Έχετε νιώσει ποτέ ότι βρίσκεστε στο περιθώριο της οικογενειακής σας ζωής; Το αίσθημα της απομόνωσης, δημιουργεί ορισμένες χαρακτηριστικές συμπεριφορές. Το αίσθημα της απομόνωσης μέσα στο σπίτι, είναι μια δύσκολη πρόκληση που πυροδοτεί ένα εύρος δυσάρεστων συναισθημάτων και αντιδράσεων.
Μπορεί να παρατηρήσετε πως, ένας αγαπημένος σας ολοένα και απομακρύνεται, ή εκδηλώνει σημάδια κατάθλιψης. Όλα αυτά, είναι χαρακτηριστικές συμπεριφορές των ανθρώπων που νιώθουν απομονωμένοι μέσα στην οικογένειά τους.
Μπορεί να παρατηρήσετε πως, ένας αγαπημένος σας ολοένα και απομακρύνεται, ή εκδηλώνει σημάδια κατάθλιψης. Όλα αυτά, είναι χαρακτηριστικές συμπεριφορές των ανθρώπων που νιώθουν απομονωμένοι μέσα στην οικογένειά τους.
Οι άνθρωποι που νιώθουν απομονωμένοι στην οικογένειά τους, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές
- Αποφυγή και απομόνωση
- Υπερβολική
- Υπεραναπλήρωση
- Συμπτώματα κατάθλιψης
- Αναζήτηση επιβεβαίωσης από τους άλλους
- Μεταμφίεση των αληθινών συναισθημάτων
- Υπερβολική αυτονομία
- Αγνόηση του θέματος
Αποφυγή και απομόνωση
Για τους ανθρώπους που νιώθουν απομονωμένοι μέσα στους κόλπους της οικογένειας, το πρώτο και ίσως πιο ενδεικτικό σημάδι, είναι η αποφυγή και η απομόνωση.
Μπορεί το άτομο να περνά πολύ χρόνοι μόνο του, ν’ αποφεύγει να παρευρεθεί σε οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Μπορεί να είναι απόμακρα κατά τη διάρκεια συζητήσεων, να αδιαφορούν και να μην αλληλεπιδρούν με την οικογένεια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι προτιμούν την μοναξιά, αλλά αποτελεί αντίδραση στο αίσθημα της απομόνωσης από τους ανθρώπους με τους οποίους υποτίθεται ότι είναι πιο κοντά. Είναι λοιπόν, μια προσπάθεια αποφυγής του πόνου της προσλαμβανόμενης απόρριψης.
Ακόμη, η αποφυγή της επικοινωνίας, επιβαρύνει τα συναισθήματα της απομόνωσης, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Όσο περισσότερο το άτομο αποφεύγει την επαφή, τόσο πιο μόνο αισθάνεται.
Υπερβολική αναπλήρωση
Κατά τρόπο ειρωνικό, ακόμη μια χαρακτηριστική συμπεριφορά των ατόμων που νιώθουν απομονωμένα στην οικογένειά τους, είναι η τάση να υπαραναπληρώνουν μέσα από την προσπάθεια να είναι διαρκώς αρεστοί.
Καταβάλλουν υπερβολική προσπάθεια να κάνουν τους άλλους ευτυχισμένους, συχνά εις βάρος των αναγκών τους και των επιθυμιών τους.
Μπορεί να συμφωνούν πάντα με την οικογένεια, ακόμη και όταν έχουν, στην πραγματικότητα, διαφορετική άποψη, ή να προσπαθούν υπερβολικά να βοηθούν τους άλλους, ακόμη και όταν αυτό, είναι άβολο.
Η συμπεριφορά αυτή, απορρέει από την ανάγκη του ανθρώπου να νιώσει αποδοχή και εκτίμηση.
Η τάση αυτή όμως, αποβαίνει δίκοπο μαχαίρι. Ενώ προσωρινά, απολαμβάνουν την αποδοχή ή την εκτίμηση των δικών τους, μακροπρόθεσμα διαβρώνεται η ταυτότητά τους και βαθαίνει το αίσθημα της απομόνωσης.
Η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής, είναι ουσιώδης στην κατανόηση των περιπλοκοτήτων γύρω από το αίσθημα απομόνωσης και την ανεύρεση τρόπων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
Συμπτώματα κατάθλιψης
Η απομόνωση μέσα στο σπίτι, μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε αισθήματα κατάθλιψης. Επισκιάζει τις οικογενειακές στιγμές και σχέσεις.
Οι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν αισθήματα απελπισίας, έλλειψη ενδιαφέροντος για τις αγαπημένες τους δραστηριότητες και μόνιμη θλίψη. Δεν είναι ασυνήθιστο ακόμη, να παρουσιάζονται διαταραχές του ύπνου, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, είναι φτιαγμένος για την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Όταν δεν υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις, πυροδοτείται η συγκεκριμένη απόκριση. Αυτό οδηγεί σε αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου, τη δομή του, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Η αναγνώριση των συμπτωμάτων, μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη λήψη βοήθειας για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.
Αναζήτηση επιβεβαίωσης από τους άλλους
Όταν ένας άνθρωπος νιώθει απομονωμένος, είναι φυσιολογικό να επιζητά την επιβεβαίωση και την αποδοχή που του λείπει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τα άτομα που νιώθουν αποκομμένα από την οικογένεια, αναζητούν από τους άλλους την επιβεβαίωση και την αποδοχή.
