ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επίθεση Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ – Το βέτο Μητσοτάκη στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας αγάθων διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ενόψει της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την λήψη μέτρων ενόψει μιας επαπειλούμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών

«Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών. Παρόλα αυτά προετοιμάστηκε -και όπως γνωρίζετε θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα- σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων για να εξετάσουμε το ζήτημα αυτό» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι δεν έφυγε με άδεια χέρια από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την ενεργειακή ακρίβεια ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα απέδωσε την αναφορά στο κείμενο των Συμπερασμάτων ότι θα εξεταστεί από την ΕΕ η επιβολή του πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, στην απειλή βέτο από τον κ. Μητσοτάκη και άλλους ηγέτες του Νότου, κάτι που άλλωστε είχε επισημάνει και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Κοροϊδεύει τον κόσμο

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επέμεινε στις προτάσεις που είχε αναπτύξει με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε συζητήσει στη συνέχεια με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι χωρίς την αναφορά αυτή στα Συμπεράσματα δεν θα συμφωνούσαμε στην έκδοσή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο», λέγοντας ακόμη σε σχέση με Ισπανία και Πορτογαλία ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν οι χώρες αυτές περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ αλλά απαιτούν κρατική χρηματοδότηση και συμπλήρωσε ότι αυτό σημαίνει επιβάρυνση των φορολογουμένων.

«Όσα μέτρα περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ η κυβέρνηση τα έχει θέσει σε εφαρμογή» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Οικονόμου, απορρίπτοντας εκ νέου τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Αναλυτικότερα όσα είπε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την εισηγητική του τοποθέτηση έχουν ως εξής:

«Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στο CNN, ο κόσμος άλλαξε. Και άλλαξε βίαια, γρήγορα και επιβαρυντικά. Ολόκληρος ο πλανήτης, κι ακόμη περισσότερο οι ευρωπαϊκοί λαοί, αντιμετωπίζουν μια σκληρή πραγματικότητα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

»Στη φρίκη του πολέμου, την ανθρωπιστική κρίση και την προσφυγιά που βιώνει τόσο άδικα και δραματικά ένας ολόκληρος λαός προστίθενται ήδη σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, από τις οποίες αναπόφευκτα πλήττεται και η χώρα μας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν τεράστια βάρη από τις πρωτόγνωρες -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- ανατιμήσεις στην ενεργειακή αγορά και τη συνακόλουθη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Και η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι, όσο δεν σταματούν οι εχθροπραξίες, δεν διαφαίνεται εύκολος και σχετικά γρήγορος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

»Η Κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα αρχικό δυναμικό σχέδιο ανταπόκρισης στην πρώτη φάση ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα αγαθά,  που προκάλεσε στην παγκόσμια εμπορική αλυσίδα η πανδημία. Στους βασικούς άξονες του σχεδίου αυτού, η Κυβέρνηση έρχεται κατά καιρούς να  προσθέσει στοιχεία και πολιτικές και να εξαντλήσει κάθε γόνιμη ιδέα και κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να ανασάνουν τα νοικοκυριά. Πήραμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε  στοχευμένα μέτρα με έγνοια για τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Διεκδικούμε, ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο. Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις, αναλύουμε τα δεδομένα, συμμετέχουμε ενεργά στην εξεύρεση νέων λύσεων και δυνατοτήτων. Εργαζόμαστε σκληρά και δεν πρόκειται, σε καμιά φάση, να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις ή να παραδοθούμε σε αυτές.

»Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -που συνεδρίασε την Πέμπτη και την Παρασκευή- επέμεινε στις προτάσεις που είχε αναπτύξει με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε συζητήσει στη συνέχεια με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι χωρίς την αναφορά αυτή στα Συμπεράσματα δεν θα συμφωνούσαμε στην έκδοσή τους.

»Τελικά -ύστερα από μακρές και δύσκολες διαβουλεύσεις- εντάχθηκε στα Συμπεράσματα ρητή αναφορά, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει -μαζί και με άλλες προτάσεις- την επιλογή για πλαφόν διεθνώς στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ζητείται συγκεκριμένα από την Πρόεδρο της Επιτροπής να συνομιλήσει με όλους τους παράγοντες της αγοράς και να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, παρεμβάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή  του φυσικού αερίου.

»Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί ότι, μέχρι τον Μάιο, θα καταθέσει προτάσεις για την απεξάρτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Πρόκειται για στρέβλωση που ήδη προκαλεί σοβαρότατο πρόβλημα και η  στρέβλωση αυτή δεν είναι δυνατό να παρατείνεται σε μια περίοδο που οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. H πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ούτε σε εθνικό, αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

»Σημαντική επίσης είναι η απόφαση του Συμβουλίου που δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να συζητά, με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου.  Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή, επικαλούμενη και το παράδειγμα της ενιαίας  αγοράς εμβολίων. Συμφωνήθηκε ήδη -στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-  η προμήθεια από την Ε.Ε. επιπλέον  15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου από τις Η.Π.Α. έως το τέλος του 2022.

»Ένα ακόμη ζήτημα, που τέθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, αφορά στην ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την αναγκαία προετοιμασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών. Παρόλα  αυτά  προετοιμάστηκε -και όπως γνωρίζετε θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα- σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων για να εξετάσουμε το ζήτημα αυτό.

»Σημειώνεται ότι με διάταξη που έχει ψηφιστεί θεσπίστηκε υποχρέωση καταγραφής των αποθεμάτων σε  επτά πολύ σημαντικές κατηγορίες προϊόντων. Πέρα από την  ενημέρωση που πρέπει να υπάρχει κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, το μέτρο αυτό αποτελεί και μία πρόσθετη δικλείδα  για την αποτροπή  φαινομένων κερδοσκοπίας. Εμπόδιο σε απόπειρες κερδοσκοπίας αποτελούν και οι έλεγχοι που γίνονται καθημερινά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που αξιοποιούν για το σκοπό αυτό όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη ρύθμιση για τον «κόφτη» στα κέρδη σε μια σειρά από προϊόντα, σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους που υπήρχαν στα ίδια προϊόντα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

»Στην ίδια κατεύθυνση όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή- σχεδιάζεται η φορολόγηση με 90% των όποιων υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Η ΡΑΕ συγκεντρώνει ήδη τα σχετικά στοιχεία, προκειμένου να καταρτίσει και να υποβάλει σχετικό πόρισμα. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίσταση και σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται με ανεκδιήγητη ανευθυνότητα. Προτού ολοκληρωθεί η μελέτη της ΡΑΕ, προτού καν αρτιωθεί η μεθοδολογία αξιοποίησης των πρωτογενών στοιχείων, προτού εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα, ο κ. Τσίπρας  ανακοίνωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υπερκέρδη  πάνω 1,4 δισ. ευρώ.

»Ο Εκπρόσωπός του έσπευσε να προσθέσει ότι τα στοιχεία  για αυτά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» τα έχει ήδη δώσει η ΡΑΕ στην Κυβέρνηση και ότι δήθεν η Κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας την αισχροκέρδεια. Σήμερα πληροφορήθηκα ότι ο κ. Τζανακόπουλος ανέβασε τα υπερκέρδη σε 1,7 δισ.. Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη. Για ακραίο και χυδαίο λαϊκισμό. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της υποκρισίας, αλλά και της άγνοιας στοιχειωδών οικονομικών δεδομένων σας διαβάζω λέξη-λέξη από τα πρακτικά της Βουλής τι είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Μας λέτε ότι αμφισβητείτε τα στοιχεία μας. Δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός, θα μας τα πει η ΡΑΕ μετρώντας κιλοβατώρα την κιλοβατώρα». Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ με επίσημη ανακοίνωσή της έχει καταστήσει σαφές ότι «βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων», ώστε  αμέσως μετά να προχωρήσει στην «ανάλυση και τον προσδιορισμό των ποσών».

»Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τους Έλληνες πολίτες μειωμένης αντίληψης και τους πετά ψευδείς αριθμούς, δίχως καμία τεκμηρίωση, στοχεύοντας στην εξαπάτησή τους. Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, δυσκολίες που αντιμετωπίζουν  οι πολίτες, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προσποιούμενος πως δεν βλέπει και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται στον κόσμο, εμφανίζει τις ανατιμήσεις ως ελληνικό φαινόμενο.

»Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα αποδεικνύει, για πολλοστή φορά,  την αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας των διεθνών κρίσεων. Αποδεικνύει μια νοσηρή προσέγγιση των προβλημάτων. Μια απόπειρα πόλωσης και διχασμού.

»Στην ίδια ακριβώς διάσταση της κοροϊδίας του κόσμου είναι και οι ισχυρισμοί ότι τάχα Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν εξαιρέσεις για πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια. Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη και απαιτούν κρατική χρηματοδότηση από τους πολίτες, από τους φορολογούμενους, από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

»Η πραγματικότητα επίσης είναι ότι η χώρα μας -και εδώ- έχει κινηθεί εδώ και καιρό πολύ πιο προωθημένα αφού στην ουσία Κράτος, αλλά και Δ.Ε.Η. χρηματοδοτούν μέρος των αυξήσεων απευθείας στους καταναλωτές μέσω των εκπτώσεων που παρέχουν και έχουν προσεγγίσει τα 3,5 δισ. και που τις βλέπει ο καθένας στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνει στο σπίτι του. Και βεβαίως είναι δεδομένη η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- στην φορολόγηση με 90% των υπερκερδών όταν αυτά προσδιοριστούν.

»Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος βλέπει να ανατρέπονται στην ήπειρό μας τα δεδομένα δεκαετιών, να ξεσπούν και να επαπειλούνται παγκόσμιες κρίσεις με απρόβλεπτες ακόμη επιπτώσεις, κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο των κομματικών σκοπιμοτήτων τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα μειωμένης αξιοπιστίας και υπευθυνότητας,  λέει ψέματα στους πολίτες προσφέροντας για μια ακόμη φορά  κακές υπηρεσίες μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας στην  ελληνική κοινωνία».

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Ποια η σχέση της νεολαίας με την θρησκεία και την Εκκλησία – Πώς βλέπουν οι νέοι την ακροδεξιάΕλλάδα

Μια πρωτότυπη έρευνα σε συνεργασία του «ΣΗΜΕΙΟ για τη μελέτη την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς» και της «Prorata» με θέμα τη σχέση νεολαίας και θρησκείας πραγματοποιήθηκε κατά το χρο...

Φωτιά στους πρόποδες της ΠάρνηθαςΕλλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική εξαιτίας φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (28.03.2022) στην Πάρνηθα. Η πυρκαγιά καίει στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στους π...

Πάτρα: Νέες αποκαλύψεις για τη μητέρα των παιδιών – Οι τσακωμοί, η σπιτονοικοκυρά και η εμμονή με τον ΜάνοΕλλάδα

Νέες αποκαλύψεις για το θρίλερ της Πάτραςβλέπουν το φως της δημοσιότητας, την ώρα που η υπόθεση για τους θανάτους των τριών παιδιών έχει εισέλθει στην τελική ευθεία. «Η Ρούλα είχε ...

Πέτρος Φιλιππίδης: Κεκλεισμένων των θυρών θα καταθέσουν οι δύο καταγγέλλουσεςΕλλάδα

Ομόφωνα οι τρεις τακτικοί δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας αποφάσισαν οι δύο πρώτες από τις τρεις καταγγέλουσες να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών στη δίκη με ...

Νέα διακοπή για τις 6 Απριλίου στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης ΤοπαλούδηΕλλάδα

Για ακόμη μια φορά οδηγήθηκε σε διακοπή η δίκη ενώπιον του ΜΟΕ για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. Η δίκη για τέταρτη φορά ...

Πλεύρης: Εξετάζεται η πρόσβαση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χωρίς πιστοποιητικό για το καλοκαίριΕλλάδα

Τα μέτρα που θα ανασταλούν για το καλοκαίρι δεν καταργούνται και θα επανεξεταστούν από 1η Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που μίλησε τόσο για το μέλλον τω...

Κορωνοϊός – Παυλάκης: Τα κρούσματα είναι απαράδεκτα ψηλά – Όλοι μπορεί να μολυνθούν με την Όμικρον 2 Ελλάδα

Για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.   Αρχικά, ο γιατρός αναφέρθηκε στην περίπτωση του Χονγκ ...