ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με εισιτήριο στον Όλυμπο: Ορειβασία με 6 ευρώ την ημέρα- Διευκρινίσεις από τον αρμόδιο φορέα

 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης όσο και των μεγάλων Ορειβατικών Συλλόγων της επικράτειας, αναφορικά με τη θέσπιση εισιτηρίου (στα 6 ευρώ ανά άτομο/την ημέρα και στα 12 για τα ΙΧ) από την πλευρά της κυβέρνησης για τη διέλευση, την επίσκεψη, την εκπαίδευση, την έρευνα, την επαγγελματική δραστηριότητα, την ορειβασία και την ερασιτεχνική θήρα, το βουνό του Ολύμπου.

 

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αναφορικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) προχωρά σε διευκρινίσεις, σημειώνοντας πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν ώριμο σχέδιο απόφασης, αλλά συζητήσεις που γίνονται μεταξύ αρμόδιων φορέων.

 

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως το σχέδιο αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Οργανισμού και η διαβούλευση μεταξύ φορέων βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές, προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης.

 

"Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων", τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση του Οργανισμού ενώ παρατίθεται ως παράδειγμα η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, όπου ήδη ισχύει το εισιτήριο.

 

Με εισιτήριο πλέον στον Όλυμπο: Ορειβασία με 6 ευρώ την ημέρα- Διευκρινίσεις από τον αρμόδιο φορέα

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.:


"Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο "Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου"

Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει".

 

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε τις τελευταίες ημέρες υπουργική απόφαση,συνυπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σύμφωνα με την οποία αναμένεται η θέσπιση εισιτηρίου για είσοδο στον Όλυμπο και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ κάτι που συνεπάγεται πως υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων, δημοσιεύεται από το anevenontas.gr.

Η απόφαση έχει τίτλο "Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος". Η περιοχή αυτή είναι το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού, εκτός της περιοχής του καταφυγίου του ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ένα κομμάτι - το χαμηλότερο - των πλαγιών του νότιου Όλυμπου και δυτικά, οι πλαγιές δυτικά της κορυφογραμμής Φλάμπουρο – Κίτρος έως κάτω το οροπέδιο Μπάρα.

Όπως φαίνεται στο σχετικό παράρτημα της απόφασης το εισιτήριο διαμορφώνεται για το γενικό πληθυσμό στα 6 ευρώ, ενώ εξαιρούνται ΑμεΑ, οι πολίτες άνω των 67 ετών, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι προβλέπεται πρόστιμο για τους παραβάτες που ισούται με το 20πλάσιο του αντιτίμου του εισιτηρίου.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις τιμές όπως σχεδιάζεται να διαμορφωθούν για κατηγορίες πολιτών αλλά και οχημάτων:

ολυμπος
ολυμπος
ολυμπος

 

Σύμφωνα με το anevainontas.gr, η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις με συγκεκριμένες ενστάσεις όπως:

-Όλοι μεταξύ 15 και 67 χρ. Θα πληρώνουν κανονικά (μουσείο Ακρόπολης: 18-67). Δηλαδή σε έναν έφηβο δημιουργείται αντικίνητρο!

-Ο κάθε επισκέπτης πληρώνει 6€ και το κάθε ΙΧ 12, ανά ημέρα. Είναι υπερβολικό για τους περισσότερους πολίτες και μάλιστα με το δεδομένο ότι μια ανάβαση στον Όλυμπο απαιτεί 2-3 ημέρες. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για άνεργους, καμιά μέριμνα για οικογενειακό εισιτήριο, καμιά μέριμνα για φοιτητές.

 
 
Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στα Βίλια - Μάχη κοντά στους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα - Διακοπή κυκλοφορίαςΕλλάδα

  Τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα (πρώην ΤΙΤΑΝ) πλησιάζουν αυτή την ώρα οι φλόγες, από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει για τέταρτη μέρα σήμερα την ευρύτερη περιοχή των Βιλίων. Σ...

Βίλια-meteo: Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης της πυρκαγιάς - 75.000 καμένα στρέμματα το μεσημέριΕλλάδα

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές αλλά και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικές εικόνες από την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής κατέγραψε στις 12:20 της Τετάρτης ο δορυφόρος Sentinel-2.   Στη σχετική εικόνα ...

Τσίπρας: Πάνω από 1.200.000 στρέμματα καμένα - Eκατομμύρια πολίτες ζουν μέσα στο φόβοΕλλάδα

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι έχουν καεί πάνω από 1.200.000 στρέμματα. «Δάση, περιουσίες, σπίτια, αγροτικές...

Φωτιά-Βίλια: Ενεργό το μέτωπο μέσα στο δάσος- Έχουν καεί πάνω από 80.000 στρέμματαΕλλάδα

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στα Βίλια, αλλά με βελτιωμένη εικόνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ οριοθετημένη και χωρίς φλόγα, αλλά με αναζωπυρώσεις είναι η πυρκαγιά στην Λαυρεωτ...

"Ο Καραγκιόζης Πρόσφυγας": Σαν σήμερα η πρώτη παράσταση Καραγκιόζη στο Ναύπλιο το 1841Ελλάδα

Ήταν 18 Αυγούστου 1841 και μόνο τότε έχουμε για πρώτη φορά μια γραπτή μαρτυρία για τον Καραγκιόζη στην αθηναϊκή εφημερίδα ”Ταχύπτερος Φήμη”:   «Την 21 του παρόντος, θα παρουσιαστεί...