Σκέρτσος: Δίπλα σε όλους παρά την πολυκρίση
«Η κυβέρνηση ακούει, βλέπει, κατανοεί την αγωνία των πολιτών να διαχειριστούν το αυξημένο κόστος ζωής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας», είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση «κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει ο, τι μπορεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας για να περιορίσει τα βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς».
Αφού θυμίζει, αναλυτικώς, ότι «η δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήταν να κερδίσει έναν δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο, να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης με στόχο το κράτος να πάψει να εμποδίζει τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και να μην λειτουργεί σαν δυνάστης στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη και της κάθε επιχείρησης», υπογραμμίζει: «Πεποίθησή μας ήταν και παραμένει ότι για να υπάρξει ταχεία οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των πολλών, χρειάζεται να αλλάξουν πολλά σχεδόν σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής. Μόνο έτσι η ανάπτυξη μπορεί να είναι και δυναμική και συμπεριληπτική, ώστε η μεγέθυνση του ΑΕΠ να μοιράζεται δίκαια και κάθε πολίτης να μπορεί να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Να αρθούν εμπόδια και αποκλεισμοί που αποτρέπουν την ενδυνάμωσή του, να πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες ιδίως για τους πλέον ευάλωτους καθώς δεν περισσεύει κανείς».
Άλλωστε, προσθέτει, «έτσι πορευτήκαμε αυτά τα 2,5 χρόνια -παρά τις εξωγενείς επάλληλες κρίσεις που τα σημάδεψαν- υλοποιώντας αλλαγές που καλυτερεύουν τη λειτουργία του κράτους και την καθημερινότητα των πολιτών. Όσο και αν μερίδα της αντιπολίτευσης τις πολέμησε, αρνήθηκε να τις ψηφίσει, τις διαστρεβλώνει ή τις αποσιωπά, η πραγματικότητα "δεν είναι κάτι που εξαφανίζεται αν σταματήσεις να την πιστεύεις"», και σημειώνει στη συνέχεια του άρθρου του σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, με βάση «τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2022, η ανεργία μειώθηκε από 17,2% σε 11,9%, δηλαδή η ελληνική οικονομία - μέσα στην πανδημική λαίλαπα - κατάφερε να δημιουργήσει 249.000 νέες θέσεις εργασίας! Το πετύχαμε στηρίζοντας την απασχόληση με σχεδόν 9,5 δισ., αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα με γενναίες φοροελαφρύνσεις στην εργασία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Να αθροίσουμε την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, φέτος από τον Ιανουάριο και τον προσεχή Μάιο, τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων και 250.000 νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας».
Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση πύκνωσε το δίχτυ Προστασίας της Εργασίας με ρυθμίσεις όπως η άδεια πατρότητας 14 ημερών, η επιδοτούμενη γονική άδεια και για τους δυο γονείς, τα μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, τα νέα δικαιώματα υγείας και ασφάλειας για απασχολούμενους σε delivery και courier, το νέο πλαίσιο για την τηλεργασία με «δικαίωμα στην αποσύνδεση», η εξίσωση προς τα πάνω της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τους απόμαχους της εργασίας, σύμφωνα με τον απολογισμό του Α. Σκέρτσου, «επιταχύναμε την έκδοση κύριων συντάξεων, διεκπεραιώνοντας το 90% των εκκρεμοτήτων του 2019, που σημαίνει 225.000 απονομές σύνταξης το 2021. Από τον προσεχή Ιούνιο θα έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και θα εκδίδονται όλες εντός 2-3 μηνών», και συνεχίζει: «Ολοκληρώσαμε την καταβολή των αναδρομικών και μόνιμων αυξήσεων σε πάνω από 200.000 δικαιούχους συνταξιούχους, ενισχύσαμε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες. Εκσυγχρονίζουμε τον ΕΦΚΑ, καθιστώντας ευκολότερη την καθημερινότητα των ίδιων των υπαλλήλων και 6,5 εκατ. ασφαλισμένων, με ψηφιοποίηση υπηρεσιών και κατάργηση παρωχημένων διαδικασιών».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μερίμνησε και για τους νέους, «ίσως την πιο αδικημένη κοινωνική ομάδα που ενηλικιώθηκε μέσα στις κρίσεις και έχει ανάγκη για ουσιαστικές ευκαιρίες κοινωνικής και οικονομικής ανόδου», αναγνωρίζει και εξειδικεύει: «Το κάνουμε πράξη με την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου όλων των βαθμίδων: υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική αγωγή, αγγλικά από το νηπιαγωγείο, νέα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, νέα προγράμματα σπουδών, με την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ για πτυχία με αξία και αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Αναβαθμίσαμε και τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση, που πρώτη φορά στην Ελλάδα αναγνωρίζεται η σημασία της ως εφοδίου των νέων για καλές δουλειές και αξιοπρεπή εισοδήματα. Καθιερώσαμε το "πρώτο ένσημο", δηλαδή οι νέοι 18 έως 29 ετών που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά να λαμβάνουν ενίσχυση 1.200 ευρώ (600 ως επιπλέον μισθό και 600 ως επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών), δημιουργήσαμε για τη νέα γενιά τον "ατομικό κουμπαρά" που εγγυάται ότι θα πάρουν σύνταξη αντίστοιχη των εισφορών που κατέβαλαν».
Ο υπουργός Επικρατείας κάνει ειδική μνεία στις γυναίκες, για τις οποίες «ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού "Φώφη Γεννηματά" στις ηλικίες 50-69 ετών, περίπου 1.300.000 οι ωφελούμενες. Πήραμε μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενισχύσαμε το δίκτυο Δομών για κακοποιημένες γυναίκες, αξιοποιούμε νέα ψηφιακά εργαλεία για την προστασία τους».
Ακολουθούν τα μέτρα στήριξης της οικογένειας συνολικώς, «με το επίδομα απόκτησης παιδιού 2.000 ευρώ, το οποίο πρώτη φορά χορηγείται στη χώρα μας οριζόντια και σχεδόν καθολικά. Ταυτόχρονα προσαυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για κάθε παιδί, αυξήθηκαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ξεκίνησε το πρόγραμμα "νταντάδες της γειτονιάς"».
Τέλος, «σταθήκαμε δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες, στα άτομα με αναπηρία, στους νησιώτες μας, στους Έλληνες του εξωτερικού, στους αιτούντες άσυλο».
Γενικά, «δεν υπάρχει κοινωνική ομάδα που να μην στηρίχθηκε -λίγο ή πολύ, οικονομικά ή θεσμικά αυτά τα 2,5 χρόνια. Έτσι θα συνεχίσουμε και το επόμενο δωδεκάμηνο, παρά τις νέες δυσκολίες και την αβεβαιότητα που γέννησε ο πόλεμος στην Ουκρανία», είναι η υπόσχεση που δίνει ο υπουργός Επικρατείας και καταλήγει: «Η κυβέρνηση ακούει, βλέπει, κατανοεί την αγωνία των πολιτών να διαχειριστούν το αυξημένο κόστος ζωής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας για να περιορίσει τα βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ωστόσο, θα προσπαθεί ταυτόχρονα να συνεχίσει να καλυτερεύει την καθημερινότητα της κοινωνίας σε όλα τα πεδία - με πολλές μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις - που αθροιζόμενες κάνουν τη διαφορά, χωρίς να ενδίδει στη δημαγωγία και την τοξικότητα».
ΑΠΕ ΜΠΕ