html

»Είναι όμως ασυνήθιστο και ταυτόχρονα τραγικό για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας να μην το γνωρίζουν τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων και μάλιστα με διακριτό ρόλο. Να μην γνωρίζουν τις διαδικασίες αλλά και ότι τα ίδια τα μέλη μπορούν να θέτουν τα ζητήματα που εκείνα θέλουν και να αποφασίζουν γι’ αυτά, μέσα από έναν δημοκρατικότατο διάλογο και θεσμοθετημένες διαδικασίες απόφασης και όχι δημοσκοπικής καταγραφής. Για να δώσουμε λοιπόν φωνή στα μέλη μας αλλά και στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδημοσιεύω τα αντίστοιχα άρθρα του καταστατικού μας, που οφείλουμε όλοι να τηρούμε και να γνωρίζουμε, υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας… Διαφορετικά συμβάλουμε σε ένα οργανωτικό χάος, στην αποσυσπείρωση και σε μια περαιτέρω φθίνουσα πορεία, χωρίς σοβαρότητα».

Ο Κασσελάκης οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση, λέει ο Ρήγας

Μετά τις προηγούμενες αντιδράσεις τοποθετήθηκε και το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, ο οποίος στις εσωκομματικές διαδικασίες είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη. «Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε», σημειώνει μεταξύ άλλων.
 
 

 Ολόκληρη η δήλωση του Πάνου Ρήγα:

«Πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες. Είναι αλήθεια πως μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος, του Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι μη σεβόμενοι δημοκρατικές διαδικασίες αποχώρησαν λοιδωρώντας τον πρόεδρο Στέφανο Κασελάκη. Άλλοι λίγες μέρες πριν το συνέδριο ανοίγουν συζήτηση για συμμαχίες και θέματα στρατηγικής που θα έπρεπε να τεθούν στο συνέδριο.

Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε.
Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση.

Σήμερα μάλιστα που η πολιτική της ΝΔ καταστρέφει την κοινωνία, που με αυταρχικές μεθόδους αντιμετωπίζει αγρότες και φοιτητές , που παραβιάζει το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα. ΥΓ. Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 1989. Όπως πάντα έτσι και τώρα θα στηρίξω την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις αγωνίες των χιλιάδων συντρόφων μακριά από προσωπικές στρατηγικές».

Απάντηση από Τζάκρη που μιλά για αρχηγίσκους

Στο πλαίσιο αυτό, άμεση απάντηση ήρθε από τη βουλευτή και γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη η οποία τονίζει πως «δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων». Παράλληλα ανεβάζοντας τους τόνους κάνει λόγο για αρχηγίσκους. «Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων» λέει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση της Θ. Τζάκρη στο avgi.gr

«Δεν έχουν περάσει ούτε έξι (6) μήνες από την εντολή των πολλών κι απλών στις 24 Σεπτεμβρίου 2023: "ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ!". Η επιταγή αυτή μορφοποίησε το βοών αίτημα ενός χώρου περήφανου που πάντοτε επωμίστηκε τη σωτηρία του λαού και της πατρίδας.  Ενός χώρου που συχνά αντιμετώπισε την εχθρότητα του πλέον οπισθοδρομικού κατεστημένου με προσπάθειες εξόντωσης. Μιλώ για την δημοκρατική παράταξη και τη δεξιά!

Εμείς που μάθαμε τον τελευταίο μισό αιώνα να θεωρούμε φυσική θέση της δεξιάς το χρονοντούλαπο, βρίσκουμε τελείως αφύσικο το σημερινό τοπίο δεξιάς κυριαρχίας, απότοκο μιας διαδρομής συνεχούς επταετούς πτώσης.

Στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων.

Κάνω λοιπόν έκκληση προς όλες κι όλους: Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Η Κασσιμάτη στηρίζει Κασσελάκη και απαντά στη Γεροβασίλη

Την ίδια ώρα, θέση στην αντιπαράθεση παίρνει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη η οποία τονίζει πως ο λόγος ανήκει πρώτα στα μέλη και όχι στη συλλογική ηγεσία σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του κόμματος δικαιούται να προσκαλεί τα Μέλη να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτήν την πορεία και μέσω #iSYRIZA. 


