image description

Γεροτζιάφας: Αμεσα στοχευμένοι εμβολιασμοί ώστε να αποτραπεί το 4ο κύμα

 

Την επίσπευση των εμβολιασμών στις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας όπου η πανδημία χτυπάει με δριμύτητα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, ζητά ο Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

 

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο κ. Γεροτζιάφας εξηγεί ότι δεν αρκεί ένα γενικό «τείχος» ανοσίας στη χώρα μας αλλά η πολιτεία πρέπει να επικεντρωθεί στο να ανακοπούν τα κύματα νοσηλευόμενων ασθενών και θανάτων που επίκεινται το επόμενο διάστημα.

 

«Έχουμε την εμπειρία του στελέχους «Δέλτα» από την Ινδία. Ξέραμε δηλαδή με το τι έχουμε να κάνουμε. Και όταν τον Απρίλιο είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και αντίστοιχα στη Γαλλία, με ανθρώπους που προσβλήθηκαν από την ινδική μετάλλαξη, ξέραμε ότι όταν βρίσκεις ένα κρούσμα πίσω απ’ αυτό βρίσκονται άλλα δέκα», αναφέρει ο Καθηγητής Ιατρικής σημειώνοντας ότι απαιτείται στοχευμένη επέκταση των εμβολιασμών.


Άμεσα στοχευμένοι εμβολιασμοί ώστε να αποτραπεί το τέταρτο επιδημικό κύμα

«Για να μπλοκάρουμε τη μετάλλαξη χρειάζεται να έχουμε πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις. Το ερώτημα είναι αν προλαβαίνουμε. Ακόμη και αν πάρουμε το αισιόδοξο σενάριο της κυβέρνησης και της Ε.Ε. ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχουμε το 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο, η απάντηση είναι ότι δεν προλαβαίνουμε να έχουμε όχι μόνο «τείχος» ανοσίας που πρέπει να είναι τουλάχιστον 80%, δεν προλαβαίνουμε να έχουμε ένα συστηματικό μέρος του πληθυσμού εμβολιασμένο για να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του ιού», τονίζει ο Γεροτζιάφας.

 

Ο ίδιος εξηγεί με νόημα ότι το 60% ή 70% εμβολιασμένων σε εθνικό μέσο όρο στη Γαλλία ή στην Ελλάδα δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό επίπεδο εμβολιασμού στις περιοχές που δίνουν μεγάλη νοσηρότητα και μεγάλη θνητότητα. «Δεν αρκεί ένα γενικό τείχος ανοσίας. Πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε εκείνες τις περιοχές όπου η πανδημία χτυπάει με δριμύτητα. Γνωρίζουμε π.χ. ότι η δυτική Αττική, που είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη, όπου διαμένουν πιο κοινωνικά επιβαρυμένοι πληθυσμοί, επίσης η δυτική Θεσσαλονίκη, έχουν δώσει το μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλειών και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από την Covid-19. Άρα ο εθνικός μέσος όρος δεν έχει μεγάλη σημασία στο να ανακόψουμε τα κύματα νοσηλευόμενων ασθενών άρα και θανάτων».

 

Χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους για να μην πάμε σε lockdown


Παράλληλα, ο Καθηγητής της Σορβόννης ξεκαθαρίζει ότι όταν ανά περιοχές το επίπεδο του εμβολιασμού είναι 10%-20% δεν είναι δυνατόν να ανακοπεί υπό τις παρούσες συνθήκες το κύμα της πανδημίας, το κύμα των ανθρώπων που θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη.
Ως εκ τούτου ο ίδιος συστήνει επαναφορά της εντατικής χρήσης των μέτρων προσωπικής υγιεινής. «Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους προκειμένου να μη φτάσουμε σε lockdown που θα είναι καταστροφικό. Το lockdown δεν είναι αποτελεσματικό στη μεσοπρόθεσμη διαχείριση της επιδημίας. Γίνεται εργαλείο μόνο όταν γεμίζουν τα νοσοκομεία», λέει ο κ. Γεροτζιάφας, σχολιάζοντας παράλληλα ότι για την εφαρμογή των μέτρων αποστασιοποίησης και τα lockdown πρέπει να συμφωνεί ο πληθυσμός. «Ένας κατεστραμμένος έμπορος δε θα συμφωνήσει. Έχει διαρραγεί η σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτείας. Δεν είναι χαρακτηριστικό βεβαίως μόνο της Ελλάδας, το βλέπουμε και σε άλλες χώρες», σημειώνει.

 

20% αύξηση του εμβολιασμού στην κοινότητα ελαττώνει 50% την κυκλοφορία του ιού

Τέλος, καλεί τους ιδιώτες γιατρούς να αναλάβουν δράση σε τοπικό επίπεδο ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, λέγοντας: «Οι πέντε πρώτες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες ώστε να ανακοπεί η πορεία προς το νοσοκομείο και τις ΜΕΘ. Στο σημείο αυτό οι ιδιώτες γιατροί εφαρμόζοντας τα θεραπευτικά πρωτόκολλα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά. Επίσης, απαιτείται η εκπαίδευση των ευπαθών ομάδων στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων προστασίας, καθώς και η κινητοποίηση της νεολαίας για να εμβολιαστεί άμεσα, καθώς μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του ιού. Γνωρίζουμε ότι 20% αύξηση του εμβολιασμού στην κοινότητα ελαττώνει 50% την κυκλοφορία του ιού».

 


Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

  Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα που έγινε κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Κύπρου, με σκοπό την ανατροπή του τότε Προέδρου της Κυπριακή...

image descriptionΕλλάδα

  Νέα δεδομένα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, 16 Ιουλίου, στα καταστήματα της εστίασης και τους χώρους διασκέδασης, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται οι εμβολιασμένοι να επιστρ...

image descriptionΕλλάδα

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο Σταύρος Μπαλάσκας, έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε για την υπόθεση των Γλυκών Νερών και τον συζυγοκτόνο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos...

image descriptionΕλλάδα

  Μιλώντας στο Open η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος επεσήμαναν ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων στις ηλικί...

image descriptionΕλλάδα

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου   Ποια θα είναι η βάση ανά πεδίο - Θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα -  Πολλά  τμήματα κυρίως σε περιφερειακά πανεπιστήμια θα δουν άδεια έδρανα   Αύριο Παρασκευή ανα...