Τουτέστιν, διαμορφώνουν ισχυρές φιλίες, εμπλέκονται σε κοινωνικές δραστηριότητες, αφιερώνουν πολύ χρόνο στην αναζήτηση επαφών και επικοινωνίας. Με όλους τους δυνατούς τρόπους, ψάχνουν να αναπληρώσουν το κενό που έχει δημιουργηθεί από τις οικογενειακές σχέσεις.
Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για ένδειξη προσωπικού σας προβλήματος ή ελαττώματος. Αυτό είναι μια απόδειξη της ψυχικής σας αντοχής, του κινήτρου σας για επαφή και αίσθηση του ανήκειν.
Είναι αναγκαίο να δημιουργήσετε ένα υγιές υποστηρικτικό δίκτυο εκτός της οικογένειας, όμως είναι εξίσου αναγκαίο να ενδυναμώσετε τη σχέση σας με τα μέλη της οικογένειάς σας.
Μεταμφίεση των αληθινών συναισθημάτων
Έτυχε ποτέ να κάνετε ότι συμφωνείτε με έναν άνθρωπο από την οικογένειά σας, ενώ μέσα σας διαφωνείτε. Να γελάτε με κάτι που δεν βρίσκετε καθόλου αστείο; Όλα αυτά, μαρτυρούν το αίσθημα της απομόνωσης μέσα στην οικογένεια.
Κάποιοι άνθρωποι κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα, υποκρινόμενοι ότι όλα είναι μια χαρά, ενώ στην πραγματικότητα, δεν είναι. Μπορεί να είναι δυστυχισμένοι και να δείχνουν ευχαριστημένοι και χαρούμενοι.
Η συμπεριφορά αυτή, είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης, ένας τρόπος αποφυγής της σύγκρουσης και της χειρότερης απομόνωσης. Είναι μια υποκρισία που γίνεται στην προσπάθεια του ατόμου να ταράξει να νερά.
Σε κάθε περίπτωση, είναι εξουθενωτικό για τον άνθρωπο που προσπαθεί διαρκώς να καλύψει τα συναισθήματά του.
Υπερβολική αυτονομία
Οι άνθρωποι που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, μπορεί να γίνουν πολύ αυτόνομοι, όχι επειδή δεν έχουν ανάγκη από βοήθεια, αλλά επειδή φοβούνται ότι δεν θα τη λάβουν.
Ως αποτέλεσμα, αρχίζουν να βασίζονται εξ ολοκλήρου στον εαυτό τους. Δεν ζητούν ποτέ βοήθεια και προσπαθούν να τα καταφέρνουν μόνοι τους.
Η συμπεριφορά αυτή, απορρέει από τον φόβο της απόρριψης, ή την πεποίθηση ότι, ο μόνος στον οποίο μπορούν να βασιστούν, είναι ο εαυτός τους.
Τα τείχη που ορθώνουν για να μην πληγωθούν, τους κρατούν μακριά και από την αγάπη και τη ζεστασιά της οικογένειας.
Αγνόηση του θέματος
Ορισμένοι άνθρωποι που νιώθουν αποκομμένοι μέσα στην οικογένεια, προτιμούν να αγνοούν ολοκληρωτικά το θέμα. Πείθουν τον εαυτό τους ότι «δεν έγινε και τίποτα». Έτσι, όμως, το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται.
Αντί να αντιμετωπίσουν απευθείας τα συναισθήματα της απομόνωσης, προτιμούν να τ’ αγνοήσουν. Είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που τους βοηθά να μην βλέπουν την οδυνηρή πραγματικότητα.
Προσωρινά, μπορεί να νιώσουν ανακούφιση, όχι όμως μακροπρόθεσμα.
Η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ζητήματος και την καλλιέργεια ουσιαστικών σχέσεων με τα μέλη της οικογένειας.
Tip: Βρείτε τον δικό σας δρόμο μέσα από τον οποίο θα επικοινωνήσετε με την οικογένειά σας
Η διαχείριση και η αντιμετώπιση των συναισθημάτων απομόνωσης, μπορεί να είναι δυσχερής, όμως η κατανόηση είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα προς την αντιμετώπιση.
Το άρθρο αυτό, είχε στόχο την κατανόηση των συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν την κατάσταση αυτή. Ο χρόνος που αφιερώνετε στην κατανόηση των συναισθημάτων σας, δεν είναι ποτέ χαμένος.
Η επίγνωση των συναισθημάτων θα σας βοηθήσει να μην επηρεάζεστε από τη γνώμη και την επιβεβαίωση των άλλων.
Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Σημασία έχει να βρείτε τον δικό σας δρόμο μέσα από τον οποίο θα συνδεθείτε και θα επικοινωνήσετε με την οικογένειά σας.
Αξίζει να νιώθετε ότι ανήκετε κάπου και σας αγαπούν. Μην το ξεχνάτε αυτό.
Ας δημιουργήσουμε δυνατές, υγιείς οικογενειακές σχέσεις και ας ζήσουμε μια πιο όμορφη και γεμάτη ζωή.
Πηγή: enikos.gr