 
Ολόκληρη η ανάρτηση της Νίνας Κασιμάτη

«Για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα πρέπει να επανιδρυθεί και ο Πρόεδρος σ. Στέφανος Κασσελάκης δικαιούται να προσκαλεί τα Μέλη να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτήν την πορεία και μέσω #iSYRIZA. Γιατί το κόμμα και ο λόγος ανήκει πρώτα στα Μέλη —όχι στη συλλογική ηγεσία που δεν ανέλαβε καμία ευθύνη μέχρι σήμερα και, προκειμένου για τη διατήρηση του εσωκομματικού status quo, θέλει να επαναλαμβάνεται επίμονα η πεπατημένη που μας οδήγησε στο 17% και παρακάτω…

Επειδή λοιπόν οι απόψεις είναι ελεύθερες, αλλά τα γεγονότα ιερά, αυτά συνοπτικά έχουν ως εξής:
1. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σ. Στέφανος Κασσελάκης έλαβε εντολή ηγεσίας του κόμματος από τα χιλιάδες μέλη. Από τους πολίτες δηλαδή, που πείστηκαν από την υποψηφιότητά του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια χαμένη υπόθεση και τελικά προσήλθαν στην κάλπη για να τον υπερψηφίσουν ως νέο και αξιόπιστο πρόσωπο και για να ανατάξουμε μαζί τους, όπως ο ίδιος είχε δεσμευθεί, με τρόπο διαφανή, δημοκρατικό, συντεταγμένο και συλλογικό, ένα κόμμα σε μεγάλη πτωτική φορά ήδη τον Σεπτέμβριο ‘23, αφού προηγουμένως είχε αυτό αποδοκιμαστεί ηχηρά, χάνοντας το 1/2 της εκλογικής του δύναμης πρωτοφανώς από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

2. Ο σ. Αλέξης Τσίπρας, δεν «παρέδωσε στον διάδοχό του». Με αίσθημα αξιοπρέπειας παραιτήθηκε τον Ιούνιο ‘23 στην Εκτελεστική Γραμματεία και στη συνέχεια, ολομόναχος, μέσα από μια παγωμένη αίθουσα στο Ζάππειο μίλησε στο πανελλήνιο, καθώς και στα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για έναν ιστορικό κύκλο του κόμματος «που έχει πια κλείσει», μεταξύ άλλων καλώντας μας: «να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μία μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε είναι άμεση προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα».

3. Τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή, από τον Ιούλιο του 2023 α ρ ν ή θ η κ α ν μετά από ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία την άμεση διεξαγωγή συνεδρίου και τον εσωκομματικό διάλογο για τα αίτια της ήττας, που θα λειτουργούσε ως γνώμων και θα επέτρεπε την εξαγωγή χρήσιμων και ασφαλών συλλογικών συμπερασμάτων για τον ιδεολογικοπολιτικό επανακαθορισμό της πορείας και της ταυτότητας του νέου ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι προτάχθηκε η ονοματολογία αντί της Πολιτικής.

Ο Πρόεδρος τώρα και ενόψει του 4ου Συνεδρίου απευθύνει νέο ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία, τα μέλη μας αλλά και όσους θέλουν να γίνουν μέλη, να διαμορφώσουμε από κοινού, από τα κάτω, τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που θα εκφράσει τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου, τις ελπίδες και την προοπτική του ελληνικού λαού.

Συμμετέχουμε όλες, όλοι, όλ@ μπαίνοντας στον iSYRIZA.
Νίνα Γ. Κασιμάτη
Βουλευτής Β’ Πειραιά
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (Οκτ. ‘23)»

Η ανάρτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου 

Θέση στον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει πήρε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου στηρίζοντας εμμέσως τις θέσεις που εξέφρασε η Όλγα Γεροβασίλη

Σε αυτήν αναφέρει μεταξύ άλλων, τονίζει ότι το συνέδριο αποτελεί το ανώτατο όργανο του κόμματος, ενώ τονίζει ότι καμία διαδικασία όσο σοβαρά θέματα και έαν εισάγει δεν μπορεί να το υποκαταστήσει. «Το καταστατικό ενός κόμματος είναι και το σύνταγμα του», αναφέρει η κ. Νοτοπούλου.

Η ανάρτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου 

Πολλές φορές «η σιωπή είναι χρυσός» αλλά στην πολιτική τις περισσότερες είναι απλά βολική.
Σήμερα, ως μέλος της ΠΓ, αισθάνομαι την ευθύνη απέναντι στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που από τις εκλογές και μετά τους έχουμε δημιουργήσει ένα παρατεταμένο πολιτικό vertigo, να τοποθετηθώ.

Είναι η ευθύνη για την ενότητα του πολιτικού μας χώρου και την πολιτική μας ομοψυχία.
Μετά τις εθνικές εκλογές περάσαμε σε δίνη πολιτικών αναταράξεων.
Σήμερα φοβάμαι ότι πέφτουμε σε πολιτικό κενό.
Ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ανέλαβε με εντολή από τη βάση να διαφυλάξει την ενότητα, να διασφαλίσει τη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των καταστατικών μας θέσεων για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη του ελληνικού λαού για προοδευτική διέξοδο στην κρίση.

Το συνέδριο αποτελεί το ανώτατο όργανο του κόμματος.

Καμία διαδικασία όσο σοβαρά θέματα και εάν εισάγει, δε μπορεί να το υποκαταστήσει. Το καταστατικό ενός κόμματος είναι το «Σύνταγμα» του κόμματος.
Μόλις 5 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, με τη χθεσινή πρωτοβουλία του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, επιχειρείται να εισαχθούν θέματα καταστατικού/ταυτοτικού χαρακτήρα -θέματα που δεν αφορούν το επερχόμενο συνέδριο- με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται το κλίμα συσπείρωσης και ενότητας που είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η καταστρατήγηση της αρχής της συλλογικής πολιτικής λειτουργίας και η εργαλειοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-έξω από συντεταγμένες πολιτικές διαδικασίες που δίνουν πραγματική φωνή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστούν χώρο πραγματικού διαλόγου και ουσιαστικής συμμετοχής- συνιστά αμφισβήτηση της ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα των μελών.
Αυτήν την κρίσιμη ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στην ενότητα του κόμματος και στην ανάγκη του ελληνικού λαού για προοδευτική διέξοδο απέναντι στην συντηρητική παράταξη,
οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση σύγκληση της ΠΓ, της ΚΕ, της ΚΟΕΣ.
Όσα συζητήσαμε σήμερα στο ΚΟΚΚΙΝΟ με τη Ντίνα Μπατζιά Απόλυτος αιφνιδιασμός στον ΣΥΡΙΖΑ από το ερωτηματολόγιο

Εν τω μεταξύ, αποσβολωμένα παραμένουν τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά την ανάγνωση του ερωτηματολογίου που απέστειλε χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης προς τα κομματικά μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας τους, μεταξύ άλλων, να αξιολογήσουν τις δομές και τα κομματικά όργανα, αλλά και να τοποθετηθούν για την γραφιστική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Συγκεκριμένα, στο ερωτηματολόγιο, τίθενται, μεταξύ άλλων ερωτήματα προς τη βάση με ζητούμενο τη δημόσια εικόνα του κόμματος, όπως εάν «επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει όνομα» ή αντιστοίχως ένα «επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει λογότυπο» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ερωτήματα με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, όπως για παράδειγμα εάν ο «ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί ως Κεντροαριστερά ή ως Αριστερά», ζήτημα που απασχολεί πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα τις εσωκομματικές συζητήσεις.

Πάντως, η εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, αλλά και οι «ανταρσίες» των Παύλου Πολάκη, Όθωνα Ηλιόπουλου και Νίνας Κασιμάτη απέναντι στην κομματική γραμμή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν είχαν απαντηθεί μέχρι χθες το πρωί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Συνεπώς, τόσο το περιεχόμενο της χθεσινής ανάρτησης του κ. Κασσελάκη, στην οποία ανέφερε πως «θα αλλάξουν πάρα πολλά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει με το συνέδριό μας, την επόμενη εβδομάδα», όσο και τα ίδια τα ερωτήματά του προς την κομματική βάση σκόρπισαν αμηχανία στους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως προς το διακύβευμα του 4ου Συνεδρίου του κόμματος, που ξεκινά το απόγευμα της Πέμπτης, 22 Φεβρουαρίου.

Το ερωτηματολόγιο
syriza-1
syriza-2

Και αυτό, γιατί ο προσυνεδριακός διάλογος, αλλά και η προετοιμασία του Συνεδρίου σε επίπεδο θέσεων είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες τριβές, ενώ σε διαφορετικό κλίμα αναμένεται να συνεδριάσει πλέον, στις 6 αύριο το απόγευμα η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), για να περιγράψει τον οδικό χάρτη των τελευταίων ημερών, προς το Συνέδριο.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έκρυβαν, άλλωστε, χθες αργά το βράδυ τη δυσφορία τους αναφορικά με το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου, το οποίο «στερείται κομματικής νομιμοποίησης», όπως σχολίαζαν. Από μέρους της Κουμουνδούρου, ωστόσο, διευκρινίστηκε πως το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου δεν αφορά το 4ο Συνέδριο του κόμματος, αλλά τις ευρύτερες αλλαγές που επιθυμεί να εισάγει ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα, για να προσθέσουν πως η εισήγηση του Προέδρου στη διάρκεια του Συνεδρίου θα ακολουθεί τα όσα διαμορφώθηκαν μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής Θέσεων και όχι όσα ίσως υπονοούνται μέσω του ερωτηματολογίου του.

Σε κάθε περίπτωση, μερίδα κορυφαίων στελεχών εξετίμησε την κίνηση του κ. Κασσελάκη να αποστείλει χθες το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, δηλαδή λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του 4ου Συνεδρίου ως «αχρείαστη», ενώ άλλα στελέχη την ανέγνωσαν ως «επίδειξη εσωκομματικής ισχύος» απέναντι σε τυχόν εσωκομματική κριτική.
 
protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Αγρότες: Εγκλωβισμένοι εκατοντάδες οδηγοί και ουρές χιλιομέτρων λόγω του μπλόκου στην Αθηνών – ΛαμίαςΕλλάδα

Εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον παράδρομο της εθνικής οδού από τη Λαμία μέχρι τις Θερμοπύλες, καθώς οι αγρότες απέκλεισαν το εθνικό δίκτυο και η αστυνομία προχώρησε σε εκ...

Στη Βουλή η αύξηση του επιδόματος γέννησης - Τι αλλάζει στο Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»Ελλάδα

Στη Βουλή κατατέθηκε η ρύθμιση για την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ, καθώς και η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στο Πρόγραμμα Ανακαινίζω - Ν...

Φωτιά στο Κολωνάκι: Ο Μανώλης Μαυρομμάτης ιδιοκτήτης του σπιτιού, διακομίσθηκε στο νοσοκομείοΕλλάδα

Στο σημείο είχαν σπεύσει 12  πυροσβέστες  με 3 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο όχημα Στον γνωστό αθλητικογράφο και πρώην ευρωβουλευτή, Μανώλη Μαυρομμάτη, ανήκει το διαμέρισμα  που ...

Μητσοτάκης: Στεκόμαστε σταθερά δίπλα στους αγρότες, αλλά δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμεΕλλάδα

Μήνυμα προς τους αγρότες έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της κυριακάτικης ανάρτησής του στο facebook για την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου. Ο πρωθ...

«Παλαιοχριστιανοί» Κορινθίας: Προσήχθη ο πατέρας – Άφαντα τα παιδιάΕλλάδα

Στην προσαγωγή του 47χρονου πατέρα της οικογένειας στην «παλαιοχριστιανική» κοινότητα της Κορινθίας προχώρησε το πρωί της Κυριακής η Ελληνική Αστυνομία, στη διάρκεια επιχείρησής τη...

Γεροβασίλη αδειάζει Κασσελάκη: Ζητά σύγκληση οργάνων πριν το συνέδριο «διάλυσης του κόμματος που έφτιαξε ο Τσίπρας»Ελλάδα

Καταφέρεται εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το ερωτηματολόγιο που αφορά σε αλλαγή ονόματος και σήματος στο κόμμα Τον  αιφνιδιασμό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ  επιβεβαιώνει η δήλωσ...

Η μεγάλη υπογειοποίηση της Αθήνας -Πότε θα είναι έτοιμη, ποια περιοχή αλλάζειΕλλάδα

CAR MOTOR TEAM Παίρνει σιγά-σιγά μορφή ο υπογειοποιημένος τετραπλός σιδηροδρομικός διάδρομος στα Σεπόλια που θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των δρομολογίων και στην αναβάθμιση...

Αποσυμπίεση στο κόστος παραγωγής «φέρνουν» τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους αγρότεςΕλλάδα

Σε παρεμβάσεις που έχουν στόχο την αποσυμπίεση της οικονομικής πίεσης που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, προχώρησε το τελευταίο διάσ...

Δέσπω Διαμαντίδου: Η σπουδαία ηθοποιός, η χειραφετημένη γυναίκα, η «μαμά» του Γούντι Άλεν, η «αδελφή» της ΜελίναςΕλλάδα

Από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της γενιάς της, με χαλύβδινη προσωπικότητα, σπάνιο χαρακτήρα και το κυριότερο από τις πρώτες χειραφετημένες γνωστές γυναίκες στη χώρα μας. Η Δέσπω Δ...

Αποκάλυψη της Καθημερινής: Οι όροι της Ουάσιγκτον στην Τουρκία για τα F-16… Οι ρήτρες στην επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στο αμερικανικό ΚογκρέσοΕλλάδα

    Αυτή είναι η αλήθεια… Τα βήματα της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία είναι πολύ δύσκολα: Η μη ένταση στο Αιγαίο ήταν επιλογή η οποία υπαγορεύθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν Ακόμα και δ...